Hopp til innhold

Teppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Teppe
Pazyrykteppet
Bayeuxteppet - scenen viser kong Haralds død
Frida Hansen - Salomes Dans 1900

Teppe, også kalt pledd i noen tilfeller, er et samlebegrep for et tekstilt stoff, ull eller lignende som er blitt vevd, sydd, strikket eller knyttet sammen til en flat overflate. Et teppe er ikke det samme som dyne. Tepper kan blant annet brukes til å holde varmen. Det gjør man med å pakke seg inn i teppet eller legge det over seg. Noe annet tepper kan brukes til, er som pynt, enten den ligger på sofaen eller henger på veggen. Sistnevnte blir gjerne kalt veggteppe. Tepper kan også brukes som gulvteppe, der noen også kalles fillerye. Når tepper blir brukt som veggteppe eller gulvteppe, brukes ikke uttrykket pledd lenger.

Et vegg-til-vegg-teppe er et teppe som dekker hele gulvarealet i et rom og gjerne er festet med lister langs veggene. Ofte er teppet limt til underlaget.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er funnet egyptiske veggmalerier og babylonske avbildinger av tepper som kan vise til at tepper allerede var oppfunnet 2000–3000 år f.Kr.

I dag kan tepper enten lages for hånd eller med maskin. Håndknytting, som det kalles når tepper blir knyttet uten maskin, har sin opprinnelse i Midtøsten. Spesielt i middelalderen var denne typen teppe svært populær. Denne teknikken spredte seg ut til Asia og Europa. I England ble teknikken tatt videre, og den industrielle revolusjonen startet med oppfinnelsen Spinning Jenny, som var en industriell spinnemaskin.

Fremstilling[rediger | rediger kilde]

Tepper kan lages av forskjellige materialer som ull eller stoff. Blir teppet knyttet for hånd, kan de komme fra blant annet Persia. Et håndknyttet teppe kan ta alt fra noen dager å lage til noen år, mye avhengig av tettheten på knutene og størrelsen på teppet.

Kjente tepper (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Bayeux-teppet[rediger | rediger kilde]

Bayeux-teppet er et brodert veggteppe som er 70 meter langt og en halv meter bredt. Teppet forestiller en invasjon av England i 1066. Bayeux-teppet ble brodert rundt 1070.

Pazyrykteppet[rediger | rediger kilde]

Pazyrykteppet er et håndknyttet teppe i ull fra Pazyrykdalen i Sibir. Teppet ble tilvirket rundt 400 år f.Kr.

Frida Hansens billedvever[rediger | rediger kilde]

Den norske kunstneren Frida Hansen (1855–1931) ble verdensberømt for sine vevde billedtepper. Hun utviklet en helt ny vevteknikk, som kalles transparensvev, og drev i en periode et toneangivende atelier som sysselsatte flere kunstvevere..

Kilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]