Hjul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen handler om den tekniske innretningen hjul. Se egne artikler for å lese om hjul som symbol, hjul som straffemetode og hjul som turnmoment.
Gammelt hjul for en hestevogn

Hjulet regnes som en av fysikkens enkle maskiner med dets evne til å omdanne lineær bevegelse til rotasjonsbevegelse. Det kan også benyttes til det motsatte; å omdanne en rotasjonsbevegelse til lineær bevegelse. Et hjul er alltid sirkel- eller sylinderformet.

Historie[rediger | rediger kilde]

En avbilding som viser villesel-dragne kjerrer, Bildet er av sumersk opprinnelse, c. 2600 f.Kr.

Hjulet regnes også som en av menneskehetens viktigste oppfinnelser. De fleste plasserer oppfinnelsen av hjulet i Mesopotamia (i det Persiske riket) omkring 4000 f.Kr. Det ser også ut til å ha blitt uavhengig oppfunnet i Kina omkring 2800 f.kr. Blant sivilisasjoner på den vestlige halvkule finner man hjullignende gjenstander i forbindelse med leketøy fra omkring 1500 f.Kr.

De første hjulene var laget av en skive, av tre, eller også stein. I bronsealderen ble eikede hjul oppfunnet og de klassiske delene av hjulet oppstod: nav, eike, og felg. Hjulets nav kobles til kjøretøyet via en aksling.

Hjul på biler[rediger | rediger kilde]

Grunnen til at det er hjul på en bil er at den skal kunne bevege seg (rulle), og bære vekten av seg selv, passasjerer og last. Videre vil hjulene også gjøre det mulig å styre bilen. Hjulene overfører kreftene fra motoren til veien slik at bilen akselererer, eller bremser (retarderer). På moderne personbiler består et hjul av en felg og et dekk. Felgen er laget av et metall, oftest stål eller en legering av lettmetaller som for eksempel aluminium, magnesium el.l. Det har vært en rivende utvikling, særlig de siste 30 årene, både når det gjelder felger og dekk.

Firmaer som produserer bildekk inkluderer blant annet Michelin, Goodyear, Continental og Nokian.

Tannhjul[rediger | rediger kilde]

Et tannhjul er en del av drivverket til mekaniske innretninger som for eksempel urverk. For utdypende artikkel se tannhjul.

Patent på hjulet[rediger | rediger kilde]

I juli 2001 registrerte John Keogh, en advokat fra Melbourne i Australia, et australsk innovasjonspatent på hjulet. I søknaden beskrev han hjulet som en «sirkulær gjenstand som muliggjør transport». Meningen var å vise at Australias nylig innførte system for innovasjonspatent hadde svakheter. Et innovasjonspatent (Innovation Patent) er ikke det samme som et vanlig patent. Det er en ren registreringsordning beregnet for småoppfinnelser som ikke tilfredsstiller kravene til vanlige patenter, og søknaden om et innovasjonspatent vil ikke behandles av patentmyndighetene før innehaveren ønsker å håndheve rettighetene innovasjonspatentet gir. Vi har ikke noe som tilsvarer innovasjonspatent i Norge.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.