Hallaren kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 63°40′37,301″N 8°37′5,1168″Ø

Hallaren kirke
Hallaren kirke.jpg
Byggeår 1881
Kirkegård Det er kirkegård ved kirken
Arkitektur
Arkitekt Johannes Henrik Nissen
Byggemateriale Tre
Kirkerommet
Prekestol 1881, evangelistbilder malt av Paul Størseth 1953
Døpefont 1881
Alter Bilde malt av Waldemar Wilberg
Plasser 400
Diverse Bilder på galleribrystingen malt av Paul Størseth 1953 (scener fra Jesu liv)
Hallaren kirke på Commons

Hallaren kirke ligger på Storhallaren i Frøya i Sør-Trøndelag og ble innviet i 1881. Bygningen er en langkirke i tre fra med 400 sitteplasser. Koret er i østenden, og tårn og hovedinngang i vest.

Kirken er tegnet av samme arkitekt som gamle Sletta kirke, Henrik Nissen, og oppført av byggmester Kristian Hovde. Sandstad kirkeHitra ble sju år senere bygd etter de samme tegningene som Hallaren kirke.

Veggene er av laftet tømmer, utvendig bordkledd og innvendig panelt. Den har ikke noen bærende søyler innvendig så det er bare langveggene med sine strekkfisker som bærer det tunge skifertaket. I koret er det foruten alter og alterring en innebygget klokkerstol på sørsiden.

På østveggen i koret er det høyt oppe et femfags vindu med farget glass i rødt og blått. Ved senere restaurering ble det innvendig dekket med fem malerier. På sidene av koret er det to tilbygg – sakristi – med hver sin inngang. Det mot nord er for presten og det søndre for mødre med dåpsbarn. Vanlig betegnelse har vært «skrifthuset» og «barnhuset».

I vestenden av kirken er det et galleri som også ble utformet med tanke på fremtidig orgel. På hver side av tårnfoten – våpenhuset – er også tilbygg. Det nordre har trapp opp til tårnet og galleriet. Det mot sør har et rom som gjennom tidene har vært brukt til forskjellige formål, først bibliotek, nå toalett.

Hallaren kirke er bygget i rundbuestil når det gjelder utforming av kor, vinduer og dører.

Orgelet fra 1915 har ett manual og pedal og omfatter seks stemmer. Det er av den pneumatiske type, det vil si trykkluft leder impulsene gjennom blyrør fra tangenter og register til pipeseksjonen. Bygget av orgelbygger Lønseth fra Steinkjer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]