Kepi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kong Haakon VII og kronprins Olav søker ly ved det som seinere ble kalt «Kongebjørka» i utkanten av Molde under et tysk bombeangrep på byen i april 1940. Kongen bærer kepi, den vanlige uniformslua for høyere offiserer i den norske hæren da. Kronprinsen har mykere skyggelue (skilue).
Thomas Heftye (1860–1921), forsvarsminister 1903 og 1908 og Telegrafdirektør 1905-1921, i norsk kapteinsuniform med kepi

Kepi er en lav eller mellomhøy, sylinderformet, stiv eller halvstiv militær skyggelue. Lua er ofte merket med den militære gradens distinksjoner.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Kepien er en mindre, lavere variant av den eldre sjakoen. Forskjellige typer kepier har blitt brukt blant annet under den første slesvigske krigen og den andre slesvigske krigen av den danske hæren, den amerikanske borgerkrigen, av tyske, nasjonalsosialistiske stormtroppavdelinger, fransk politi og Fremmedlegionen (képi blanc). I Norge har kepi vært brukt både som politilue og som militært hodeplagg.

Navn[rediger | rediger kilde]

Ordet kepi kommer fra fransk képi som stammer fra sveitser-tysk Käppi, det vil si «liten lue». Betegnelsen Käppi brukes på tysk og svensk. På engelsk kalles uniformslua kepi, bummer´s cap eller forage cap.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]