Hopp til innhold

Finlandshette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finlandshetter er ettersittende hodeplagg med lue og skjerf i ett slik at det bare blir en åpning til ansiktet. Bildeserien viser fem måter å bære finlandshette på.

Finlandshette (også kalt balaklava) er en hetteliknende lue som dekker hele hodet og halsen unntatt ansiktet. Det finnes også varianter med åpninger bare for øynene, eller for øyne og munn, og hodeplagget er derfor også brukt som maske. Finlandshetter brukes særlig som fritids- eller arbeidsplagg til vern mot vær og vind, særlig snø og kulde, og passer under en hjelm. De kan også brukes for å beskytte mot ild eller for å skjule identiteten til bæreren. Det tradisjonelle materialet er ull, men moderne hetter lages også i andre materialer, for eksempel fleece, vindtette tekstiler eller neoprenskum. Finlandshettene kan rulles opp og brukes som vanlig lue dersom det ikke er nødvendig å dekke hele hodet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Amerikansk marinesoldat i Afghanistan 2002, iført finlandshette med ett ansiktshull. Finlandshette kalles balaclava eller ski maskengelsk.

Navnet balaklava kommer fra den ukrainske tidligere byen ved samme navn som ligger på Krim-halvøya, etter at engelske kvinner strikket slike hetter under Krimkrigen for å gjøre det lettere for soldatene å holde ut kulden. Ideen hadde de fra soldatene selv, som trakk på seg ekstra store ullsokker og laget hull for øyne og munn.[1] I Norge har plagget gjerne blitt kalt finlandshette. Navnet oppstod da en i Norge strikket og sendte slike luer som hjelp til finske soldater under vinterkrigen i 1939-1940.[2] Ordet balaklava er forsøkt innført også i Norge, spesielt etter at den finske ambassaden i Norge oppfordret avisene til å slutte å kalle dem finlandshetter.[3] Dette skyldes at hettene gjerne forbindes med forbrytere og politiske aktivister som ønsker å skjule sin identitet; på svensk kalles plagget derfor også rånarluva («ranerlue»).

Spesialversjoner[rediger | rediger kilde]

Hettene finnes også i spesialiserte versjoner, for eksempel i form av uniformsplagg for politi og militærstyrker. De er da gjerne laget i spesielle flammehemmende materialer, slik at de både skjuler bærerens identitet og gir en viss beskyttelse mot flammer.

For barn[rediger | rediger kilde]

For barn er plagget gunstig for lek i snøen, og kaldt vær. Plaggene for barn er gjerne tilpasset med ekstra lang hals. Passformen rundt ansiktet er avgjørende for hettens vern mot vind og snø.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Games, Alex (2007). Balderdash & piffle : one sandwich short of a dog's dinner. London: BBC. ISBN 978-1-84607-235-2. 
  2. ^ Nøkleby, Berit (1939-) (1989). Da krigen kom: Norge september 1939-juni 1940. Oslo: Gyldendal. s. 50. ISBN 8205177481. 
  3. ^ Finnene misliker finlandshetter vg.no 01.12.1999

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata