Platoon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Platoon
Generell informasjon
SjangerKrigsfilm / Drama
Prod.landUSA
Utgivelsesår1986
Lengde120 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørOliver Stone
ManusforfatterOliver Stone
ProdusentArnold Kopelson
KomponistGeorges Delerue
SjeffotografRobert Richardson
KlipperClaire Simpson
Foran kamera
MedvirkendeCharlie Sheen
Willem Dafoe
Tom Berenger
Forest Whitaker
John C. McGinley
Johnny Depp
Kevin Dillon
Keith David
Annen informasjon
FilmselskapOrion Pictures
Premiere(r)19. desember 1986 (USA)
1987 (Norge)
Budsjett$6,000,000 (estimat)
Eksterne lenker

Platoon er en amerikansk Oscar-belønnet krigsfilm fra 1986 regissert av Oliver Stone.

Handling[rediger | rediger kilde]

Platoon handler om en amerikansk soldats opplevelse av Vietnamkrigen. Året er 1967. Krigens gru og psykologiske prosesser i en tropp skildres gjennom øynene på den unge idealistiske soldaten Chris Taylor (Sheen) – som er en av få, blant sine medsoldater, som vervet seg frivillig. Etterhvert blir Taylors bataljon utplassert i nærheten av grensen mot Kambodsja, der det til enhver tid foregår harde kamper. Etter et særdeles brutalt angrep på en landsby, i regi av Barnes (Berenger), oppstår det en voldsom krangel mellom Barnes og Elias (Dafoe), noe som utarter til en voldsom slåsskamp mellom de to lederne. Splittelsen forplanter seg også i troppen og Taylor sympatiserer med den rolige Elias. Da Barnes senere dreper Elias blusser hatet opp i den unge Taylor, og han må i tillegg til å overleve i Vietnams jungel også overleve sin overordnede, som balanserer på randen av galskap.

Selv om filmen handler om en amerikansk soldats møte med Vietnam, gir filmen lite kunnskap om selve Vietnamkrigen. Krigens hovedaktører, som var nord- og sørvietnamesere, er ikke representert i filmen. Amerikanske soldater deltok i krigen i noen år (1965–1973), mens krigen varte lengre (1955–1975).

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Platoon var en av filmene i Stones trilogi om Vietnamkrigen. De to andre var "Born on the Fourth of July" (1989), som skildrer en hjemvendt veteran, og "Heaven & Earth" (1993), som forsøksvis ble vist med vietnamesisk perspektiv. "Heaven & Earth" har aldri vært vist på norsk kino.

Da Platoon ble lansert vakte den stor oppmerksomhet for sin kritiske holdning til USA og Vietnamkrigen. Regissør Stone er selv Vietnam-veteran og skildret krigen blodig, rått og tett på soldatene. Filmen ble i 1987 belønnet med fire Oscar-statuetter, blant annet for beste film og regi. Den vant også samme år tre Golden Globe, blant annet for beste dramafilm.

Filmen ble en stor publikumssuksess både i USA og andre steder i verden i 1987. I USA alene spilte filmen inn nærmerer $138 millioner da den gikk på kino [1].

Samuel Barbers Adagio for Strings (1938) er kjent musikk fra filmen.

Omtale i DVD-arkivet: «Krigens harde virkelighet har aldri blitt portrettert på en bedre måte enn hva vi ser her; sekvensen der Sheens rollefigur blir sittende midt blant en fremadstormende Vietcong-bataljon er så nervepirrende at det halve hadde vært nok.» [2].

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) PlatoonInternet Movie DatabaseRedigere på wikidata