Hærens uniformer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den norske Hærens arbeidsuniform M-98 båret av gardister i sanitetstjeneste.

Hærens uniformer er uniformer båret av soldater og annet personell i Hæren, en av de fire våpengreinene i Forsvaret, den norske statens militærvesen. De består primært av en feltuniform til bruk i miljøer hvor et slitesterkt stoff er påkrevd, en arbeidsuniform til bruk i vanlig tjeneste, normalt innenfor og rundt leirområde, samt en permuniform til bruk under permisjonen. Det finnes også personell i spesielle tjenester hvor andre uniformer er påkrevd.

Arbeidsuniform[rediger | rediger kilde]

Et eksemplar av feltuniform i den norske hæren omkring 2004.
Stormlag fra 2. bataljon med feltuniform, stridsvest, hjelm og hvite kamuflasjebukser.
En skarpskytter i Hans Majestet Kongens Garde, her med feltbukse, arbeidsjakke av typen M-98, samt kamuflert hodeplagg av ukjent type. Våpenet er en Våpensmia NM149.
Major fra Hans Majestet Kongens Garde 2007 iført sommeruniform og «gardelue» (båtlue med dusk) med kokarde i nasjonalfargene. Hærens kakifargede sommeruniform og grønne vinteruniform ble 2010 erstattet av en ny helårsuniform i fjellgrått med svart bandolær. Beretene har et kokardeliknende, farget filtmerke bak Haraldsmerket.

Hæren benytter M-04 og M-2000 som arbeidsuniform. M-04 ble fram til begynnelsen av 2009 ofte kun brukt som permuniform, men har nå erstattet den gamle M-98 fullstendig.

M-97 er kontoruniform med slips og brune sko (sorte for garden) i bruk i noen av forsvarets avdelinger.

M-04, som for øvrig er nesten identisk med M-2000, har vært i bruk i Hæren og Heimevernets innsatsstyrker siden 2006.

Feltuniform[rediger | rediger kilde]

Hæren har anvendt feltuniformen M-75 siden 1975. En forbedret kamuflasjefarget utgave med skulderklaffer ble utlevert til Brigaden i Nord-Norge senhøstes 1981 sammen med langskaftet marsstøvler M-77. Det ble samtidig ikke lenger anledning å bruke pistolbelte utenpå den nye uniformsjakken med mindre den var en del av grunnutrustningen.

En ny membranuniform, M-02, ble innført rundt 2004.

Permuniform[rediger | rediger kilde]

Hæren benytter M-04 og M-17 som permisjonsuniform.[trenger referanse] Unntaket er Garden og Forsvarsstabens VIP-sjåfører som benytter M-70, som var den øvrige Hærens permuniform frem til 1985. Denne uniformen består også av skjorten og slipset M-96. Dessuten bruker en del kontorister M-97 til permisjonsantrekk.

M-97 ble innført som en midlertidig arvtager for M-85 i 1997, inntil Hæren innstilte utdelingen av den tidlig i 1999. I mellomtiden hadde de fleste av Hærens avdelinger ingen egen permuniform frem til sommeren 2000, da M-98 ble tatt i bruk. Permuniformen skiller seg ut fra arbeidsuniformen ved at den bærer gulldistinksjoner (med unntak av garden og Krigsskolen som benytter sølvdistiksjoner). Etter nytt reglement fra 2010 benytter nå alle forsvarsgrener sølvmerker. Dette gjelder også Kongemerket på bereten.

M-70 Brukes av Garden til vakt og perm.

 • Hæren benytter også uniform med ørkenkamuflasje for bruk i sydligere strøk med mindre vegetasjon, og denne er i lik utforming som M-2000.

Tjenesteuniform[rediger | rediger kilde]

Til anledninger der uniformen ikke er forventet å bli utsatt for særlig slitasje kan bæres såkalt tjenesteuniform bæres. Det er flere utgave av disse, den vanligste er en grønn eller khaki uniform til kontorbruk og finere anledninger. De finnes flere varianter av disse, blant annet battledress og uniform med lang jakke.[1]

Til galla bæres også gallauniform, mørke uniformer som likner dem Hans Majestet Kongens Garde bruker ved vakt på slottet. Uniformen har svart bukse med røde renner (lang svart skjørt for kvinner) og en svart jakke med sølvknapper.[2] For generals rang skal jakken være dobbeltspent. Dobbeltspente jakker i mørk grønt i stedet for sort bæres av kavaleriet.[3]

Skotøy[rediger | rediger kilde]

 • Jegerstøvel - En ekstra kraftig sko, som brukes av flere jegeravdelinger i Forsvaret. De er produsert av Alfa, og kommer i to versjoner: Med og uten Gore-Tex membran.
 • Feltstøvler, M/77 – Overmateriale i kromgarvet lær og såler av polyuretan. Feltstøvler i størrelse 43 veier 1350 gram paret. Utviklet på 60-tallet av avdelingsleder Freddie Frey som jobbet ved FLO.[4]
 • Permstøvler – Den samme modellen som feltstøvlene, men brukes kun til permisjon og/eller spesielle anledninger.
 • Lette feltstøvler – Er sydd i en blanding av lær og kordura, og et utviklet med fokus på pusteegenskaper. Støvlene veier 1240 gram paret i størrelse 42.
 • Joggesko – Brukes til fysisk fostring hvor feltstøvler er uegnet.

