Battle (East Sussex)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Battle
Battle
View along the high street towards the abbey
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Hastings
Admin. grevskap: East Sussex
Seremon. grevskap: East Sussex
Status By (town)
Areal 31,8 km²
Befolkning 6 171 (2007)

Battle er en liten by i East Sussex i England. Den ligger omkring 8 km fra Hastings, og ligger ved stedet hvor slaget ved Hastings stod i 1066. Navnet kommer fra dette slaget (på engelsk «Battle of Hastings»)

Battle Abbey

I utkanten av byen ligger ruinene av Battle Abbey, et kloster som ble grunnlagt til minne om Vilhelm Erobrerens seier i slaget. Det ble innviet i 1095, og var viet til St. Martin av Tours. Klosterorten er godt bevart i den sørlige enden av byens hovedgate, men det er lite annet som er bevart. Høyalteret i klosterkirken stod etter sidende nøyaktig på det stedet hvor Harald II av England falt.

Da slaget stod var det lite bebyggelse på stedet, men en by vokste opp omkring klosteret. Den fikk rykte for å produsere det beste kruttet i England. I gaten Powdermill Lane kan man se rester etter kruttfabrikkene der. I 1847 endte produksjonen da hertugen av Cleveland nektet å fornye lisensen for kruttmakerne. Årsaken til dette var flere ulykker, blant annet en i 1798 da mer enn 15 tonn krutt ble liggende i tørkeovnen for lenge og eksploderte. Battle er kjent for sin store fyrverkerioppvisning på Fireworks Night. Byen hadde også annen militærrelatert industri, da den ligger i skogområdet Weald, og forsynte Royal Navys verft med eik og annet tømmer, samt kull til kanonstøperiene. På midten av 1700-tallet var byen kjent for at den hadde hele fem klokkemakere langs hovedgaten, hvilket er et godt tegn på at det var et velstående sted.

Under første verdenskrig var Battle et tilfluktssted, og det ble laget tunneler fra en del jorder og kjellere inn til klosterområdet, i tilfelle man trengte å gjøre motstand ved en eventuell invasjon. Tunnelene har i senere tid blitt murt igjen da de var farlige å oppholde seg i.