Allosaurus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Allosaurus
Allosaurus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Allosaurus
Norsk(e) navn: Allosaurus
Alder: jura
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Sauropsid
Orden: Saurischia
Familie: Allosauridae
Antall arter: 4
Utbredelse: Nord-Amerika
Habitat: På land
Arter:
  • A. fragilis
  • A. astrox
  • A. europaeus
  • A. jimmadseni

Allosaurus var en kjøttetende dinosaurus i familien Theropoda/Allosauridae. Den kunne bli opp til 12 meter lang, og kunne gjenkjennes på sitt store hode på en kort nakke og på sin lange hale. Det mest påfallende kjennetegnet var likevel to «horn» rett over øynene. For 155 til 145 millioner år siden, i senjuraperioden, var dette den vanligste store jegeren i dagens Nord-Amerika. Den delte da områder med flere av de mest kjente sauropodene, blant annet Stegosaurus og Diplodocus. Begge disse var potensielle byttedyr.

Funn[rediger | rediger kilde]

Allosaurus er en av de vanligste dinosaurene i sørvestlige USA. Fossiler har blitt funnet i Montana, Wyoming, South Dakota, Colorado, Oklahoma, New Mexico og Utah i USA. Det har også blitt gjort funn i Portugal.

I Cleveland Lloyd Dinosaur Quarry i Utah finnes et spesielt fossilområde. I området kan man finne over 10 000 ben, mest fra Allosaurus, men også blandet sammen med levningene fra flere andre dinosaurer, for eksempel Stegosaurus. Hvordan så mange forskjellige arter kan ha fått levningene sine på samme sted er fortsatt et mysterium. Funn fra flere forskjellige dyr over hverandre er ekstremt sjeldne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]