Capcom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Capcom
Org.formKabushiki kaisha
BransjeVideospillindustrien
Etablert30. mai 1979
DatterselskapCapcom Vancouver
Capcom Production Studio 5
Capcom Production Studio 3
Eierandel iCapcom Vancouver
Clover Studio
Capcom Sound Team
HovedkontorChūō-ku (1994–)[1]
Chūō-ku (19891994)[1]
Chūō-ku
LandJapan
Produkt(er)programvare[2]
Grunnlegger(e)Kenzō Tsujimoto
Antall ansatte 2 832
Salgsinntekter219 100 000 USD (2020)
Omsetning783 200 000 USD (2020)
Resultat148 700 000 USD (2020)
Nettstedwww.capcom.com (en)
www.capcom.co.jp (ja)
capcom-germany.de (de)
Kart
Capcom
34°41′15″N 135°30′41″Ø

Capcom Co., Ltd. (株式会社カプコン) er et japansk spillselskap som ble dannet i 1979 i Osaka under navnet Japan Capsule Computers. Navnet Capcom kommer fra det gamle navnet, og er en sammenslåing av ordene «Capsule» og «Computers».

Capcoms forgjenger, I.R.M Corporation, ble grunnlagt 30. mai 1979 av Kenzo Tsujimoto. Tsujimoto var fortsatt president i Irem Corporation da han grunnla I.R.M. Han jobbet samtidig i begge selskapene, før han forlot det førstnevnte i 1983.

De opprinnelige selskapene som utgjorde Capcoms japanske filial, var I.R.M og datterselskapet Japan Capsule Computers Co., Ltd., som begge var viet til produksjon og distribusjon av elektroniske spillmaskiner. De to selskapene gjennomgikk en navneendring til Sambi Co., Ltd. i september 1981, mens Capcom Co., Ltd. ble etablert den 11. juni 1983 av Tsujimoto, med det formål å overta den interne salgsavdelingen.

I januar 1989 gikk Capcom Co., Ltd. sammen med Sambi Co., Ltd., noe som resulterte i den nåværende japanske grenen. Navnet Capcom er en sammensetning av «Capsule Computers», et begrep som er laget av firmaet for å beskrive spillmaskinene de produserte i sine tidligere år. Ordet kapsel var ment å vise til hvordan Capcom, lik programvaren, var «en kapsel fylt til randen med spillmoro». Samtidig var navnet et uttrykk for selskapets ønske om å beskytte sin intellektuelle eiendom med et hardt ytre skall, og forhindre ulovlige kopier og dårlige imitasjoner.

Mens Capcoms første produkt var den myntdrevne Little League fra juli 1983, ble det første virkelige videospillet, arkadetittelen Vulgus, utgitt i mai 1984. Med en Nintendo Entertainment System-port av 1942, publisert i desember 1985, begynte selskapet å våge seg inn i markedet for spill til hjemmekonsoller. Dette skulle bli dets viktigste forretningssegment noen år senere. Dens amerikanske divisjon, Capcom USA, fungerte mot slutten av 1980-tallet som en videospillutgiver for Commodore 64 og IBM PC DOS-datamaskiner, selv om utviklingen av disse arkadeportene ble håndtert av andre selskaper. Capcom har skapt 15 mangemillionselgende spillserier, den mest vellykkede av dem Resident Evil.

Capcom har blitt sett på som den siste store utgiveren forpliktet til 2D-spill, selv om dette ikke var helt frivillig. Selskapets forpliktelse til Super Nintendo Entertainment System som plattform, førte nemlig til at de satte seg bak andre ledende selskap i utviklingen av 3D-kapasitetskort. Dessuten viste 2D-animert tegneserie-stilgrafikk, sett i spill som Darkstalkers: The Night Warriors og X-Men: Atom-barna, seg å være populær, noe som påvirket Capcom til å vedta den som en signaturstil og bruke den i flere spill.

I 1994 lagde Capcom en film om sin Street Fighter-serie. Samtidig som den var kommersielt vellykket, ble den kritisk mottatt. En 2002-tilpasning av Resident Evil-serien møtte lik kritikk, men var også vellykket salgsmessig. Selskapet ser filmer som en måte å bygge interesse rundt spillene sine på, for å øke salgstallene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b www.capcom.co.jp[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ National Software Reference Library[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]