Hodeplagg[rediger | rediger kilde]

 • Membranlue - Vann og vindtett lue med fleeceinnlegg, i norsk kamuflasje eller olivengrønn. Luen har små klaffer for ørene på siden som kan brettes opp eller ned etter behov. Luen har snor med innstramming under og strikk bak som kan brukes for tilpasning eller fastholding ved dårlig vær, samt nedfellbar brem.
 • Patruljehatt - Bomullshatt med brem rundt hele hodet. Har halssnor med strammer.
 • Feltlue, M51 – Skyggelue/caps med nedbreddbare ørevarmere og påsydd hærmerke. Tjenestegjørende befal i Garnisonen i Sør-Varanger kan bruke en kamuflasjefarget modell som ikke er M-51, resten av Forsvaret bruker en olivengrønn modell.
 • Lue, ull – Tettstrikket lue i ren ull. Luen ble utviklet for bruk under stålhjelm M1, men blir også brukt til patruljetjeneste. Luen ble planlagt faset ut i forbindelse med introduksjonen av de nye kevlarhjelmene, men blir fremdeles brukt i noen avdelinger.
 • Lue, vinter – Er beregnet for ekstreme vinterforhold og har to store nedbrettbare øreklaffer med syntetisk pels. Går populært under navnet BF.
 • Balaklava – Er en vendbar finlandshette med både olivengrønn og hvit side avhengig av årstiden.
 • Båtlue for HMKG: Garden bruker båtlue med dusk («Gardelue») i motsetning til resten av Hæren som benytter beret. De 3 første månedene som rekrutter/gardeaspiranter, bruker de olivengrønn beret eller feltlue (se over), før de blir gardister.
 • Kepi – Kadetter og befal på Krigsskolen bærer kepi i stedet for beret.

Beret og beretfarger[rediger | rediger kilde]

Unge rekrutter i Brigade Nord 2011, iført kornblå bereter og kamuflasjeuniformer.

Med det nye uniformsreglementet er det innført "beret-flasher". Dette er merker av filt som er våpen-, troppearts eller bransjemerker. Merkene er sirkelformet og plasseres under Kongemerket (H5) som i dag er sølvfarget for alle i Hæren. Fargen på merket tilsvarer da våpen-, troppeart, eller bransje vedkommende tilhører. Dette ble innført i Hæren fra 2011.

Snorer[rediger | rediger kilde]

Snorene indikerer avdelingstilhørighet og/eller beståtte tester.

 • Snor, kavaleri – grønn og gul. Bæres om høyre skulder, og kan brukes av kavalerister i alle militære avdelinger.
 • Snor, grensevakt – sort og gul. Snoren bæres om venstre skulder av stadig tjenestegjørende i Garnisonen i Sør-Varanger.
 • Snor, garde – hvit og sort. Blir båret om venstre skulder på M-04 og skjorten til permunform etter gjennomført gardeperiode. En kort periode i 2010 og første halvdel av 2011 ble ikke snoren benyttet til arbeids-, eller feltuniform, kun til M-70 skjorte (M-96).[5]
 • Fløytesnor, militærpoliti – høyrød. Snoren er et kvalifiseringstegn, og bæres om venstre skulder av stadig tjenestegjørende militærpoliti som har bestått grunnutdanningen.
 • Fløytesnor, khaki. Kan bæres av alt militært personell over venstre skulder når tjenestelige behov tilsier det.
 • Snor, sanitet – hvit og rød. Bæres om venstre skulder etter bestått sanitetsutdanning. (Nivå 3)
 • Snor, samband – blå og hvit. Bæres om venstre skulder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Tjenesteantrekk Arkivert 28. juli 2011 hos Wayback Machine., TJ 12-3 Uniformsreglement for hæren
 2. ^ Gallaantrekk 2 Arkivert 26. desember 2010 hos Wayback Machine., TJ 12-3 Uniformsreglement for hæren
 3. ^ Gallaantrekk 2 for generaler Arkivert 26. desember 2010 hos Wayback Machine., TJ 12-3 Uniformsreglement for hæren
 4. ^ Forsvarets forum, mars 2010, side 34
 5. ^ 1 TJ 12-3-2 UNIFORMSREGLEMENT FOR HÆREN 2010 Hærens distinksjoner og andre uniformstegn

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]