Hjul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen handler om den tekniske innretningen hjul. Se egne artikler for å lese om hjul som symbol, hjul som straffemetode og hjul som turnmoment.
De eldste hjul var gjort av et solid stykke tre.
Eikehjul for en vogn, ca 700 f.Kr., trukket av hester var lettere enn faste hjul.

Hjul er en gjenstand som er laget for å dreie rundt en akse. Et hjul er alltid sirkel- eller sylinderformet. Hjulet og aksen er den ene av seks enkle maskiner identifisert av renessansens vitenskapsfolk trukket fra antikkens greske tekster om teknologi,[1] og er en av fysikkens enkle maskiner med dets evne til å omdanne lineær bevegelse til rotasjonsbevegelse. Det kan også benyttes til det motsatte; å omdanne en rotasjonsbevegelse til lineær bevegelse. De fleste hjul er runde, men særlig tannhjul kan i visse sammenhenger konstrueres ovale eller med et eller flere utspring for en periodisk påvirkning av en enhet som skal bevege seg.[2]

Oppfinnelsen av hjulet skjedde i sen neolittisk tid (bondesteinalderen), og kan bli sett i sammenheng med andre teknologiske framganger som førte til bronsealderen. Den eldste daterte beskrivelsen av en vogn med hjul (fire hjul og to akser) er en primitiv tegning på Bronocice-keramikken, en keramisk vase fra 3635–3370 f.Kr., funnet i en traktebegerbosetning i sørlige Polen.[3] Hjul ble ikke bare benyttet på vogner, men også som dreibare keramiske hjul, og vannhjul.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Det norske ordet hjul kommer direkte fra norrøne hjól,[4] og som engelske wheel, som er avledet fra angelsaksiske hweol, hweogol, har de sin opprinnelse i urgermanske *hwehwlan, *hwegwlan, som igjen kommer fra urindoeuropeiske *kwekwlo-,[5] en forlenget form fra rotordet *kwel-, «å dreie, flytte rundt». Andre beslektede ord til hjul/wheel er greske κύκλος, kúklos, og sanskrit chakra, som begge har betydningen «sirkel» og således også «hjul».[6]

Historie[rediger | rediger kilde]

Framstilling som viser kjerrer trukket av av villesler, Ur i Sumer, ca. 2500 f.Kr.

Hjulet regnes også som en av menneskehetens viktigste oppfinnelser. Det ble oppfunnet i riket Sumer som låg i området der Iran og Irak ligg i dag. De fleste plasserer oppfinnelsen av hjulet i Mesopotamia (i det Persiske riket) omkring 4000 f.Kr. Det ser også ut til å ha blitt uavhengig oppfunnet i Kina omkring 2800 f.kr. Blant sivilisasjoner på den vestlige halvkule finner man hjullignende gjenstander i forbindelse med leketøy fra omkring 1500 f.Kr.

De første hjulene var laget av en skive, av tre, eller også stein. I bronsealderen ble eikede hjul oppfunnet og de klassiske delene av hjulet oppstod: nav, eike, og felg. Hjulets nav kobles til kjøretøyet via en aksling.

Hjul på biler[rediger | rediger kilde]

Grunnen til at det er hjul på en bil er at den skal kunne bevege seg (rulle), og bære vekten av seg selv, passasjerer og last. Videre vil hjulene også gjøre det mulig å styre bilen. Hjulene overfører kreftene fra motoren til veien slik at bilen akselererer, eller bremser (retarderer). På moderne personbiler består et hjul av en felg og et dekk. Felgen er laget av et metall, oftest stål eller en legering av lettmetaller som for eksempel aluminium, magnesium el.l. Det har vært en rivende utvikling, særlig de siste 30 årene, både når det gjelder felger og dekk.

Firmaer som produserer bildekk inkluderer blant andre Michelin, Goodyear, Continental og Nokian.

Tannhjul[rediger | rediger kilde]

Et tannhjul er en del av drivverket til mekaniske innretninger som for eksempel urverk. For utdypende artikkel se tannhjul.

Patent på hjulet[rediger | rediger kilde]

I juli 2001 registrerte John Keogh, en advokat fra Melbourne i Australia, et australsk innovasjonspatent på hjulet. I søknaden beskrev han hjulet som en «sirkulær gjenstand som muliggjør transport». Meningen var å vise at Australias nylig innførte system for innovasjonspatent hadde svakheter. Et innovasjonspatent (Innovation Patent) er ikke det samme som et vanlig patent. Det er en ren registreringsordning beregnet for småoppfinnelser som ikke tilfredsstiller kravene til vanlige patenter, og søknaden om et innovasjonspatent vil ikke behandles av patentmyndighetene før innehaveren ønsker å håndheve rettighetene innovasjonspatentet gir. Det er ikke noe som tilsvarer innovasjonspatent i Norge.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Wheel and Axle», The World Book Encyclopedia, World Book Inc., 1998, s. 280-281
  2. ^ Uicker, J. J.; Pennock, G. R.; Shigley, J. E. (2003): Theory of Machines and Mechanisms, Oxford University Press, New York.
  3. ^ Anthony, David A. (2007): The horse, the wheel, and language: how Bronze-Age riders from the Eurasian steppes shaped the modern world. Princeton, N.J: Princeton University Press, ISBN 0-691-05887-3, s. 67
  4. ^ «hjul», Bokmålsordboka
  5. ^ «wheel», Online Etymology Dictionary.
  6. ^ «wheel», American Heritage Dictionary. Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company.
  7. ^ «Right to Create: Ridiculous Patents #2: The Wheel», 8. november 2005, sitat: «...Do you live in Australia? Do you use a wheel (yes -- a wheel)? Then you may be infringing John Keogh's patent...»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]