Hopp til innhold

Walking with Cavemen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Walking with Cavemen
Generell informasjon
SjangerDokumentar / Fakta
Prod.landBritisk
Episoder4
Lengde100 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
KommentatorRobert Winston
MedvirkendeSuzanne Cave
Ruth Dawes
Peter Elliot
Caroline Noh
Anthony Taylor
Bak kamera
ProdusentNick Green
Mark Hedgecoe
Peter Oxley
TittelmusikkAlan Parker
MusikkAlan Parker
Sending
Periode1. april 2003
TV-kanalBBC
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Walking with Cavemen er et britisk dokumentar- og faktaprogram som ble produsert av BBC, og vist på samme kanal i 2003. Walking with Cavemen er laget av omtrent samme team som naturdokumentarene Dinosaurene kommer tilbake, Villdyra kommer og Monstrenes tid – Livet før dinosaurene og utgjør en del av Walking with...-serien, selv om serieskaper Tim Haines som har laget alle de andre programmene i rekken ikke var involvert.

Walking with Cavemen fokuserer på menneskenes evolusjon helt fra apemennesker som australopithecus afarensis til nåtidsmennesker (homo sapiens). Dokumentaren er framstilt som en helt vanlig naturdokumentar, med Robert Winston som drar tilbake i tid for å studere våre forfedre. Hver episode hopper et par millioner eller hundretusener år frem i tid for å se på utviklingen. Episodene følger ofte flere menneskeraser.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Episode 1: «First Ancestors»[rediger | rediger kilde]

Episode 1 framstiller 3,2 millioner år siden i Etiopia, og fokuserer på australopithecus afarensis. Episoden forteller historien om den berømte Lucy og hennes slektninger. På slutten av episoden dør Lucy, og hennes baby blir tatt vare på av Lucys eldre søster, og enda senere blir Lucys skjelett funnet.

Episode 2: «Blood Brothers»[rediger | rediger kilde]

Episode 2 framstiller 2 millioner år siden i Øst-Afrika, og fokuserer på paranthropus boisei, homo habilis og homo rudolfensis. Det vises at homo habilis hadde mer utviklet hjerne enn paranthropus boisei, fordi h. hablis er alteter og p. boisei er planteeter. Episoden viser også homo rudolfensis, som ligner på h. habilis. På slutten av episoden vises det at h. hablis utvikler seg til homo ergaster.

Episode 3: «Savage Family»[rediger | rediger kilde]

Episode 3 framstiller først 1,5 millioner år siden i Kenya, og fokuserer på homo ergaster. Det ble vist at h. ergaster begynte å knytte sosiale bånd, og at de etter hvert spredde seg til Asia, og utviklet seg til homo erectus, som ble framstilt 500 000 år siden i Kina. På slutten av episoden forklarer Robert Winston at disse menneskene utviklet større hjerne, og begynte å forestille seg ting som de kunne få bruk for, for eksempel ild.

Episode 4: «The Survivers»[rediger | rediger kilde]

Episode 4 framstiller først 400 000 år siden i Europa, og fokuserer på homo heidelbergensis. H. heidelbergensis vises å leve i Storbritannia, og vises også å være intelligent, men ikke intelligent nok til å se ting som annet enn «her og nå». Etter dette vises det hvordan neanderthalere levde og jaktet for 30 000 år siden, fortsatt i Europa, men nå i istiden. Neandertalere viser seg også å være intelligente, men de mangler å se for seg ting slik som moderne mennesker. Til slutt ser vi moderne mennesker i Afrika, representert som san, før den menneskelige utvandringen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata