Battenberg (slekt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Battenberg er en tysk adelsslekt fra Hessen.

Opprinnelig var det navnet på en hessisk greveslekt som døde ut i 1314. Siden 1858 er det navnet på etterkommerne av prins Alexander av Hessen-Darmstadt. Alexander inngikk et morganatisk ekteskap med Julia von Hauke, den foreldreløse datteren av en russisk krigsminister og hoffdame hos Alexanders søster, den russiske tsarinaen. Dermed hadde Alexanders etterkommere ikke arverett til den storhertugelig-hessiske tronen. Storhertug Ludwig II von Hessen und bei Rhein tildelte Julia von Hauke tittelen grevinne av Battenberg og senere fyrstinne av Battenberg.

Den storhertugelige familien i Hessen var nært beslektet med den britiske kongefamilien, og en linje av familien Battenberg slo seg ned i England, hvor den under første verdenskrig oversatte navnet sitt til Mountbatten i 1917. Siden 1960 er Mountbatten-Windsor slektsnavn for etterkommerne av prins Philip og dronning Elisabeth II av Storbritannia.

Philip tilhører egentlig huset Glücksburg, men nedstammer kognatisk fra Battenberg-familien og tok etternavnet Mountbatten da han giftet seg med Elisabeth.