Grand Theft Auto (videospill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grand Theft Auto
UtviklerRockstar North
Visual Sciences
Rockstar Lincoln
DMA Design
UtgiverRockstar Games
ASC Games
DistributørTake-Two Interactive
Steam (2008–) (plattform: Microsoft Windows)
Nintendo
RegissørKeith R. Hamilton
ProdusentDavid Jones
Designer
 • Stephen Banks
 • Paul Farley
 • Billy Thomson
ProgrammererKeith R. Hamilton
Forfatter
 • Brian Baglow
 • Brian Lawson
KunstnerIan McQue
PlattformMS-DOS
Microsoft Windows
PlayStation
DOS
Utgivelse28. februar 1998
SjangerAction-eventyrspill
ModusFlerspiller, enspiller[1]
Aldersgrenseingen
Nettstedwww.rockstargames.com/gta/
Del av serien Grand Theft Auto

Grand Theft Auto er et åpen verden Action-eventyrspill utviklet av DMA Design og utgitt av BMG Interactive. Det ble først utgitt i Europa og Nord-Amerika i oktober 1997 for MS-DOS og Microsoft Windows. Det ble senere gjenutgitt på PlayStation, 14. desember 1997 i Europa, og 30. juni 1998 i Nord-Amerika. Det er første spill i Grand Theft Auto-serien, en spillserie som har solgt mer enn 150 millioner eksemplarer per september 2013.[2] Spillet følger en gruppe kriminelle i tre fiksjonaliserte versjoner av amerikanske byer, i det de utfører bankran, drap og andre kriminelle aktiviteter for deres respektive syndikater.

Spillet skulle egentlig hete Race'n'Chase og bli utviklet på Commodore Amiga, med oppstart i 1996,[3] men prosjektet ble nesten skrinlagt på grunn av produksjonsvansker.[4]

Oppfølgeren, Grand Theft Auto 2, ble utgitt i oktober 1999.

Spillet[rediger | rediger kilde]

Grand Theft Auto består av seks nivå, delt mellom tre byer. På hver nivå er spillerens oppdrag å nå et visst antall poeng, som man oppnår ved å gjøre oppdrag for byens lokale forbrytersyndikat. Hvert nivå startes på en telefonkiosk og har sitt eget sett med unike oppdrag.[5] Vellykket gjennomføring av et oppdrag belønner spilleren med poeng og muligheten til å gjøre vanskeligere oppdrag for større poengsummer. Feiler spilleren vil konsekvensene være færre poeng, og spilleren kan miste muligheten for flere oppgaver permanent. Ettersom spilleren fullfører oppdrag, øker «multiplikatoren», som øker poengene spilleren får for å gjøre andre oppdrag. Når spilleren overstiger $1,000,000 blir neste by gjort tilgjengelig.[5]

Det er åtte spillbare karakterer i spillet, fire mannlige og fire kvinnelige: Travis, Troy, Bubba, Kivlov, Ulrika, Katie, Divine og Mikki. I PlayStation-versjonen er kun de fire mannlige karakterene inkludert. Når man spiller spillet er det ingen merkbar forskjell på karakterene. De har alle de identiske gule genserne, men de har forskjellige farger på buksene, håret og huden.

Spilleren har frihet til å gjøre hva de vil, men har begrenset liv på å gjøre det. Spilleren kan sanke poeng ved å forårsake død og ødeleggelse i trafikken i byen. De kan også stjele og selge biler for profitt. For å få den høye summen som kreves for å bli ferdig med et nivå, vil spillere som regel velge å gjøre hvertfall et par oppdrag for å bygge opp multiplikatoren sin. Noen kriminelle handlinger har en iboende multiplikator. For eksempel vil det å bruke en politibil til å kjøre over mennesker doble antall poeng man får. Hvis spilleren blir arrestert vil multiplikatoren bli halvert. Ulikt i senere spill i serien, kan spilleren bli drept, eller «wasted», etter kun et skudd, selv uten skuddsikker vest. Hvis spilleren dør mister de et liv. Spilleren mister utstyret de bar på enten om de blir arrestert eller drept. Hvis spilleren dør for mange ganger vil de måtte starte nivået på nytt.

