Matchstick Men

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Matchstick Men
Generell informasjon
GenreKriminalfilm,[1] kuppfilm, dramakomedie, svart komedie, dramafilm, romanfilmatisering
Utgivelsesår2003
NasjonalitetUSA, Storbritannia
Lengde111 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRidley Scott[2][1][3][4][5]
ManusNick Griffin, Ted Griffin
Basert påMatchstick Men
Produsent(er)Sean Bailey, Jack Rapke, Ted Griffin, Ridley Scott,[6] Steve Starkey[6]
MusikkHans Zimmer
SjeffotografJohn Mathieson
KlippDody Dorn
Foran kamera
MedvirkendeNicolas Cage,[2] Sam Rockwell,[2] Alison Lohman,[2] Bruce Altman,[7] Bruce McGill,[7] Jenny O'Hara,[7] Steve Eastin,[7] Beth Grant,[7] Sheila Kelley,[7] Fran Kranz,[7] Tim Kelleher,[7] Melora Walters,[6] Giannina Facio,[6] Daniel Villarreal,[6] Sonya Eddy[6]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapImageMovers, Saturn Films
DistributørWarner Bros., Netflix
Premiere(r)18. september 2003 (Tyskland),[8] 2003
Eksterne lenker

Matchstick Men er en amerikansk film fra 2003, regissert av Ridley Scott. Den er basert på Eric Garcias roman fra 2002 med samme navn. Hovedrollene spilles av Nicolas Cage, Sam Rockwell og Alison Lohman. Filmen hadde premiere den 2. september 2003 under Filmfestivalen i Venezia og ble publisert i USA den 12. september 2003.

Handling[rediger | rediger kilde]

Roy Waller er en svindler bosatt i Los Angeles, med alvorlig Tourettes syndrom og tvangslidelser. Sammen med sin partner og protégé Frank Mercer, arrangerer Roy et falskt lotteri som selger over-prisede produkter til intetanende kunder. Etter at Roy har opplevd et voldelig panikk-anfall, foreslår Frank at han burde kontakte en psykiater, Dr. Harris Klein. Klein gir Roy medisiner, og i terapi husker Roy sitt tidligere forhold til Heather, hans eks-kone som var gravid i løpet av skilsmissen deres. Klein informerer Roy at han snakket med Heather, og oppdaget at Roy har en 14 år gammel datter, Angela.

Roy og Frank går etter deres nye mål: Chuck Frechette, en arrogant forretningsmann. En natt ankommer Angela uventet hjem til Roy, og sier at hun har hatt en stor krangel med moren hennes. Hun ønsker å bli værende hos Roy over helgen, før hun skal reiser tilbake til skolen. Hun utforsker leiligheten hans, og får ham til å tenke nytt om livet hans - noe han også snakker om i løpet av terapien med Dr. Klein. Under en middag innrømmer Roy at han er en svindler, og han samtykker motvillig til å lære Angela en svindel. De går til et lokalt vaskeri, og får en eldre kvinne til å tro at hun har vunnet i et lotteri. Den gamle kvinnen deler halvparten av det hun tror hun har vunnet med Angela. Men Roy tvinger imidlertid Angela til å returnere pengene. Roy går på bowling sammen med Angela. Men de blir avbrutt når Chuck Frechettes fly til Caymanøyene skal dukke opp den dagen, i stedet for på fredag ​​som planlagt. Med lite tid igjen velger Roy motvillig å la Angela ta del i svindelen for å distrahere Chuck.

Etter at svindelen er overstått, forstår Chuck imidlertid hva som har skjedd, og jager dem inn i et parkeringshus før de slipper unna. Roy får vite at Angela ble arrestert ett år tidligere, og Roy ber om at Angela slutter å kontakte ham. Men uten Angela dukker Roys mylder av fobier opp igjen. Under et panikk-anfall oppdager han at medisinen som Dr. Klein har gitt ham faktisk er placebo. Roy forstår at han virkelig ønsker Angela i livet sitt, men at han burde endre livsstilen sin - til Franks store skuffelse. Roy og Angela spiser middag, og når de kommer hjem den kvelden venter Chuck på dem med en pistol - sammen med Frank som har blitt banket opp. Angela skyter Chuck, og Roy sender henne av gårde med Frank for å gjemme seg til saken har roet seg ned. Roy forbereder seg på å kvitte seg med Chucks kropp, men det viser seg at Chuck fremdeles er i live - og han banker Roy bevisstløs.

Senere våkner Roy opp på sykehus. Politiet opplyser at Chuck døde etter å ha blitt skutt, og at Frank og Angela har forsvunnet. Dr. Klein dukker opp. Roy gir ham passordet til sin store safe, og beordrer Klein å gi pengene til Angela når hun blir funnet. Senere våkner Roy og oppdager at "politiet" har forsvunnet. Hans rom ved "sykehuset" er faktisk bare en container som står på taket av et parkeringshus. Dr. Kleins kontor er ledig, og Roys meget store kontant-beholdning har forsvunnet. Roy kjører til sin eks-kone Heather (som han ikke har sett på mange år) på leting etter Angela. Roy lærer endelig sannheten: Heather aborterte barnet deres. Det finnes ingen "Angela" og den unge jenta han trodde var datteren hans var faktisk Franks med-skyldige for å svindle Roy.

Ett år senere har Roy begynt som selger i en lokal teppe-butikk, som Angela og kjæresten hennes en dag vandrer inn i. Roy konfronterer Angela, som er mye eldre enn Roy hadde trodd, men han tilgir henne til slutt. Roy innser at han faktisk er veldig mye lykkeligere som en ærlig mann. Angela røper at hun aldri fikk hennes rettferdige andel av svindelen med Frank. Etter jobb vender Roy hjem til hans nye kone Kathy, som er gravid med barnet deres.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Nicolas Cage

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0325805/; besøksdato: 8. april 2016.
  2. ^ a b c d http://stopklatka.pl/film/naciagacze-2003; besøksdato: 8. april 2016.
  3. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=45273.html; besøksdato: 8. april 2016.
  4. ^ http://www.the-numbers.com/movie/Matchstick-Men; besøksdato: 8. april 2016.
  5. ^ http://www.filmaffinity.com/en/film704770.html; besøksdato: 8. april 2016.
  6. ^ a b c d e f (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  7. ^ a b c d e f g h http://www.imdb.com/title/tt0325805/fullcredits?ref_=tt_ov_st_sm; besøksdato: 8. april 2016.
  8. ^ http://www.kinokalender.com/film4291_tricks.html; besøksdato: 16. februar 2018.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]