Battle (East Sussex)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Battle
View along the high street towards the abbey
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktHastings
Admin. grevskapEast Sussex
Seremon. grevskapEast Sussex
StatusBy (town)
Oppkalt etterSlaget ved Hastings
PostnummerTN33
Retningsnummer01424
Areal31,8 km²
Befolkning6 673 (2011)
Bef.tetthet209,8 innb./km²
Kart
Battle
50°55′00″N 0°29′00″Ø

Battle er en liten by og verdslig sogn i det lokale myndighetsdistriktet Rother i East Sussex i England. Den er lokalisert 89 km sørsørøst for London, 51 km øst for Brighton, og 39 km øst for fylkesbyen Lewes. Nabobyer er Hastings i sørøst og Bexhill-On-Sea. Den er nær, kun 8 km unna, stedet hvor slaget ved Hastings sto i 1066.

Byens navn kommer fra dette slaget (på engelsk «Battle of Hastings») hvor Vilhelm, hertug av Normandie, beseiret og drepte Englands konge Harald Godwinson i 1066. Vilhelm ble deretter ny engelsk konge og innførte normannisk styre av angelsaksiske England. I utkanten av byen ligger ruinene av Battle Abbey, et kloster som ble grunnlagt til minne om Vilhelm Erobrerens seier i slaget. Det ble innviet i 1095, og var viet til sankt Martin av Tours.

Battle er beliggende i hjertet av Sussex Weald og utpekt til et område av spesielt vakker natur.[1] I henhold til folketellingen av 2001 var det 6 048 innbyggere i sognet, noe som hadde økt til 6 673 ved tilsvarende undersøkelse i 2011.[2]

Klosteret[rediger | rediger kilde]

Battle Abbey

Klosteret Battle Abbey ble opprettet for å minnes slaget, og ble dedikert i 1095. Høyalteret skal være reist på det stedet hvor det ble sagt at Harald Godwinson falt. Klosterets porthvelving er fortsatt et dominerende trekk i sørenden av hovedgaten, men svært lite gjenstår av resten av klosterbygningene. Det gjenværende korsgang til klosteret, deler av dens vestfløy, ble leid til den nyopprettede Battle Abbey School kort tid etter den første verdenskrig, og skolen har hatt sine lokaler på dette siden.

Klosteret ved Battle har blitt kjent i århundrene som Battle Abbey. Sammen med klosterkirken ble den opprinnelig dedikert til sankt Martin, tidvis kjent som gallernes apostel, men som tidligere soldat ble han også helgen for krig og krigere. Klosteret ble opprettet på oppfordring av pave Alexander II som mente Vilhelm burde sone for å ha drept så mange medkristne, men isteden ble gudshuset en feiring av hans seier over sin døde motstander. Paven hadde selv i forkant velsignet normannernes invasjon av England.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Da slaget stod var det lite bebyggelse på stedet, men en by vokste opp omkring klosteret. Den fikk rykte for å produsere det beste kruttet i England. I gaten Powdermill Lane kan man se rester etter kruttfabrikkene der. I 1847 endte produksjonen da hertugen av Cleveland nektet å fornye lisensen for kruttmakerne. Årsaken til dette var flere ulykker, blant annet en i 1798 da mer enn 15 tonn krutt ble liggende i tørkeovnen for lenge og eksploderte. Battle er kjent for sin store fyrverkerioppvisning på Fireworks Night. Byen hadde også annen militærrelatert industri, da den ligger i skogområdet Weald, og forsynte Royal Navys verft med eik og annet tømmer, samt kull til kanonstøperiene. På midten av 1700-tallet var byen kjent for at den hadde hele fem klokkemakere langs hovedgaten, hvilket er et godt tegn på at det var et velstående sted.

Under den første verdenskrig var Battle et tilfluktssted, og det ble laget tunneler fra en del jorder og kjellere inn til klosterområdet, i tilfelle man trengte å gjøre motstand ved en eventuell invasjon. Tunnelene har i senere tid blitt murt igjen da de var farlige å oppholde seg i.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ High Weald AONB
  2. ^ ««Town population 2011»». Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 6. januar 2016. 
  3. ^ Houts, Elisabeth M. C. Van (2000): The Normans in Europe, Manchester University Press, s. 105.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]