Sea Monsters

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sea Monsters
Generell informasjon
SjangerNaturdokumentar
Prod.landBritisk
Sesonger1
Episoder3
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeNigel Marven
Bak kamera
Skaper(e)Tim Haines
ProdusentTim Haines
TittelmusikkBen Bartlett
MusikkBen Bartlett
Sending
Periode2003
TV-kanalBBC
Eksterne lenker
IMDb

Sea Monsters – A Walking with Dinosaurs Trilogy er oppfølgeren til Dinosaurene kommer tilbakes minidokumentarserie «På sporet av giganter» fra 2002, som fulgte Nigel Marven og hans filmteam på en tidsreise til kritt-perioden for å søke etter utdødde dinosaurer. Sea Monsters følger Marven til de 7 mest dødelige hav noensinne da han apparatdykker der for å finne de største skapningene som noensinne har eksistert.

Nigel Marven reiser i en 24 meter lang hvit seilbåt kalt «The Ancient Mariner». Serien begynner med det 7. mest dødelige hav i ordovicium og ender med det aller mest dødelige hav noensinne i kritt-tiden.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Episode 1[rediger | rediger kilde]

Det 7. dødeligste hav noensinne[rediger | rediger kilde]

Først i episode 1 drar Nigel til det 7. mest dødelige hav noensinne, som befinner seg i ordovicium for 450 millioner år siden, der dagen bare er 21 timer lang og det er mye mer karbondioksid enn i det 21. århundre. Dermed må Nigel bruke en sekk med lufttanker og en spesiell blanding av oksygen. De største farene i ordovicium er gigantiske orthoconer og gigantiske sjø-skorpioner.

Det 6. dødeligste hav noensinne[rediger | rediger kilde]

Etter å ha vært i ordovicium, drar Nigel til det 6. mest dødelige hav noensinne, som befinner seg i trias-perioden for 230 millioner år siden i den tropiske kysten i Sveits, der han forklarer at reptiler tar over livet i himmelen og på land, men Nigel er her for å se på reptilene i havet. I det 6. mest dødelige hav noensinne finner han blant annet nothosaurus, tanystropheus og cymbospondylus.

Det 5. dødeligste hav noensinne[rediger | rediger kilde]

Sist i episode 1 drar Nigel 360 millioner år tilbake, til devon-perioden, der det 5. mest dødelige hav noensinne eksisterer. I havet finner han først en dunkleosteus terrelli, som er en 6 meter lang fiskeart som sirkler rundt båten The Ancient Mariner. Nigel går ned i et bur under vann for å lokke til seg panserhaier, noe han lykkes i, og fanger en av dem i et bur. Nigel er lettet, men blir veldig overrasket da dunkleosteusen kommer tilbake og er et par centimeter fra buret. Slik sluttet episode 1.

Episode 2: «Into the Jaws of Death»[rediger | rediger kilde]

Det 4. dødeligste hav noensinne[rediger | rediger kilde]

Episode 2 åpner med at den rasende fisken bare bulker i buret. Til slutt, kaster Nigel panserhaien ut av buret og kommer seg opp av vannet og vekk derfra, og reiser heller til eocen-epoken for 36 millioner år siden, der det 4. mest dødelige hav noensinne eksisterer. I vannet ser han en trio av durodon, en hval som svømmer forbi, men forklarer at han ikke er her for å se på dem, men for å se på hvaler. Han er her for å finne basilosaurus, den mest voldsomme hvaen som noensinne har levd. Han finner en basilosaurus og tar lydopptak av lydene den lager. Nigel dukket også for å se den på ekte, men den angriper fra alle retninger, så Nigel må bruke båtens skrog som skjold.

Det 3. dødeligste hav noensinne[rediger | rediger kilde]

Haien megalodons store gap utstilt på American Museum of Natural History.

Etter dette seiler The Ancient Mariner fremover i tid og Nigel forklarer at tropiske eocen er en verden på randen av store klimaendringer. Sjømonstrene som basilosaurus blir ofre for klimatiske skift, som gjorde det varme havet til et kaldt hav. Nå drar Nigel til pliocen, bare for 4 millioner år siden, noe som var det 3. mest dødelige hav noensinne. Denne tiden var det ikke hvalene, som hersket, men store haier som megalodon. Megalodon kunne bli opp til 20 meter lang. Når han så vil utstyre haien med kamera tar forsiktigheten ferie et øyeblikk, og megalodon skyter mot ham. Slik sluttet episode 2.

Episode 3: «To Hell... And Back?»[rediger | rediger kilde]

Det 2. dødeligste hav noensinne[rediger | rediger kilde]

Den siste episoden, episode 3, åpner med at Nigel kommer seg opp av havet etter dramaet med den store megalodon-haien og søker etter det 2. mest dødelige hav noensinne, som befinner seg i England i jura-perioden for 155 millioner år siden. Den største faren der er 25 meter lange liopleurodon, som er den største kjøttetende skapningen som har levd noensinne. Når han vil komme så nær den som mulig for å få gode bilder, blir han nødt til å utstyre seg med et dykkerutstyr med kjemisk system som spyler ut avskrekkende lukt som sjødyr ikke kan fordra hvis de kommer for nær, noe som viste seg å funke.

Det dødeligste hav noensinne[rediger | rediger kilde]

Etter å ha vært i jura-perioden, drar Nigel litt fram i tid, til stedet han kaller «helvetes akvarium», kritt-perioden for 75 millioner år siden. Han er nå kommet til det farligste og mest dødelige havet som noensinne har eksistert. Nigel ser først en hesperornis i havet fra The Ancient Mariner, og da den dykker ned igjen, blir havet til et blodbad. De mistenker at rovdyret som har spist den fuglelignende skapningen, kan være en squalicorax eller en xiphactinus. De fjerner mistanken da en halisasaurus svømmer forbi, en stor mosasaur fra denne perioden.

Plutselig blir denne halisasaurusen spist av en enda større mosasaur, kalt tylosaurus, den mest fryktinngytende skapning som noensinne har levd ifølge serien. Nigel og filmteamet befinner seg i stor fare. Den siste episoden avsluttet med at filmteamet går og legger seg da det blir natt, og tylosaurusen forbereder seg for å angripe båten.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Dinosaurene kommer tilbake (1999, fokuserer på dinosaurenes tid generelt)
  • Villdyra kommer (2001, fokuserer på livet etter dinosaurene)
  • På sporet av giganter (2001, forløper til Sea Monsters der Nigel Marven drar tilbake til kritt for å søke etter dinosaurer)
  • Monstrenes tid – Livet før dinosaurene (2005, fokuserer på livet før dinosaurene)
  • Prehistoric Park (2006, et program om Nigel Marven som drar tilbake i tid for å lete etter dinosaurer, villdyr og andre skapninger fra fortiden og beholder dem i en «prehistorisk park»)
  • Portalen (2007-2011, en serie laget av Tim Haines der skapninger fra fortiden og fremtiden går inn i vår nåtid)

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]