Nådeløse menn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nådeløse menn
orig. Unforgiven
Generell informasjon
Utgivelsesår7. september 1992
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde131 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiClint Eastwood
ProdusentClint Eastwood
ManusforfatterDavid Peoples
MusikkLennie Niehaus
Foran kamera
MedvirkendeClint Eastwood
Gene Hackman
Morgan Freeman
Richard Harris
Prod.selskapWarner Bros.
Eksterne lenker

Nådeløse menn (originaltittel: Unforgiven) er en amerikansk westernfilm fra 1992 regissert av Clint Eastwood og skrevet av David Webb Peoples.

I hovedrollene finner vi Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman, Richard Harris, Jaimz Woolvett, Saul Rubinek og Frances Fisher.

Eastwood dediserte filmen til sine tidligere regissører og mentorer Don Siegel og Sergio Leone. Nådeløse menn ble tatt med i USAs National Film Registry i 2004.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Filmen åpner i 1881 i den lille byen Big Whisky, Wyoming. Quick Mike and "Davey-Boy" Bunting angriper en prostituert, Delilah Fitzgerald, med en kniv. Som straff pålegger en lokal sheriff "Little Bill" Daggett at de skal ta med flere hester som kompensasjon til bordell-eier Skinny Dubois. De andre prostituerte blir opprørte over den lave straffen, og tilbyr en belønning på 1 000 dollar til alle som dreper de to cowboyene.

I Hodgeman County, Kansas, besøker en skrytende ung mann som kaller seg "Schofield Kid" gården til William Munny, for å rekruttere ham til å drepe Quick Mike og Bunting og kreve belønningen. I sin ungdom var Munny en beryktet lovløs morder, men han er nå en angrende enkemann som forsøker å oppdra to barn. Munny nekter først å hjelpe og innser at gården hans er på vei mot konkurs - noe som kan sette hans barns fremtid i fare. Munny rekrutterer en nær venn Ned Logan, en annen tidligere fredløs, og de tar igjen "Schofield Kid"

I Wyoming ønsker en annen cowboy "English Bob" den samme belønningen. Han ankommer Big Whisky sammen med en biograf W. W. Beauchamp, som naivt tror på alle Bobs overdrevne fortellinger om alle hans tidligere prestasjoner. Noen få dager senere blir Bunting tatt i bakhold av Munny, Logan, og The Kid, og "the Kid" tar hånd om Quick Mike. Senere får Munny øye på Logans lik i en kiste utenfor salongen med et skilt som advarer om at dette er hva som skjer med alle leiemordere som kommer til byen Big Whisky, Wyoming.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Pris Mottaker
Oscar for beste film Clint Eastwood
Oscar for beste regi Clint Eastwood
Oscar for beste filmklipp Joel Cox
Oscar for beste mannlige birolle Gene Hackman
Øvrige nominasjoner
Oscar for beste scenografi Henry Bumstead
Janice Blackie-Goodine
Oscar for beste mannlige hovedrolle Clint Eastwood
Oscar for beste kinematografi Jack N. Green
Oscar for beste lyd Les Fresholtz
Vern Poore
Rick Alexander (som Dick Alexander)
Rob Young
Oscar for beste originalmanus David Webb Peoples

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Clint Eastwood.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: