Thomas Bruce, 7. jarl av Elgin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Thomas Bruce, 7. jarl av Elgin

Thomas Bruce (født 20. juli 1766, død 14. november 1841) var en britisk adelsmann og diplomat. Han var den åttende jarl av Elgin og ellevte jarl av Kincardine. Han er særlig kjent for at han fjernet skulpturer fra Parthenon og andre monumenter i Athen; disse står i dag i British Museum og er kjent som The Elgin Marbles.

Elgin var ambassadør til Det osmanske riket mellom 1799 og 1803. Han var svært interessert i klassiske oldsaker, og reagerte sterkt på at tyrkerne lot monumenter forfalle. Hans motiv med å flytte dem var å bevare de uerstattelige kunstskattene, men med datidens metoder førte nedtagelsen fra Parthenon til betydelig skade på skulpturene. Også i sin samtid ble han kritisert for sin fremgangsmåte. Han brukte store summer på å frakte skulpturene til England, og fikk aldri tilbake noe av dette.

Han ble rammet av flere tragiske omstendigheter under og etter sitt opphold i Det nære østen. Under en epidemi, som han beskrev som pest, mistet han nesen. Hans yngre kone, som knapt hadde vært særlig tiltrukket av hans utseende tidligere, ble enda mindre interessert i ham. Under reisen hjem ble han i Frankrike tatt til fange etter at det hadde brutt ut krig. Sammen med sitt følge ble han holdt fanget i flere måneder. Lady Elgin ble sendt hjem, og begynte en affære med en i sin eskorte. Da jarlen kom hjem til England fant han raskt ut av British Museum ikke ville betale det han ønsket for skulpturene, og for å redde sine finanser saksøkte han sin kones elsker for en betydelig sum. Han giftet seg så igjen, med en enda yngre kvinne, og bosatte seg på kontinentet. Først i 1816 ble skulpturene kjøpt og utstilt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 William Robert Bruce 
Jarl av Elgin
Etterfølger:
 James Bruce