Hopp til innhold

Froan kapell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Froan kapell
OmrådeFrøya kommune
BispedømmeNidaros bispedømme
Byggeår1904
Arkitektur
PeriodeJugend
ArkitektNils Ryjord
ByggematerialeTre
Beliggenhet
Kart
Froan kapell
63°59′59″N 9°10′29″Ø
Sauøya med Froan kapell

Froan kapell ligger på Sauøy i Froan i Frøya kommune i Trøndelag. Det stod ferdig i 1904 og ble bygd grunnet den lange reisetiden til Sletta kirke på Frøya, nærmere tre mil tildels over åpent hav.

Byggekomiteen ble ledet av væreier og grosserer Tobias Ulrik Borthen som også gav fri grunn til kapellet nord for den gamle Borthen-residensen på Sauøya. Fru Nina Borthen var en av ildsjelene i arbeidet med å samle inn penger til bygginga.

Froan kapell ble innvidd av prost Aarvold den 27. september 1904. Kapellet fikk fem gudstjenester hvert år og fra 1906 også konfirmasjon.

Kapellet er bygget som en langskipkirke av tre i sveitserstil med tårn, med klare innslag av nasjonalromatikk og dragestil. Buen over vinduene er kopi av glugger i Urnes stavkirke. Døpefonten er av kleberstein og har utsmykning av ornamentikk som er kopier av 1100-talls ornamenter i Nidarosdomens nordskip. Stol og bord i koret i ren dragestil. Orgelet er et ordinært husorgel. Det er satt på kasse med løse, falske piper oppe på orgelet.

I forbindelse med 100-årsjubileet i 2004 ble kapellet restaurert.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]