Cinque Ports

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
De fem havnene og deres omgvelser

Cinque Ports (fem havner) er et navn på fem havner i Kent og Sussex i England. Konføderasjonen Cinque Ports oppsto tidlig i middelalderen, og omfatter Hastings, New Romney, Hythe, Dover og Sandwich. I tillegg er byene Rye og Winchelsea knyttet til dem, ettersom de har en lang tradisjon for å understøtte forsvaret av Sørøst-Englands havner, og andre har til tider vært knyttet til føderasjonen på andre måter.

Kong Edvard I ga spesielle privilegier til Cinque Ports, inkludert retten til å bringe inn varer uten å betale toll. Til gjengjeld skulle byene forsyne Kronen med skip og mannskaper i krigstid. En Lord Warden of the Cinque Ports ble utnevnt. Denne tittelen eksisterer fremdeles, men er nå en ren ærestittel.

I middelalderen regnet Hastings seg som den fremste av de fem byene, og mye tyder på at dette stemmer med virkeligheten. Hastings ble omtalt som hodet, mens de andre ble kalt lemmene.

På det meste var 2 byer knyttet til føderasjonen, og hadde dermed helt eller delvis rett til privilegiene. Formelt sett finnes den fortsatt, men i det 19. og 20. århundre har konføderasjonen mistet nesten all sin myndighet. Den hadde da allerede vært uten særlig praktisk betydning siden Elisabeth Is tid.