Dinosaurene kommer tilbake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dinosaurene kommer tilbake
orig. Walking with Dinosaurs
Generell informasjon
SjangerNaturdokumentar
Prod.landBritisk
Episoder6
Lengde3 timer (totalt)
SpråkEngelsk
Norsk
Foran kamera
Kommentert avKenneth Branagh
Bak kamera
SkapereTim Haines
Jasper James
ProdusentTim Haines
Jasper James
ManusTim Haines
TittelmusikkBen Bartlett
KomponistBen Bartlett
Sending
Periode4. oktober8. november 1999
TV-kanalBBC
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata
Offisiell nettside

Dinosaurene kommer tilbake (originaltittel: Walking with Dinosaurs) er en seksdelers naturdokumentar som ble produsert av BBC i 1999. Dinosaurene kommer tilbake er den første serien i Walking with...-samlingen. Datagenererte bilder og animasjon ble brukt for å gjenskape livet i mesozoikum, som viser livet til dinosaurene og de andre dyrene som levde på den tiden, på en måte som før kun hadde blitt vist i spillefilmer.

Dokumentarens mål var å fremstille den som om den var en helt vanlig naturdokumentar, og inkluderer derfor ikke «talking head»-intervjuer. Dinosaurene kommer tilbake kom i Guinness rekordbok for å være den dyreste dokumentaren som er laget noensinne per minutt. En 3D-film basert på serien holder på å bli laget av BBC Earth, og kommer ut i 2012.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Episode 1: «Nytt blod»[rediger | rediger kilde]

 • Originaltittel: «New Blood»

Episode 1 fokuserer på livet i trias-tiden for 220 millioner år siden, da verden var kun et stort kontinent kalt Pangea. Dyrelivet var dominert av store, trege krypdyr, men disse fikk etter hvert større og større konkurranse av de nye krypdyrene, dinosaurene. Episoden inkluderer blant annet de første fløygeøglene, de små pattedyrlignende cynodontene, som lever i par og postosuchus, som er den største kjøtteteren på denne tiden. Episoden finner sted i datidens Arizona, og ble filmet på Ny-Caledonia.

Episode 2: «Titanenes tid»[rediger | rediger kilde]

 • Originaltittel: «Time of the Titans»

Episode 2 fokuserer på livet i sen jura for 152 millioner år siden, der klimaet er fuktig og kontinentet har begynt å få sprekker. I denne perioden levde det blant annet brachiosaurus, som kunne bli 13 meter høy og veie 70 tonn. Episoden følger også livet til planteeteren diplodocus, da den møter farer fra ornitholestes og allosaurus, men en av diplodocusene blir drept av en stegosaurus med et uhell da den svingte med halen sin. Episoden finner sted i datidens Colorado i USA, og ble filmet i California, Chile, Tasmania og New Zealand.

Episode 3: «Havets hersker»[rediger | rediger kilde]

 • Originaltittel: «Cruel Sea»

Episode 3 fokuserer på livet i sen jura for 149 millioner år siden. I jura-tiden var det ikke bare store skapninger på land, i havet hadde reptilene også erobret. Vannet på denne tiden var mye varmere, så klimaet var mye bedre tilpasset sjødyr på denne tiden. Episoden åpner med den store kjøttetende eustrepotondylus som ser etter for ved sjøkanten, men blir plutselig spist av en stor svaneøgle kalt liopleurodon, som ifølge serien er det største byttedyret som noen gang har levd på jorda. Episoden fokuserer ikke bare på fenomenet liopleurodon, men også de forhistoriske haiene hybodus, fiskeøglen ophtalmosaurus og den lille flygeøglen som spesialiserer seg på å fange fisk i fart, rhamphorhynchus muensteri. Episoden finner sted i datidens havområder i det som idag er Oxfordshire i England, og ble filmet på Bahamas og Ny-Caledonia.

Episode 4: «Luftens giganter»[rediger | rediger kilde]

 • Originaltittel: «Giant of the Skies»

Episode 4 fokuserer på livet i tidlig kritt for 127 millioner år siden. Dette var en utrolig tid der Afrika og Nord-Amerika skilte seg. Blomsterplantene var nå på frammarsj, og insektene og fuglene fulgte etter. På denne tiden var det mange store flygeøgler, og størst av dem alle var ornithocheirus. Episoden følger livet til en ornithocheirus og dens reise rundt jorden, fra Brasil til Spania, hvor den skal parre seg, men kommer for sent da en stor flokk av mannlige ornithocerius avviser ham. Han parrer seg ikke og dør av konsupsjon. Handlingen finner sted i Brasil, Nord-Amerika, England og Spania, og ble filmet på New Zealand og Tasmania.

