Hitra kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hitra kirke
Hitrakirke2.JPG
Hitra kirke
Område HitraRediger på Wikidata
Plassering MelandsjøenRediger på Wikidata
Bispedømme Nidaros bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1927
Arkitektur
Arkitekt Claus Hjelte
TeknikkMur
Byggematerialestein
Kirkerommet
Plasser400
DiverseTre gallerier
Beliggenhet

Hitra kirke
63°37′43″N 8°43′36″Ø
Hitra kirke på Commons

Hitra kirke er en korskirke i mur som ligger på MelandsjøHitra i Trøndelag. Den ble innviet 15. desember 1927. Kirken er bygget i lokal stein på en kvadratisk grunnplan, med et midstående klokketårn med kobberkuppel kronet med kors. Arkitekt for kirken var Claus Hjelte.

Hitra kirke på Melandsjø ble bygd for å erstatte den gamle hovedkirken for Hitra prestegjeld, Dolm kirke, etter at denne brant ned natt til 3. februar 1920. Kirken skulle være sognekirke for Hitra sogn (tilsvarende daværende Hitra gamle kommune) og hovedkirke for prestegjeldet, som omfatter sognene Hitra, Fillan, Sandstad og Kvenvær.

Restaurering og bevaring av Dolm kirke var et av hovedargumentene som ble framført for at den nye hovedkirken ikke kunne oppføres på ruinene etter denne. Før byggestart ble vedtatt, utviklet det seg imidlertid en klassisk lokaliseringsstrid. Hitra herredsstyre – som, ble det senere påpekt, hadde få representanter fra Dolm – vedtok 10. februar 1920 at den nye kirken måtte reises i området Hopsjø–Melandsjø. Fem dager senere, den 15. februar, sendte et folkemøte av alle stemmebrettigede på Dolm en protest til fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Herredsstyret fastholdt imidlertid sitt vedtak, og søknad om å bygge kirken på det stedet det den nå står ble sendt til Kirkedepartementet den 17. februar 1920.

Tillatelse til å bygge ny hovedkirke ble gitt ved kongelig resolusjon 23. november 1923, på betingelse av at Hitra kommune påtok seg ansvaret for vedlikehold av kirkeruinene på Dolm.

Kirken ble bygget etter tegninger av arkitekt Claus Hjelte, uten at det ble utlyst arkitektkonkurranse. Byggekostnadene beløp seg til kroner 84 000, mot budsjettert kroner 75 000. Kroner 20 000 av byggesummen ble dekket av Kirkedepartementet.

Kirkebygningen[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Hitra kirke». Kirkesøk. Den norske kirke. 
  • (no) «Hitra kirke». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.