Cinque Ports

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De fem havnene og deres omgivelser

Cinque Ports (fem havner) er et navn på fem havner i Kent og Sussex i England. Konføderasjonen Cinque Ports oppsto tidlig i middelalderen, og omfatter Hastings, New Romney, Hythe, Dover og Sandwich. I tillegg er byene Rye og Winchelsea knyttet til dem, ettersom de har en lang tradisjon for å understøtte forsvaret av Sørøst-Englands havner, og andre har til tider vært knyttet til føderasjonen på andre måter. Navnet er fra normansk-fransk, avledet fra middelalderlatin quinque portus og betyr «fem havner».[1]

Kong Edvard I ga spesielle privilegier til Cinque Ports, inkludert retten til å bringe inn varer uten å betale toll. Til gjengjeld skulle byene forsyne Kronen med skip og mannskaper i krigstid. En Lord Warden of the Cinque Ports ble utnevnt. Denne tittelen eksisterer fremdeles, men er nå en ren ærestittel.

I middelalderen regnet Hastings seg som den fremste av de fem byene, og mye tyder på at dette stemmer med virkeligheten. Hastings ble omtalt som hodet, mens de andre ble kalt lemmene.

På det meste var 2 byer knyttet til føderasjonen, og hadde dermed helt eller delvis rett til privilegiene. Formelt sett finnes den fortsatt, men på 1800-tallet og 1900-tallet har konføderasjonen mistet nesten all sin myndighet. Den hadde da allerede vært uten særlig praktisk betydning siden Elisabeth I av Englands tid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Cinque Ports (n.)» Arkivert 27. november 2015 hos Wayback Machine., Online Entymology Dictionary

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hinings, Edward (1976): The Cinque Ports: History People and Places, Spurbooks, ISBN 0-902875-90-6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]