Under oppdrag er det også noe frihet for spilleren, ettersom man kan velge hvilken rute man skal ta, men destinasjonen er som regel bestemt. Det var dette nivået av frihet som skilte Grand Theft Auto fra andre actionorienterte videospill på den tiden.[6] PC-utgivelsene av spillet hadde mulighet for flerspiller-spill ved bruk av IPX.[7] Noen steder i spillet kan kun låses opp ved å utføre oppdrag.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen til Grand Theft Auto foregår i 1997, i primært tre omgivelser, som alle er basert på virkelige amerikanske byer: Liberty City er basert på New York City, Vice City er basert på Miami og San Andreas er basert på områder i California og Nevada. Alle tre områder lider av løpsk kriminalitet og korrupsjon. For eksempel konstante feider mellom lokale krimsyndikater, tilfeldige voldshandlinger fra gategjenger, organiserte tyverier og drap, samt korrupte byråkrater og politi.

Selv om Grand Theft Auto: London, 1969, Grand Theft Auto: London, 1961 og Grand Theft Auto 2 brukte andre byer, ble de tre byene i dette spillet viet hvert sitt spill, senere i Grand Theft Auto-serien. Byene er annerledes i hvert av spillene. Liberty City var byen i Grand Theft Auto III og Grand Theft Auto IV, Vice City var byen i Grand Theft Auto: Vice City og San Andreas var byen i Grand Theft Auto: San Andreas og Grand Theft Auto V.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Produksjonen av Grand Theft Auto begynte 4. april 1995 hos DMA Design i Edinburgh.[8] Spillet het opprinnelig Race'n'Chase frem til Dan og Sam Houser byttet navnet.[9] Planen var å gi ut spillet på MS-DOS, Windows 95, PlayStation, Sega Saturn og Nintendo 64, men spillet ble aldri gitt ut på de to sistnevnte konsollene. Under utviklingen av Grand Theft Auto, prøvde mange av personene med overordnet ansvar for utviklingen å stoppe det hele. Dette førte til at de ansatte hos DMA Design måtte prøve å overbevise disse for å få fortsette.[8]

Det var konkrete datoer planlagt for ferdigstilleser i Grand Theft Auto, men ingen av disse ble overholdt:[8]

 • Produksjon starter: 4. april 1995
 • Ferdig spilldesign: 31. mai 1995
 • Spillmotor: 3. juli 1995
 • Utseende og følelse: 2. oktober 1995
 • Første spilling: 3. januar 1996
 • Alpha: 1. april 1996
 • Produksjon ferdig: 1. juli 1996

Noter[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Steam, 1.0.0.79, 12. september 2003, Steam-ID 12170, Wikidata Q337535, https://store.steampowered.com 
 2. ^ Stephen McGinty (20. september 2013). «Grand Theft Auto V: Scottish game conquering world». scotsman.com. Besøkt 13. oktober 2013. 
 3. ^ Wallis, Alistair (21. desember 2006). «Playing Catch Up: GTA/Lemmings' Dave Jones». Gamasutra. Besøkt 25. august 2013. 
 4. ^ «Original GTA almost scrapped». iGrandTheftAuto. 1. februar 2011. Besøkt 25. august 2013. 
 5. ^ a b «The complete history of Grand Theft Auto». Gamesradar. Future. 25. april 2008. Besøkt 28. juli 2015. 
 6. ^ Mac Donald, Ryan (6. mai 1998). «Grand Theft Auto Review». GameSpot. 
 7. ^ DMA Design (1997). Grand Theft Auto PC Edition Manual. Take Two Interactive. s. 4. 
 8. ^ a b c The Guardian (16. september 2013). «The making of Grand Theft Auto: 'Like nailing jelly to kittens'». YouTube. Besøkt 26. september 2013. 
 9. ^ Ransom-Wiley, James (22. mars 2011). «Race'n'Chase: Original GTA design docs posted». Engadget. AOL. Besøkt 8. juli 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]