På sporet av giganter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
På sporet av giganter
orig. Chased by Dinosaurs
Generell informasjon
SjangerNaturdokumentar
Prod.landBritisk
Utgivelsesår2002
Sesonger1
Episoder2
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeNigel Marven
Bak kamera
SkapereTim Haines
MusikkBen Bartlett
Sending
Periode2002
TV-kanalBBC
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata

På sporet av giganter (originaltittel: Chased by Dinosaurs) er oppfølgeren til naturdokumentaren Dinosaurene kommer tilbake fra 1999. På sporet av giganter en BBC-dokumentarserie som følger zoologisten Nigel Marven som reiser tilbake i tid sammen med sitt filmteam for å søke etter utdødde dinosaurer. En tredelers oppfølger, Sea Monsters, ble produsert i 2003, og fokuserer på skapningene i de syv mest dødelige hav noen sinne.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Episode 1: «Land of Giants»[rediger | rediger kilde]

I episode 1 drar zoologisten Nigel Marven og hans filmteam tilbake til tidlig kritt i Argentina for 100 millioner år siden for å søke etter skapninger. Nigel finner først en argentinosaurus, men blir angrepet av en forhistorisk krokodille. Han går opp på de vulkanske klippene for å få et syn på dyrelivet, og finner blant annet en flokk av pteranodon som jakter på fisk og en flokk av iguanodonter som blir angrepet av giganotosaurus. Etter Nigel får trøbbel med en ornithocerius drar han tilbake i nåtiden. Episoden ble filmet i TenerifeKanariøyene.

Episode 2: «The Giant Claw»[rediger | rediger kilde]

Lake McKenzie på Fraser Island, Australia, som er hovedstedet for filmingen til episoden «The Giant Claw».

I episode 2 drar Nigel Marven og hans filmteam tilbake til sen kritt i tidlig Mongolia for 75 millioner år siden for å søke etter dinosaurer og andre skapninger. Da Nigel setter opp telt blir han trampet ned av en saurolophus, men fortsetter allikavel på oppdraget. På sin reise oppdager han en bakke av hekkende protoceratops, en skog dominert av velociraptor og en gruppe mononynkus, og oppdager at de har fjær.

Neste morgen finner han en hekkeplass for en therizinosaurus, der han også finner skjellet av en død, og spekulerer på om den brukte lange klør for å drepe byttet sitt. Nigel finner en tarbosaurus i kamp med en therizinosaurus, der tarbosaurusen gir seg etter å ha blitt skadet av de enorme klørne til therizinosaurus.

Da Nigel finner en flokk av samme dinosaur, finner han ut at de ikke brukte klørne til å drepe, men til å få ned blader fra trærne. Nigel går nærmere dinosauren med et kamera, men dinosauren slikker kameraet og Nigel faller og drar tilbake i nåtiden. Episoden ble filmet på Fraser Island i Australia.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Dinosaurene kommer tilbake (1999, en forløper som fokuserte på dinosaurenes tid generelt)
  • Villdyra kommer (2001, fokuserer på livet etter dinosaurene)
  • Sea Monsters (2003, en oppfølger som fokuserer på skapningene i de 7 mest dødelige hav noen sinne)
  • Monstrenes tid – Livet før dinosaurene (2005, fokuserer på livet før dinosaurene)
  • Prehistoric Park (2006, et program om Nigel Marven som drar tilbake i tid for å lete etter dinosaurer, villdyr og andre skapninger fra fortiden og beholder dem i en «prehistorisk park»)
  • Portalen (2007-2011, en serie laget av Tim Haines der skapninger fra fortiden og fremtiden går inn i vår nåtid)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]