Hopp til innhold

Villdyra kommer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Villdyra kommer
orig. Walking with Beasts
Generell informasjon
SjangerNaturdokumentar / Fakta
Prod.landBritisk
Episoder6
Lengde30 minutter (per episode)
Lengde180 min. (totalt)
SpråkEngelsk
Norsk
Foran kamera
KommentatorKenneth Branagh (originalt)
Bak kamera
Skaper(e)Tim Haines
ProdusentJasper James
TittelmusikkBen Bartlett
MusikkBen Bartlett
Sending
Periode15. november21. desember 2001
TV-kanalBBC
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb

Villdyra kommer (orig: Walking with Beasts) er en britisk naturdokumentar som gikk på BBC i 2001. Villdyra kommer er oppfølgeren til dokumentaren Dinosaurene kommer tilbake fra 1999 som fokuserte på å gjenskape dinosaurenes tidsalder, og dermed er dokumentaren den andre i Walking with...-seriene. Villdyra kommer fokuserer på å gjenskape dyrene som levde i kenozoikum, som er tiden etter dinosaurene, via datagenererte bilder og animasjon. Selv om serien framstiller kenozoikum-tiden, inkluderte den ikke paleocen og miocen. Noe av serien fokuserer også på evolusjonen av hvaler, hester og mennesker.

Dokumentarens mål var som dens forløper å framstille den som om det var en helt vanlig naturdokumentar, og inkluderer derfor ikke «talking head»-intervjuer. I 2002 vant serien en Emmy-pris for beste animerte program.

I Norge ble den sendt på NRK.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Episode 1: «Kjempenes glemte æra»[rediger | rediger kilde]

  • Originaltittel: «New Dawn»

Episode 1 fokuserer på livet i tidlig eocen for 49 millioner år siden, og er en tid som nesten er glemt. Planeten er dekket av gåtefull skog, og Tyskland er en fuktig varm jungel der rovfuglen gastornis, det lille pattedyret leptictidium, den gående hvalen ambulocetus, apesorten propalatherium, den forhistoriske hesten godinota og gigantiske maur dominerer. Episoden ble filmet på Java, og finner sted i datidens Tyskland.

Episode 2: «Havets hersker»[rediger | rediger kilde]

  • Originaltittel: «Whale Killer»

Episode 2 fokuserer på livet i sen eocen for 36 millioner år siden der sahara-ørkenen var dekket av store hav. Episoden fokuserer på hvordan den forhistoriske, kjøttetende hvalen basilosaurus formerer seg og hvordan havet ble til en hungersnød. På land er det en andrewsarchus som er kommet til stranden for å jakte på sjøskilpadder. Episoden ender med at basilosaurusen svømmer med sin nyfødte unge. Episoden ble filmet i Florida.

Episode 3: «Et land av kjemper»[rediger | rediger kilde]

Modeller av skapninger som ble brukt i serien, som er utstilt på museum i London.
  • Originaltittel: «Land of Giants»

Episode 3 fokuserer på livet i sen oligocen for 25 millioner år siden da det var lange regnperioder etterfulgt av en lang tørke. Episoden forteller historien om en Paraceratherium-mor, som er det største pattedyret som noen gang har levd, som kunne bli nær 8 meter lang, nesten like stor som en dinosaur. Episoden inkluderer også blant annet de forhistoriske hyenene hyenodon og bjørnehunden cynodictis. Episoden ble filmet i Mexico og Arizona, og finner sted i det som idag er Mongolia.

Episode 4: «Slektsbånd»[rediger | rediger kilde]

  • Originaltittel: «Next of Kin»

Episode 4 fokuserer på livet i sen pliocen for 3,2 millioner år siden. Der møter vi en gruppe australopithecus, som er aper som går på to bein akkurat som oss. Men disse første medlemmene av menneskeslekten var ikke kjøttetere, men ble selv jaget av store rovdyr, var offer for mange sykdommer og naturkatastrofer. I episoden møter vi også den sabeltanntigeren dinofelis og den elefantlignende deinotherium. Episoden ble filmet i Etiopia og Sør-Afrika.

Episode 5: «I sabeltanntigerens rike»[rediger | rediger kilde]

  • Originaltittel: «Sabre Tooth»

Episode 5 fokuserer på livet i tidlig pleistocen for 1 million år siden. Vi befinner oss i tiden der Sør-Amerika var et eget kontinent med kjempestore dyr som ikke var å finne andre steder på jorda, som inkluderer blant annet rovfuglen phorusrhacos, det elefantstore pattedyret megatherium og den lamalignende macraucheina, men den farligste av dem alle var sabeltanntigeren smilodon, katten med hjørnetenner like skarpe som en nyslipt kjøttkniv. Episoden ble filmet i Brasil, og finner sted i det som senere ble Paraguay.

Episode 6: «Mammuter og mennesker»[rediger | rediger kilde]

  • Originaltittel: «Mammooth's Journey»

Episode 6 fokuserer på livet i sen pleistocen for bare 30 000 år siden som er midten av istiden da hele jordkloden var dekket av is. Ullhårete mammuter, pelskledde neshorn, europeiske løver, gigantiske hjorter og to arter av menneske (cro-magnon-mennesker og neandertalere) dominerer landskapet. Hver sommer drar de for å beite på slettene som senere blir havbunnen i Nordsjøen, men hver vinter må de reise sørover for å finne et bedre klima. Det er en farefull reise som har stor risiko. Den siste episoden finner sted i områdene ved Nordsjøen, og ble filmet i Yukon i det nordvestlige Canada.

Forløpere og oppfølgere[rediger | rediger kilde]

Dokumentarserien Villdyra kommer har en del forløpere og oppfølgere.

  • I 1999 ble forløperen Dinosaurene kommer tilbake produsert, en dokumentarserie om dinosaurenes tid som er den dyreste dokumentaren som er laget noen sinne, via Guinness rekordbok. Serien fikk også 3 andre oppfølgere som har fokus på dinosaurenes tid; Historien om Big Al (2001), På sporet av giganter (2002) og Sea Monsters (2003). Sea Monsters inkluderte også skapninger fra tider som også var med i Villdyra kommer.
  • I 2003 ble det også produsert en dokumentarserie med tittelen Walking with Cavemen, som handler om utviklingen fra aper til mennesker. Denne serien inkluderer noen av tidsepokene og samme animasjonene som Villdyra kommer.
  • I 2005 ble det produsert en miniserie kalt Monstrenes tid – Livet før dinosaurene, som fokuserte på livet før dinosaurene. Med denne, Dinosaurene kommer tilbake og Villdyra kommer hadde Impossible Picture gjenskapt livets trilogi.
  • I 2007 ble Portalen først produsert, en science fiction/drama-serie som handler om forhistoriske og futuristiske skapninger som kommer gjennom til vår nåtid, og fem forskere som skal avgrense dem. Serien blir fortsatt produsert.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata