Kildekode

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kildekode, eller kjeldekode, er instruksjoner til en datamaskin skrevet på en form som mennesker kan lese. Kildekode må gjøres om til maskinkode for å kunne kjøres på datamaskinen. Vanligvis består kildekode av en tekstfil med instruksjoner, men kan for eksempel også være trykket i et blad eller en bok.

En programmerer skriver kildekode under implementasjonen av et program. Alle feilrettinger og senere utvidelser av programmet foregår i kildekoden. Denne følger sjelden med ved kjøp av kommersielle programmer, og man kan derfor ikke uten videre modifisere slike.

Eksempel på kildekode i programmeringsspråket C#:

public NSymbolLibrary.IUnitMarker Marker
{
  get {return _marker;}
}

private void NewUnitDlg_Load(object sender, System.EventArgs e)
{
  _marker = new NSymbolLibrary.UnitMarkerClass();
  ReadTree(Application.StartupPath + "\\UnitSymbols.txt");
  InitAffiliations();
  InitSizes();
}

private TreeNode FindNode(TreeNodeCollection nodes, string name)
{
  foreach (TreeNode node in nodes)
  {
   if (node.Text == name)
          return node;
  }
  return null;
}

Eksemplet er hentet fra NASA sin «World Wind»-applikasjon, hvor kildekoden er offentlig tilgjengelig.

Veien fra kildekode til maskinkode[rediger | rediger kilde]

Kildekoden går først gjennom ett av to mulige typer programmer: Den første typen kalles en tolk, og gjør om kildekode direkte til maskinkode mens programmet kjører. Tolken ser altså på en og en linje og oversetter den, før den tar neste linje.

Den andre veien går gjennom en kompilator. Kompilatoren leser kildekoden og lager noe som heter objektkode. Objektkoden inneholder for det meste maskinkode, men også informasjon om hvilke andre deler som må legges til programmet for å skape et kjørbart program eller et bibliotek. Objektkode lenkes sammen med annen objektkode for å lage det endelige programmet eller biblioteket.

Samme programmeringsspråket kan noen ganger brukes sammen med både tolker og kompilatorer.

Kravet til eksakthet i kildekode er ekstremt høy. En programmerer som sitter og jobber vil som regel måtte rette opp en rekke skrivefeil før kildekoden hans er brukbar. Selv ting som et feilplassert komma vil gjøre at kildekoden ikke kan brukes. I tillegg så vil ethvert program av en ikke-triviell størrelse inneholde logiske brister som vises under testing eller bruk. Programmereren må da tilbake til kildekoden og gjøre endringer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]