Sankt Gallen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sankt Gallen

Flagg

Våpen

LandSveits’ flagg Sveits
KantonSankt Gallen
Ligger vedSitter
Grunnlagt720-årene (Julian)
Oppkalt etterSaint Gall
Postnummer9000
Retningsnummer071
Areal39,41 km²
Befolkning75 833[1] (2018)
Bef.tetthet1 924,21 innb./km²
Høyde o.h.675 meter
Nettsidewww.stadt.sg.ch
Kart
Sankt Gallen
47°25′24″N 9°22′38″Ø

Sankt Gallen er hovedstaden i den sveitsiske kantonen ved samme navn.

Byen ble grunnlagt i det 7. århundret. Siden 818 var den sete for et rikskloster, som senere fikk status som fyrsteabbedi. Abbeden av St. Gallen var altså samtidig riksfyrste av Det tysk-romerske rike. Abbediet var den største grunneieren i området. I anerkjennelse av abbediets historiske betydning ble St. Gallen i 1847 gjort til bispesete. St. Gallen har tradisjonelt vært ansett som en skredderby, med spesielt tiltrekning på overklassene rundt om i Europa.

I sine glansdager gikk det direktetog til og fra Paris. I senere tid har imidlertid dette avtatt, og byen er i dag først og fremst kjent som en universitetsby. Universität St. Gallen (HSG) regnes i dag som Sveits ledende handelhøyskole, og er anerkjent rundt i Europa som den beste tyskspråklige handelshøyskole. Dette har bidratt til at St. Gallen i dag er svært internasjonal by, tross sin noe usentrale beliggenhet i det sveitsiske høyland.

Avisen St. Galler Tagblatt (ofte omtalt som «Tagblatt») kommer ut i St. Gallen, og er den største dagsavisen i det østlige Sveits.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]