Gardist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Slottet i Oslo med norske gardister som avløser postene på Slottsplassen
Britiske gardister i regimentet Irish Guards.
En svensk gardist
Danske gardister

En gardist er en menig soldat i et garderegiment, det vil si i et elitekorps i en hær som er livvakt for et statsoverhode eller en fyrste.

En gardist i Norge er en soldat som tjenestegjør i Hans Majestet Kongens Garde.

Norge[rediger | rediger kilde]

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

For å bli gardist i Norge, må soldaten ha gjennomført tre måneder som rekrutt på gardeskolen og hatt 1 måned aspirantperiode på Huseby leir i Oslo. Etter dette får han eller hun sin gardelue og kan kalle seg gardist. Et unntak fra dette gjelder 3. gardekompani (kjent for spesialisering innen musikk og geværdrill), hvor opplæringen ikke følger den vanlige militære veien som for resten av bataljonen.

Uniform[rediger | rediger kilde]

Den mørkeblå paradeuniformen til kongens garde i Norge har forblitt nærmest uforandret gjennom avdelingens historie siden 1856. En interessant detalj er den bredbremmede bowlerhatten av filt med hengende dusk (kalt plym) av bøffelhår. Den ble kopiert fra uniformene til de lette, italienske skarpskytterkorpsene, såkalte bersaglieri, som imponerte den svenske prinsessen Louise, tippoldemoren til Kong Harald, så mye at hun i 1860 insisterte på at de norske gardistene skulle utstyres med tilsvarende hatter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]