Intendantur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Intendanturen er en militær institusjon som skal sørge for alt utstyr og materiell bortsett fra våpen, også mat til soldatene. Intendenturförrådet på Skeppsholmen i Stockholm ble bygd som statlig kornkammer i 1732, men ble lager for den svenske hæren 1795. Bygningen ble fredet 1935.

Intendantur er militære avdelinger som ordner med forpleining, bekledning, visse former for utrustning, drivstoff, brensel og kvarter- og kontormateriell. Organene har også ansvar for regnskap. Intendanturen er ofte en egen våpenart.

I Norge har hver av de tre forsvarsgreinene Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret sin intendantur.[1] På 1700-tallet hadde kommissariatvesenet ansvar for forpleining av soldater i felt.[2] I 1825 ble ansvarsområdene samlet ved at det ble opprettet ett embete som arméintendant og én stilling som depotforvalter for å bestyre hærens lagre.[2] I dag er Hærens intendantur (HI) en del av logistikkvåpenet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

USAF B-2 Spirit.jpgDenne militærrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.