Monstrenes tid – Livet før dinosaurene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Monstrenes tid
Livet før dinosaurene
Generell informasjon
SjangerDokumentar / Dyr
Prod.landBritisk
Episoder3
Lengde90 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
KommentatorKenneth Branagh
MedvirkendeKenneth Branagh[1]
Bak kamera
ProdusentChloe Leland
TittelmusikkBen Bartlett
MusikkBen Bartlett
Sending
Periode5. november2005
TV-kanalBBC
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb

Monstrenes tid – Livet før dinosaurene (orig: Walking with Monsters) er en britisk naturdokumentar som gikk på BBC i 2005. Serien tok sikte på å skildre dyrelivet før dinosaurene kom. Den er en oppfølgeren til dokumentarseriene Dinosaurene kommer tilbake (1999) og Villdyra kommer (2001) som fokuserte på å gjenskape dinosaurenes tidsalder, og livet etter det.

Monstrenes tid den tredje dokumentaren i Walking with...-seriene og fokuserer på å gjenskape livet enda før dinosaurene, da blant annet leddyr og pattedyrliknende krypdyrdominerte. Serien viser helt fra den karbonske perioden (530 millioner år siden) til tidlig trias (248 millioner år siden), som var begynnelsen for dinosaurene. Skapningene ble realisert gjennom datagenererte bilder og animasjon. Dokumentarens mål var som dens oppfølgere å framstille den som om det var en helt vanlig naturdokumentar, og inkluderer derfor ikke «talking head»-intervjuer. I 2006 vant serien en Emmy-pris for beste animerte program.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Episode 1: «Water Dwellers»[rediger | rediger kilde]

Den første episoden begynner med en illustrasjon av da jorda ble formet, for ca 4,4 milliarder år siden, da planeten Theia krasjet med jorda, da jorden blir deformert og former månen. Vi får se på de første tegnene på liv i havet i Chengjiang i Kina for 530 millioner år siden, i kambrium-perioden, da det var 30% mindre oksygen enn i dag. På denne tiden dominerte blant annet trilobitter og kraniedyr i havet.

Etter kambrium fokuserer epiosden på livet i South Wales, Storbritannia i silur for 418 millioner år siden, da det fortsatt var 30% mindre oksygen enn i dag. Kraniedyrene utvikler seg til kjeveløse fisk med et stort hode og virvel, kalt cephalaspis. Cephalaspis' største fiende er den store sjøskorpionen brontoscorpio, dyret som tar det aller første steg på land. Denne delen handler om fiskearten cephalaspis' overlevelse i skorpionenes verden.

Sist i episode 1 fokuserer den på livet i Pennsylvania i USA i devon-epoken for 360 millioner år siden, da det var 20% mindre oksygen enn i dag. Fisken cephalaspis utvikler seg til hynerpeton, et amfibie-liknende firbent virveldyr, også kalt panserpadde. Den kan ikke puste på land, så den må stort seg holde seg i vann, der det er enda større farer en skorpioner. Hynerpeton blir først truet av stethacantus, en utdødd type hai, men den blir spist av en enda større fisk kalt hyneria. På slutten av episoden utvikler panserpadden hynerpeton seg til de første reptilene.

Episode 2: «Reptile's Beginnings»[rediger | rediger kilde]

Episode 2 fokuserer først på livet i Kansas, USA i karbon for 300 millioner år siden, da det var 40% mer oksygen enn i dag. Mange paleontologer tror at det er derfor leddyrene på denne tiden var mye større. Leddyrene vi følger i denne episoden befinner seg i såkalte kullskoger, og inkluderer blant annet mesothelae, en gigantisk edderkopp, meganuera, en gigantisk øyenstikker og arthropleura, en gigantisk tusenbein-slektning. I denne skogen lever det også den lille dinosauren petrolacosaurus og panserpadden proterogyrinus, der leddyrene og reptilene kjemper om makten.

Episode 2 fokuserer så på livet i tidlig perm i Tyskland for 280 millioner år siden, da det var 20% kaldere enn i dag. Nå hadde bartrær utviklet seg, slik at det ble lettere å tilpasse seg klimaendringene. På denne tiden var det mye lengre kaldere tider enn i dag. Den lille dinosauren petrolacosaurus hadde nå utviklet seg til edaphosaurus, en pelycosaur som levde i flokker og hadde utvokst leddyrene i størrelsen. Edaphosaurus er planteeter, så den får fort konkurranse med den liknende pelycosauren dimetrodon, som er kjøtteter.

Episode 3: «Clash of Titans»[rediger | rediger kilde]

Episode 3 fokuserer først på livet i sen perm i Sibir for 250 millioner år siden, da det var 60% varmere enn i dag. Verden var nå et stort kontinent kalt Pangea, der hele kontinentet var dekket av stor og ugjestmild ørken. Blant dyrene som kjemper for å overleve i dette klimaet er therapsider, som er mer pattedyrliknende enn de andre reptilene, scutosaurus, en stamfar for skilpadder som kun lever på et lite vannhull, et par diictodon, som lever under jorda og gorgonopsid, som er den største kjøtteteren på denne tiden. Selv om gorgonopsid er den største kjøtteteren på denne tiden, er den ikke den største faren. De største farene er den ekstreme varmen og vulkansk aktivitet.

Etter perm-perioden fokuserer episode 6 på livet i tidlig trias i Antarktika for 248 millioner år siden, da det var 40% varmere enn i dag. Her er det dyr som lystrosaurus, euparkeria og proterosuchus som dominerer. På slutten av episoden utvikler en euparkeria seg til å bli en allosaurus. Fortelleren forteller at pattedyr kommer til å bli skjult i skyggene en god stund framover da en ny gruppe dyr tar over som den dominerende arten på jorda. De pattedyrliknende krypdyrenes tid er over. Dette er begynnelsen på dinosaurenes tid.

Produksjon i Norge[rediger | rediger kilde]

TVNorge ble den ikke sendt i tre deler, men satt sammen som ett helt program, og inkluderte en god del kutting av dokumentaren slik at den skulle passe inn med tiden på kanalens program. Men på DVD-utgivelsen i Norden ble den delt inn i 6 episoder; «Tøffe tider», «Skorpionenes verden», «Fiskernes makt», «Markens jegere», «Istid» og «Dagen da jorden brant».

Forløpere og oppfølgere[rediger | rediger kilde]

Dokumentarserien Monstrenes tid – Livet før dinosaurene har en del forløpere og oppfølgere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ČSFD[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata