Devizes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Devizes
Disse Shire-hestene gir folk flest en kjøretur i byen, men leverer normalt ølet Wadworth til pubene i områdene.
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktWiltshire
Admin. grevskapWiltshire
StatusBy (town)
PostnummerSN10
Retningsnummer01380
Befolkning11 715 (2011)
Kart
Devizes
51°21′10″N 1°59′45″V

Markedskorset, konstruert i flere engelske byer for å markere kjøpstad og marked, ble i Devizes bygget i 1814. Det viser en oppbyggelig fortelling om Ruth Pearce:
«På torsdag den 25. januar 1753 ble Ruth Pearce av Potterne i dette fylket enig med tre andre kvinner om å kjøpe en sekk med hvete på markedet, hver betalte henne i direkte samsvar for det samme. En av disse kvinnene, da hun samlet inn flere andeler med penger, oppdaget et underskudd, og forlangte av Ruth Pearce den sum som var nødvendig for at det skulle gå opp. Ruth Pearce protesterte ved at hun hadde betalt hennes andel, og sa: «Hun ønsket at hun falt død om hun ikke hadde gjort betalt». Hun gjentok overilt dette fryktelige ønske da hun, til forskrekkelse for de som sto rundt, falt ned og døde, og med de pengene hun skyldte i hånden.»[1]

Devizes er en kjøpstad og et verdslig sogn i hjertet av fylket Wiltshire i den sørlige delen av England. Byen ligger omtrent 17 km sørøst for Chippenham og 18 km øst for administrasjonsbyen Trowbridge.

Devizes velger et byråd og er også det administrative sentrum for det langt større Kennet District Council, og er innenfor området til fylket Wiltshire County Council. Alle de tre rådene (council) er ansvarlig for ulike deler av den lokale styringen. Før loven om lokalstyret kom i kraft i 1974 var Devizes en kommunal borough.

I henhold til folketellingen i 2011 hadde byen en befolkning på 11 715 innbyggere.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

En normannisk festning ble reist i Devizes i 1080 av Osmund, biskop av Salisbury, og av den grunn blir byen ikke nevnt i Dommedagsboken. Ettersom festningen var lokalisert ved grensene til landgodset Rowde, Bishops Cannings og Potterne, ble den kjent som castrum ad divisas eller «festningen ved grensene», derav navnet Devizes. Den opprinnelige festningen var sannsynligvis bygd av tømmer og jord, men denne brant ned i 1113 og ble gjenoppbygd i stein av Roger av Salisbury, Osmunds etterfølger.

Devizes fikk sitt første charter i 1141, og dette ga tillatelse til regulære markedsalg. Festningen byttet eier flere ganger i løpet av den første engelske borgerkrigen mellom kong Stefan av England og Maud av England på 1100-tallet. Festningen hadde flere betydningsfulle fanger i ulike tider, blant annet Robert Curthose, hertug av Normandie og i 1106 den eldste sønnen til Vilhelm Erobreren. Robert ble holdt fanget i Devizes Castle i tyve år før han ble flyttet Cardiff Castle.

Byen har fire kirker. De er dedikert til Sankt Johannes, jomfru Maria, Sankt Jakob og Sankt Peter. Den siste er en anglokatolisisk kirke.

I løpet av 1100-tallet og 1200-tallet utviklet byen Devizes seg på utsiden av festningen med at håndverkere og handelsmenn satte opp sine foreninger for å tjene beboerne i festningen. Det første kjente markedet i Devizes var 1228. Det opprinnelige markedet var på et stort område utenfor kirken for jomfru Maria heller enn dagens markedsplass av tilsvarende navn som på den tiden var innenfor festningens ytre borggård.[3] De viktigste produktene var hvete, ull og garn, mens ost, bacon og smør ble økende betydningsfullt senere.

I 1643, i løpet av den andre engelske borgerkrigen beleiret parlamentariske styrker under sir William Waller de rojalistiske styrkene under sir Ralph Hopton i Devizes. Beleiringen opphørte da en ekstra styrker kom fra Oxford og Wallers styrker ble bortimot utryddet i slaget ved Roundway Down. Devizes forble under rojalistisk kontroll inntil 1645 da Oliver Cromwell angrep med artilleri og tvang rojalistene til å overgi seg. Den skadde festningen ble revet i 1648 på ordre fra parlamentet, og i dag er det bortimot ingenting igjen av festningen.

