Hopp til innhold

Stegosaurus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stegosaurus
Nomenklatur
Stegosaurus
Populærnavn
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseSauropsid
OrdenOrnithischia
FamilieStegosauridae
Økologi
Antall arter: 3
Habitat: På land
Utbredelse: Nord-Amerika
Inndelt i
  • S. stenops
  • S. ungulatus
  • S. sulcatus

Stegosaurus var en planteetende dinosaur fra senjuraperioden, i det som i dag er vestlig del av Nord-Amerika.

Stegosaurus' mest kjente trekk er de store benplatene på ryggen, som enten har blitt brukt som signal mellom individene, temperaturplater, som elefantens ører, eller som et ledd i forsvar mot kjøttetende dinosaurer.

Stegosaurus er også kjent for å ha hatt en svært liten hjerne i forholdt til kroppsmassen. Selv om voksen kroppsvekt var på rundt 4,5 tonn, var ikke hjernekassen større enn en mandarin, og hjernen har trolig ikke fyllt hele hulrommet, slik tilfelle er hos de flest krypdyr. Den lille hjernen har trolig sammenheng med en svært enkel livsstil og begrenset bevegelsesmønster. Stegosaurus og andre tungt pansrede dinosaurer brukte våpen i stede for skarpe sanser og smidighet i møte med rovdyr.[1] Like etter å ha beskrevet stegosaurus noterte Othniel charles Marsh en stor kanal i hofteregionen av ryggraden, som kunne ha inneholdt en struktur opptil 20 ganger større enn hjernen. Dette førte til ideen om at dinosaurer som stegosaurus hadde en "andre hjerne". Det har senere blitt argumentert for at rommet har inneholdt en opplagsnæring i form av glykogen, lik den man finner i dagens fugler.

Stegosaurusen var en av dyrene som ble funnet under «dinosaurgullrushet» på 1870- og -80-tallet.[2] Med sine distinkte ryggplater er den svært lett å kjenne igjen, og har vært et populært objekt for avbildninger og lekefigurer. Den var også en kjent figur i Steven Spielbergs film The Lost World: Jurassic Park , oppfølgeren til Jurassic Park, som ble en stor internasjonal hit på verdens kinoer da den ble utgitt i 1993.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hoppson, J.A. (1977). «Relative Brain Size and Behavior in Archosaurian Reptiles». Annual Review of Ecology, Evolution, and Systematics. 8 (1): 429-448. Besøkt 25. september 2023. 
  2. ^ Galton, P.M. (2010). «Species of plated dinosaur Stegosaurus (Morrison Formation, Late Jurassic) of western USA: new type species designation needed». Swiss Journal of Geosciences. 103 (2): 187–198. doi:10.1007/s00015-010-0022-4. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]