Sankt Gallen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sankt Gallen
Sankt Gallen

Våpen

Land Sveits Sveits
Kanton Sankt Gallen
Areal 39,39 km²
Befolkning 73 500 (2011)
Bef.tetthet 1 865,96 innb./km²

Sankt Gallen er hovedstaden i den sveitsiske kantonen ved samme navn. Den har 70 300 innbyggere.

Byen ble grunnlagt i det 7. århundret. Siden 818 var den sete for et rikskloster, som senere fikk status som fyrsteabbedi. Abbeden av St. Gallen var altså samtidig riksfyrste av Det tysk-romerske rike. Abbediet var den største grunneieren i området. I anerkjennelse av abbediets historiske betydning ble St. Gallen i 1847 gjort til bispesete. St. Gallen har tradisjonelt vært ansett som en skredderby, med spesielt tiltrekning på overklassene rundt om i Europa.

Under sine glansdager gikk det utrolig nok, tatt St. Gallens størrelse i betraktning, direktetog til og fra Paris. I senere tid har imidlertid dette avtatt, og byen er i dag først og fremst kjent som en universitetsby. Universität St. Gallen (HSG) regnes i dag som Sveits ledende handelhøyskole, og er viden anerkjent rundt i Europa som den beste tyskspråklige handelshøyskole. Dette har bidratt til at St. Gallen i dag er svært internasjonal by, tross sin noe usentrale beliggenhet i det sveitsiske høyland.

Avisen St. Galler Tagblatt (ofte omtalt som «Tagblatt») kommer ut i St. Gallen, og er den største dagsavisen i det østlige Sveits.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Sankt Gallen – bilder, video eller lyd
SveitsstubbDenne Sveitsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.