Grand Theft Auto (videospill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Grand Theft Auto
Orig. Grand Theft Auto
Utvikler DMA Design[a]
Utgiver BMG Interactive (Storbritannia)
Take-Two Interactive (EU)
ASC Games (Nord-Amerika)
Regissør Keith R. Hamilton
Produsent David Jones
Designer
 • Stephen Banks
 • Paul Farley
 • Billy Thomson
Programmerer Keith R. Hamilton
Forfatter
 • Brian Baglow
 • Brian Lawson
Kunstner Ian McQue
Serie Grand Theft Auto
Plattform
Utgivelse
Oktober 1997
MS-DOS, Microsoft Windows
Oktober 1997 (EU)
28. februar 1998 (Nord-Amerika)
Mars 2003 (Verden) (digital)
PlayStation
14. desember 1997 (EU)
30. juni 1998 (Nord-Amerika)
Game Boy Color
Oktober 1999 (EU)
22. november 1999 (Nord-Amerika)
Sjanger Action-eventyr
Modus Enspiller, flerspiller

Grand Theft Auto er et åpen verden Action-eventyrspill utviklet av DMA Design og utgitt av BMG Interactive. Det ble først utgitt i Europa og Nord-Amerika i oktober 1997 for MS-DOS og Microsoft Windows. Det ble senere gjenutgitt på PlayStation, 14. desember 1997 i Europa, og 30. juni 1998 i Nord-Amerika. Det er første spill i Grand Theft Auto-serien, en spillserie som har solgt mer enn 150 millioner eksemplarer per september 2013.[1] Spillet følger en gruppe kriminelle i tre fiksjonaliserte versjoner av amerikanske byer, i det de utfører bankran, drap og andre kriminelle aktiviteter for deres respektive syndikater.

Spillet skulle egentlig hete Race'n'Chase og bli utviklet på Commodore Amiga, med oppstart i 1996,[2] men prosjektet ble nesten skrinlagt på grunn av produksjonsvansker.[3]

Oppfølgeren, Grand Theft Auto 2, ble utgitt i oktober 1999.

Spillet[rediger | rediger kilde]

Grand Theft Auto består av seks nivå, delt mellom tre byer. På hver nivå er spillerens oppdrag å nå et visst antall poeng, som man oppnår ved å gjøre oppdrag for byens lokale forbrytersyndikat. Hvert nivå startes på en telefonkiosk og har sitt eget sett med unike oppdrag.[4] Vellykket gjennomføring av et oppdrag belønner spilleren med poeng og muligheten til å gjøre vanskeligere oppdrag for større poengsummer. Feiler spilleren vil konsekvensene være færre poeng, og spilleren kan miste muligheten for flere oppgaver permanent. Ettersom spilleren fullfører oppdrag, øker «multiplikatoren», som øker poengene spilleren får for å gjøre andre oppdrag. Når spilleren overstiger $1,000,000 blir neste by gjort tilgjengelig.[4]

Det er åtte spillbare karakterer i spillet, fire mannlige og fire kvinnelige: Travis, Troy, Bubba, Kivlov, Ulrika, Katie, Divine og Mikki. I PlayStation-versjonen er kun de fire mannlige karakterene inkludert. Når man spiller spillet er det ingen merkbar forskjell på karakterene. De har alle de identiske gule genserne, men de har forskjellige farger på buksene, håret og huden.

Spilleren har frihet til å gjøre hva de vil, men har begrenset liv på å gjøre det. Spilleren kan sanke poeng ved å forårsake død og ødeleggelse i trafikken i byen. De kan også stjele og selge biler for profitt. For å få den høye summen som kreves for å bli ferdig med et nivå, vil spillere som regel velge å gjøre hvertfall et par oppdrag for å bygge opp multiplikatoren sin. Noen kriminelle handlinger har en iboende multiplikator. For eksempel vil det å bruke en politibil til å kjøre over mennesker doble antall poeng man får. Hvis spilleren blir arrestert vil multiplikatoren bli halvert. Ulikt i senere spill i serien, kan spilleren bli drept, eller «wasted», etter kun et skudd, selv uten skuddsikker vest. Hvis spilleren dør mister de et liv. Spilleren mister utstyret de bar på enten om de blir arrestert eller drept. Hvis spilleren dør for mange ganger vil de måtte starte nivået på nytt.

Under oppdrag er det også noe frihet for spilleren, ettersom man kan velge hvilken rute man skal ta, men destinasjonen er som regel bestemt. Det var dette nivået av frihet som skilte Grand Theft Auto fra andre actionorienterte dataspill på den tiden.[5] PC-utgivelsene av spillet hadde mulighet for flerspiller-spill ved bruk av IPX.[6] Noen steder i spillet kan kun låses opp ved å utføre oppdrag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Noter
 1. ^ Tarantula Studios tilrettela spillet for Game Boy Color, mens Visual Sciences tillrettela spillet for PlayStation
Fotnoter
 1. ^ Stephen McGinty (20. september 2013). «Grand Theft Auto V: Scottish game conquering world». scotsman.com. Besøkt 13. oktober 2013. 
 2. ^ Wallis, Alistair (21. desember 2006). «Playing Catch Up: GTA/Lemmings' Dave Jones». Gamasutra. Besøkt 25. august 2013. 
 3. ^ «Original GTA almost scrapped». iGrandTheftAuto. 1. februar 2011. Besøkt 25. august 2013. 
 4. ^ a b «The complete history of Grand Theft Auto». Future. 25. april 2008. Besøkt 28. juli 2015. 
 5. ^ Mac Donald, Ryan (6. mai 1998). «Grand Theft Auto Review». GameSpot. 
 6. ^ DMA Design (1997). Grand Theft Auto PC Edition Manual. Take Two Interactive. s. 4. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]