Øreklokker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et par passivt støydempende øreklokker laget av Husqvarna.
Kvinne med varmende øreklokker uten støydemping.

Øreklokker er utstyr designet for å dekke en persons ører, og har ofte en bøyle som enten går over eller bak hodet samt en kopp på hver side til ørene. Øreklokker brukes oftest som hørselvern mot støyende omgivelser både i arbeid og på fritid, som for eksempel på konserter, under skyting, støvsuging, plenklipping, osv. Det lages også øreklokker for andre formål som for eksempel varmeplagg eller til å høre på musikk.

Amerikanske Occupational Safety and Health Administration (OSHA) anbefaler bruk av hørselsvern hvis arbeidsgiver utsettes for et gjennomsnittlig støynivå med intensitet på 85 dBA over et 8 timers skift. Hørselvern er absolutt påkrevd hvis ansatte utsettes for gjennomsnittlig støy med intensitet 90 dBA eller mer over et 8-timers skift.[1] Amerikanske Mine Safety and Health Administration (MSHA) har samme krav som OSHA. Både OSHA og MSHA krever også at arbeidstakere bruker hørselvern dersom de enten har nedsatt hørsel eller ikke enda har tatt hørselstest.[2]

Ørepropper er spesielt nyttig for folk som utsettes for overdrevent støyende utstyr eller omgivelser (80 dB eller mer).

Anbefalt maksimal støyeksponering iht. det amerikanske National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) 
Støynivå i dB(A) Maksimal daglig eksponeringstid
85 8 Timer
91 2 Timer
97 30 Minutter
103 7 Minutter

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hearing Conservation». www.osha.gov (engelsk). Arkivert fra originalen 9. juli 2019. Besøkt 23. februar 2018. 
  2. ^ Mine Safety and Health Administration. Compliance Guide to MSHA's Occupational Noise Exposure Standard. U.S. Department of Labor.