Episode 5: «Det kalde skoglandet»[rediger | rediger kilde]

 • Originaltittel: «Spirits of the Ice Forest»

Episode 5 fokuserer på livet i tidlig kritt for 106 millioner år siden da Antarktis, Australia og New Zealand var ett kontinent. Dette kontinentet hadde frodige skoger og blomster, men også en kald mørketid i tre måneder der temperaturen var under frysepunktet. Her hadde dyrelivet tilpasset seg de ekstreme forholdene, og vi finner de antarktiske dinosaurene og de pelskledde pattedyrene. I episoden følges en Leaellynasaura-klan gjennom sommermåneder med overflod, en problemrik høst hvor klanen mister sitt lederindivid og følgelig blir sterkt redusert, og til sist gjennom den kalde antarktiske vinteren som de overlever gjennom å gå i en slags halvdvale. Episoden ble filmet i New Zealand, og finner sted i nærheten av Antarktis.

Episode 6: «Dynastiets død»[rediger | rediger kilde]

 • Originaltittel: «Death of a Dynasty»

Episode 6 starter i veldig sen kritt for 65,5 millioner år siden et par måneder før utryddelsen av dinosaurene. De siste dinosaurene lever en stressfull tid da de blir plaget av overdreven vulkanisme. Episoden fokuserer mest på den mest kjente dinosauren noensinne, tyrannosaurus rex. Vi følger livet til tyrannosaurus-hunnen som forlater sitt rede, og legger eggene gjengitt infertil på grunn av vulkansk forgiftning. Hennes kall for en make blir svart av en yngre hann, som nettopp har drept en triceratops.

Like etter at hunnen har lagt de nye eggene, blir hun skadet i en kamp med en ankylosaurus. Da eggene klekker blir ungene med hunnen helt til neste morgen, da de og resten av dinosaurene dør ut av en stor naturkatastrofe. Episoden slutter med et glimt av dagens pattedyr og etterkommerne til dinosaurene, som er fugler. Episoden finner sted i dagens Montana i USA, og ble filmet i Chile og på New Zealand.

Mottak[rediger | rediger kilde]

Dokumentarserien kom på 72.-plass på lista «100 Greatest British Television Programmes» på British Film Insitute (BFI) 2000, stemt fram av en industri av profesjonelle. Serien vant også 3 Emmy-priser for beste animerte program, beste visuelle effekter og beste lydredigering. CommonSense Media gav Dinosaurene kommer tilbake 5 av 5 stjerner og sa at den virket like naturlig som en naturdokumentar om isbjørner eller andre frittlevende dyr.[1]

Paleontologiske feil[rediger | rediger kilde]

Selv om serien var godt undersøkt, inkluderte den flere paleontologiske feil. Blant dem var at utahraptor var filmet i Europa, men det er kun funnet skjelletter av utahraptor i Nord-Amerika.

The Arena Spectacular[rediger | rediger kilde]

Bilde fra The Arena Spectacular. Dette er en tyrannosaurus rex i arenaen.

I 2007 startet en turné kalt «Walking with Dinosaurs – The Arena Spectacular» der målet var å framstille dinosaurer på ekte. Turnéen startet i Australia, der etter flere år med planlegging av showet kom til liv på Sydney's Acer Arena i januar 2007. Showet ble ble storsuksess da over 3 millioner mennesker over hele verden møtte opp.

Turnéen var blant annet i Norge i 2010,[2] da showet ble kommentert av Rune Hekkelstrand. Over 50 000 mennesker møtte opp i Oslo Spektrum for å se forestillingen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

 • Scott Farris – regissør
 • Sonny Tilders – skapningsdesign
 • Peter England - bildefinpussing
 • John Rayment – lyssetting
 • James Seymour Brett – musikk-komponist
 • Warner Brown – manusforfatter
 • Tim Haines – produksjonskonsulent

Oppfølgere[rediger | rediger kilde]

Dokumentarserien Dinosaurene kommer tilbake har fått en del oppfølgere.

 • I 2001 ble det produsert en dokumentar kalt Historien om Big Al som fokuserte på livet og døden til «Big Al», et skjelett av en allosaurus funnet med forskjellige skader. Dokumentaren inkluderte mange av de samme animasjonene som i Dinosaurene kommer tilbake.
 • I 2001 ble det også produsert en dokumentarserie veldig lik Dinosaurene kommer tilbake kalt Villdyra kommer, som fokuserte på å gjenskape tiden etter dinosaurene og pattedyrenes utvikling.
 • I 2005 ble det produsert en miniserie kalt Monstrenes tid – Livet før dinosaurene, som fokuserte på livet før dinosaurene. Med denne, Dinosaurene kommer tilbake og Villdyra kommer hadde Impossible Picture gjenskapt livets trilogi.
 • I 2007 ble Portalen først produsert, en science fiction/drama-serie som handler om forhistoriske og futuristiske skapninger som kommer gjennom til vår nåtid, og fem forskere som skal avgrense dem. Serien blir fortsatt produsert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Walking with Dinosaurs review». Commonsensemedia.com. Besøkt 24. mars 2011. 
 2. ^ The Arena Spectacular Norge

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]