Grønnåsen kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grønnåsen kirke
Grønnåsen kirke Tromsø.jpg
Område TromsøRediger på Wikidata
Bispedømme Nord-Hålogaland bispedømmeRediger på Wikidata
ProstiTromsø domprosti
FellesrådTromsø
SognGrønnåsen
Byggeår 1996
KirkegårdDet er ikke kirkegård ved kirken
Arkitektur
Arkitekt Eigill Hallset og Kolbrun Ragnarsdottir
ByggematerialeTre
Kirkerommet
PrekestolLaget av John H. Jørgensen
DøpefontLaget av John H. Jørgensen
Plasser450
Beliggenhet

Grønnåsen kirke
69°40′45″N 18°57′38″Ø
Grønnåsen kirke på Commons

Grønnåsen kirke er en arbeidskirke fra 1996 i Tromsø. Kirken er i vifteform og er utsmykket av Knut Fjørtoft. Kirkeinteriøret (døpefont og prekestol) er laget av John H. Jørgensen. Orgelet er fra 2001 og er byd av orgelbygger Alfred Führer i Wilhelmshaven.

Tankene om å få en kirke nord på Tromsøya hadde eksistert allerede siden slutten av andre verdenskrig. Det var først snakk om å få en brakke fra militæret etter krigen og bruke den som kirke. Ingenting konkret skjedde før i 1971, da kommunestyret vedtok å bygge Grønnåsen kirke. Planarbeidet begynte i 1974, men ingen planer lå fore før i 1982, så kom det en ny plan i 85 og et forprosjekt i 1988. Dette planla en kirke til 20 millioner, men kommunen satte av 13 millioner til formålet, og arbeidet måtte starte på nytt.

I 1988 begynte man så et nytt prosjekt. Arkitektene Eigil Hallset og Kolbrùn Ragnarsdottir fikk oppdraget med å tegne kirken. Grunnarbeidet begynte i mai 1995 og 10 september ble grunnsteinen lagt ned og sankthansaften 1996 ble den enedelige kirken vigslet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]