Half-Life (serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Half-Life
Utvikler(e)Valve Corporation
Gearbox Software
Plattformpersonlig datamaskin, Linux, macOS, PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox, Xbox 360, Android, Nvidia Shield, Microsoft Windows
SpillmotorGoldSrc, Source, Source 2
SjangerScience fiction, førstepersonsskytespill
Nettstedwww.half-life.com/en/home

Half-Life (stilisert som HλLF-LIFE) er en serie førstepersonsskytespill som deler en science fiction-orientert handling. Spillene i serien bruker enten GoldSrc- eller Source-spillmotorene, er lineære med en narrativ handling, og er enspillerspill.

Valve Corporation er utvikleren av spillene, og har vært utgiver for de viktigste spillene i serien. De mest sentrale spillene i serien dreier seg om Gordon Freeman, en fysiker som i starten av serien blir ansatt av Black Mesa Research Facility. To av spillene i serien, Half-Life og Half-Life 2 er fullverdige spill, mens to andre, Half-Life 2: Episode One og Half-Life 2: Episode Two, er kortere og episodiske. En tredje episode, Half-Life 2: Episode Three, ble opprinnelig planlagt å bli sluppet ut rundt julen 2007,[1] men ble ikke sluppet ut, og har siden ingen offisiell planlagt utgivelsesdato.

Et puzzle-serie satt i samme univers som Half-Life-serien, Portal, kom ut i 2007, og fikk oppfølgeren Portal 2 i 2011.

Handling[rediger | rediger kilde]

Half-Life-serien begynner i 2000-årene, ved Black Mesa Research Facility i New Mexico. Gordon Freeman, en nylig ansatt fysiker, blir involvert i et eksperiment som skal analysere en ukjent prøve forskerne der har fått tak i. Under eksperimentet dytter Freeman prøven inn i strålen som scanner prøven for å scanne den, men dette skaper en resonanskaskade, et oppfunnet fenomen, som åpner en portal mellom Black Mesa og en annen verden kalt Xen, som får utenomjordiske livsformer til å invadere Black Mesa og drepe mange på anlegget. Flere forsøk blir gjort på å lukke portalen mellom verdenene, men ingen får noen suksess, som gjør at en gruppe marinesoldater blir sendt til anlegget for å forhindre at hendelsene ved Black Mesa blir kjent for offentligheten. Dette inkluderer også å drepe eventuelle overlevende ansatte ved anlegget. Freeman sloss seg gjennom anlegget og møter mange forskere på veien, og blir etter hvert sendt til Xen for å stoppe invasjonen. I Xen klarer Freeman å drepe «lederen» av livsformene, og blir konfrontert av G-Man, som tilbyr Freeman «arbeid», for så at Freeman blir satt i stase.[2] I Black Mesa, mens Freeman er i stase, begynner en ny invasjon sendt gjennom portalen, men blir stoppet av Adrian Shephard, en korporal, siden han lukker portalen som ble åpnet i anlegget. G-Man ødelegger deretter anlegget med et atomvåpen, og setter også Shephard i stase. Barney Calhoun, en sikkerhetsoffiser ved anlegget, unnslipper sammen med Dr. Rosenberg og to andre forskere.

Nesten tyve år senere,[2] starter Half-Life 2 med at G-Man bringer Freeman ut av stasen, og sender han til en dystopisk jord under kontroll av Combine, en gruppe som består delvis av mennesker og delvis av livsformene som kom gjennom portalen i Black Mesa, som tok over jorden mens Freeman var i stase, i en krig kalt syvtimerskrigen. I City 17, en østeuropeisk bosetting, møter Freeman flere overlevende fra Black Mesa, blant annet Isaac Kleiner, Barney Calhoun, Eli Vance og datteren Alyx Vance. Freeman hjelper motstandsgruppen mot Combine. Xen-livsformene, Vortigaunter, som også har blitt tatt over av Combine, hjelper også motsandsgruppen. Når det blir kjent at for Coimbine-administrator Wallace Breen at Freeman er i live, blir han et viktig mål for Combine-styrkene. Etter hvert blir Freeman årsaken til en fullstendig revolusjon blant menneskeheten etter at de ødelegger Nova Prospekt, en stor Combine-base. Eli Vance og datteren sin Alyx blir tatt til fange av Combine, men Freeman hjelper motstandsgruppen for å redde dem. Freeman sloss seg gjennom Citadel, forsvaret rundt Nova Prospekt, og finner veien til Breen og kontoet hans. Han blir tatt til fange, men blir frigjort av Dr. Mossman, sammen med Eli og Alyx. Breen prøver å flykte, men blir antatt å være død etter at Freeman ødelegger reaktoren på toppen av Citadel.

Handlingen fortsetter i Half-Life 2: Episode One, hvor G-Man finner Freeman kort tid før eksplosjonen på toppen av Citadel når Freeman. G-Man blir likevel avbrutt av at Vortigauntene dukker opp, og teleporterer dem ned fra toppen av tårnet. Alyx får så kontakt med faren sin og Isaac Kleiner, som har side flyktet fra byen. Kleiner informerer dem at reaktorkjernen er kritisk ustabil og kan eksplodere veldig snart. Eksplosjonen vil jevne hele City 17 med jorden. For å forsinke eksplosjonen må de dra inn igjen til reaktorkjernen for å prøve å stabilisere den, slik at de kan forsikre at flere av byens innbyggere kan evakueres. Mens de er der inne finner de ut av at Combine prøver å fremskynde ekspolosjonen, og bruke ødeleggelsen av Citadel som et rop på hjelp og forsterkninger til Combines hjemdimensjon. Etter dette finner de veien gjennom byen til togstasjonen, og tar det siste toget ut av byen. Combine ødelegger reaktoren kort tid etter og jevner både Citadel og byen med jorden. Det får også toget Freeman og Alyx var på til å spore av.

Half-Life 2: Episode Two begynner med at Freeman våkner i det avsporte toget med Alyx. De ser en superportal der Citadel pleide å være. De fortsetter reisen gjennom en missilbase i fjellene styrt av motstandsgruppen. På veien blir de overrasket av et bakholdsangrep og Alyx blir hardt skadet. Heldigvis er en gruppe Vortigaunts til stede og helbreder henne. Under denne situasjonen får Freeman høre fra G-Man, og får vite at Vortigauntene prøve å holde han unna, og at G-Man vil få Alyx til White Forest, og at G-Man ikke kan hjelpe Freeman på grunn av begrensninger som de har blitt enige om tidligere. Freeman og Alyx når basen til motstandsgruppen, og med kodene til å ødelegge portalen, i tillegg til informasjon om Borealis, et forskningsskip som ble kontrollert av Black Mesas rivalselskap, Aperture Science, som siden hadde forsvunnet mens de testet portalteknologi. Basen skyter dermed opp en satellitt som lukker superportalen, og forhindrer Combine fra å få flere forsterkninger. Like etter dette, mens Alyx og Freeman skal dra til Arktis for å finne mer ut angående Borealis, blir de angrepet igjen av Combine, som klarer å drepe Eli Vance, men blir drevet tilbake igjen etter kort tid. Spillet slutter så med Alyx som gråter over sin fars død.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Half-Life 2: Episode One gold, Two dated, Three announced». GameSpot. 24. mai 2006. Besøkt 18. mai 2007. 
  2. ^ a b «Half-Life: The Story so Far». Valve Corporation. Arkivert fra originalen 17. februar 2007. Besøkt 24. mars 2008.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 17. februar 2007. Besøkt 6. september 2016.