Ingeniørtropper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bygning av feltbro under annen verdenskrig

Ingeniørtropper (eller ingeniørsoldater) er en våpenart.

Ingeniørtroppenes oppgaver består i å bane vei for andre tropper, for eksempel å rydde landminer, å oppstille leirer og å bygge feltbroer. De arbeider i forreste rekke sammen med kamptroppene. En av deres viktigste oppgaver er også å bremse fiendtlige tropper ved mineutlegning og ved å sprenge broer og veier.

Den danske hærs ingeniørtropper er samlet i Ingeniørregimentet, forlagt til Skive Kaserne. Fra 1952 til 1997 var Jyske Ingeniørregiment kasernert på Randers Kaserne sammen med Jyske Telegrafregiment. I samme tidsrom var Sjællandske Ingeniørregiment kasernert på Farum Kaserne, sammen med Hærens ABC-skole.

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

Ingeniørtroppenes oppgaver inndeles normalt i fire kategorier:

Mobilitetsfremmende
Oppgaver som øker vennligsinnede styrkers muligheter for bevegelse. Både oppstilling av midlertidige taktiske broer og veier, og konstruksjon av mere permanente broer og veier. Rydning av miner for å skape passasje gjennom minefelter, samt oppklaring for, og rydning av ueksploderte ammunisjonsgjenstander. Bortsprengning av hindringer som for eksempel veltede trær, piggtråd eller panser-hindringer (for eksempel hitlertenner). Også mindre oppgaver som sprengning av dører og vegger under strid i bebygget område.
Mobilitetshemmende
Oppgaver som minsker fiendtlige styrkers muligheter for bevegelse. Utlegning av miner, sprengning av broer og jernbaner. Utlegning av hindringer, så som tsjekkiske pinnsvin, piggtråd, samt å velte trær på veier.
Overlevelse
Oppgaver som øker vennligsinnede styrkers muligheter for å overleve. Primært utbedring av kampstillinger og leirer av alle størrelser, med for eksempel beskyttende murer, løpeganger og nedgravde stillinger til kjøretøyer. Ingeniørtropper har normalt også ekspertise innen beredskap mot ABC-våpen.
Generelle oppgaver
Dekker de fleste konstruksjonsoppgaver, både til militære styrker (for eksempel leirer) og til lokalbefolkningen (for eksempel utbedring av infrastruktur).

Se også[rediger | rediger kilde]