Fra 1500-tallet ble Devizes kjent for sin tekstilindustri, spesielt et hvitt ullplagg, men fremstilte senere serge (et slitesterkt ullstoff), grovt ullstoff, filt og kassimere. Tidlig på 1700-tallet holdt Devizes det største kornmarkedet i Englands West Country, men handlet også med humle, krøtter, hester og ulike former for klær. Handelsmenn i ull kunne bygge velstående byhus rundt markedsplassen.

Fra slutten av 1700-tallet gikk omsetningen fra tekstilindustrien ned, men annen handel i byen var blant annet produksjon av ur, et støperi for kirkeklokker, bokselgere, motehandlere, kolonialhandlere, og sølvsmeder. På 1700-tallet kom også bryggerier, etterbehandling av tobakk og fremstilling av snus i byen. Bryggeriene eksisterer fortsatt i bryggeriet Wadworth Brewery, mens tobakk og snus har dødd ut.

Byen var også en betydelig stoppested for post og passasjervognene fra vegen mellom London og Bristol, noe som kan bevitnes fra de mange vertshusene i byen, spesielt det berømte Bear Hotel.

De 16 slusene som klatrer opp Caen Hill i Devizes på kanalen Kennet and Avon Canal.

Kanalen Kennet and Avon Canal ble konstruert under ledelse av John Rennie mellom 1794 og 1810 for å forbinde Devizes med Bristol og London. I nærheten av byen stiger kanalen 72 meter ved hjelp av 29 sluser, 16 av dem i rett linje ved Caen Hill. I kanalens tidligste dager ble den opplyst av gasslykter om natten, noe som tillot båttransport døgnet rundt. Med jernbanen på 1850-tallet gikk kanalen mer og mer ut av bruk, men har i moderne tid blitt restaurert og benyttes for utendørsliv og underholdning. Museet i byen, Devizes Wharf, gir innsikt i den historiske båtkulturen.

I 1857 åpnet jernbaneselskapet Wilts, Somerset and Weymouth Railway en avdelingslinje fra Holt Junction, deres jernbanelinje fra Chippenham til Weymouth, til Devizes. I 1862 utvidet jernbaneselskapet Great Western Railway deres linje Reading til Hungerford for å møte denne linjen, og knyttet dermed en direkte linje fra London til West Country gjennom Devizes. Derimot fjernet konstruksjonen av omkjøringslinje gjennom Westbury det meste av trafikken fra Devizes-linjen og den ble nedlagt i 1966. I dag er den nærmeste jernbanestasjonen ved Chippenham eller Pewsey.

Byen opplever en rask vekst i bolighus i dag, spesielt på den østlige delen mot Andover.

Sport og idrett[rediger | rediger kilde]

Hvert år ved påske blir det 200 km lange maratonløpet mellom Devizes og Westminster i London holdt. Første konkurranse var i 1948, og hendelsen var en av de første som ble inkludert på en internasjonal løpskalender da maraton fikk verdenspopularitet på 1960-tallet.

Det lokale fotballaget er Devizes Town F.C. som spiller i fotballigaen i sørvestlige England, Western Football League.

Det lokale rugby-laget er Devizes RFC, grunnlagt i 1876, kjent som «Saddlebacks» (etter Wessex Saddleback), og som spiller i de sørlige fylkesligaen, Southern Counties (South) League.

Devizes har også en landhockey-klubb, Devizes Hockey Club, som spiller i N4 Hockey League (tidligere Gerrard Hockey League).

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Devizes har følgende vennskapsbyer:[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Waylen, James (1859): «Sudden Death of Ruth Pierce» i: A history military and municipal of the ancient borough of The Devizes. London: Longman. OCLC 655429760. s. 388
  2. ^ «Wiltshire Community History - Census» Arkivert 10. januar 2015 hos Wayback Machine.. Wiltshire Council.
  3. ^ Devizes. Wiltshire Community History. Wiltshire County Council.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]