Hopp til innhold

Forrest Gump

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forrest Gump
Generell informasjon
SjangerDramakomedie
Utgivelsesår1994
Prod.landUSA
Lengde144 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Zemeckis
ProdusentWendy Finerman
Steve Tisch
Steve Starkey
Charles Newirth (samarbeid)
ManusforfatterEric Roth (manus)
Winston Groom (bok)
MusikkAlan Silvestri
SjeffotografDon Burgess
KlippArthur Schmidt
Foran kamera
Hovedrolle(r)
Annen informasjon
BudsjettUS$55 millioner
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Forrest Gump er en amerikansk spillefilm fra 1994 regissert av Robert Zemeckis.

Filmen er basert på romanen Forrest Gump av Winston Groom som ble utgitt i 1983. Hovedrollen som Forrest Gump spilles av Tom Hanks, som en mann med IQ på 75 - hvor han forteller om sin reise gjennom livet, møter en rekke historiske personer, påvirker populærkulturen og opplever historiske begivenheter uten å være klar over hvor viktige de er på grunn av hans uvanlig lave intelligens. Filmen var en stor suksess, og spilte inn 677 millioner amerikanske dollar[1].

Den ble nominert til 13 Oscar, og vant seks, inkludert beste film, beste visuelle effekter, beste regi (Robert Zemeckis) og beste mannlige hovedrolle (Tom Hanks). Både i 1998 og 2007 ble filmen rangert blant de 100 beste amerikanske filmene, i kåringen AFI's 100 Years…100 Movies. Hovedpersonens replikk «Mama always said life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get.» («Mamma pleide å si at livet er som en konfekteske; du vet aldri hva du får.») ble i 2005 rangert blant de 50 beste replikkene i amerikansk filmhistorie, i kåringen AFI's 100 Years…100 Movie Quotes.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1981, på et buss-stopp i Savannah, Georgia, forteller en mann ved navn Forrest Gump livshistorien sin til fremmede mennesker som sitter ved siden av ham på en benk. I 1956, i Greenbow, Alabama, ble den unge Forrest utstyrt med bein-støtter for å korrigere en buet ryggrad. Han bor alene sammen med moren sin, som driver et pensjonat ut av hjemmet deres. Dette tiltrekker seg mange forskjellige leietakere, inkludert en ung Elvis Presley, som spiller gitar for Forrest og inkorporerer Forrests spesielle danse-bevegelser til hans egne forestillinger. På sin første skoledag møter Forrest en jente som heter Jenny Curran, og de to blir snart bestevenner.

Forrest blir ofte mobbet på grunn av hans fysiske funksjonshemming, og veldig lave intelligens. Når han forsøker å flykte fra en gruppe mobbere, knekker bein-støttene hans av, og avslører at Forrest er en veldig rask løper. Dette talentet gjør at han mottar et stipend for å spille fotball ved University of Alabama i 1963. Etter å ha uteksaminert fra skolen i 1967, verver Forrest seg til den amerikanske hæren. Under treningen blir han venn med en annen soldat ved navn Benjamin Buford Blue (som går under kallenavnet Bubba), som overbeviser Forrest om å grunnlegge en reke-virksomhet etter at de er ferdig i militæret.

Senere samme år blir begge soldatene sendt til krigen i Vietnam, og tjenestegjør i Mekongdeltaet under løytnant Dan Taylor. Men troppen deres blir overfalt på patrulje, og Bubba blir drept. Forrest redder flere sårede soldater – inkludert løytnant Dan, som mister begge beina – og blir tildelt Medal of Honor for sitt heltemot, av president Lyndon B. Johnson. Senere blir Forrest gjenforent med Jenny, som har blitt en rusmiddelavhengig hippie og aktivist. Forrest utvikler også et talent for bordtennis.

Forrest tilbringer nyttårsaften 1972 i New York City sammen med løytnant Dan, som nå har blitt alkoholiker - forbitret over hans egen funksjonshemminger og myndighetenes apati mot å hjelpe krigsveteraner fra Vietnam-krigen. Forrests ping pong-suksess fører til slutt til et møte med president Richard Nixon - hvis administrasjon gir ham et værelse i Watergate-komplekset, hvor han utene å vite det avslører hele Watergate-skandalen.

Forrest og løytnant Dan skaffer deretter en reke-båt sammen, og løytnant Dan investerer i det Forrest tror er et slags frukt-selskap og de to blir etter hvert millionærer. Forrest vender også hjem til moren sin, og tar seg av henne i det hun dør av kreft. I 1976 returnerer også Jenny – for å komme seg etter flere år med narkotika og misbruk – for å besøke Forrest.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Tom Hanks Forrest Gump
Robin Wright Penn Jenny Curran
Gary Sinise Lieutenant Dan Taylor
Mykelti Williamson Benjamin Buford «Bubba» Blue
Sally Field Forrests mor
Michael Conner Humphreys Forrest Gump d.y.
Hanna R. Hall Young Jenny Curran
Haley Joel Osment Forrest Gump Jr.
Sam Anderson Principal Hancock
Geoffrey Blake Wesley, SDS-organisator
David Brisbin Newscaster
Peter Dobson Elvis Presley
Siobhan Fallon Dorothy Harris, skolebussjåfør
Osmar Olivo Drill Sergeant
Brett Rice High School Football Coach
Sonny Shroyer Trener Paul «Bear» Bryant
Kurt Russell Stemmen til Elvis Presley
Harold G. Herthum Doktor

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Forrest Gump (1994)». Box Office Mojo. Besøkt 1. juli 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: