Westbury (Wiltshire)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Westbury
High Street, Westbury - geograph.org.uk - 90607.jpg
High Street
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:West Wiltshire
Admin. grevskap:Wiltshire
Seremon. grevskap:Wiltshire
StatusBy (town)
PostnummerBA13
Retningsnummer01373
Befolkning14 709 (2011)

Westbury
51°15′36″N 2°11′28″V

Westbury er en by og et verdslig sogn i Wiltshire, England. Den ligger omkring 19 km sørøst for Bath og 6 km sør for Trowbridge. Byen er et viktig jernbaneknutepunkt. Sentrum i byen er markedsplassen, med Allehelgenskirkegården fra 1300-tallet ved siden av. Byen er kjent for et stort bilde av en hvit hest skåret inn kalkbakken utenfor byen og synbar på lang avstand. I henhold til folketellingen i 2011 hadde byen en befolkning på 14 709 innbyggere.[1]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Den mest opplagte opprinnelsen til «West-» i Westbury er at byen ganske enkelt ligger nær den vestlige enden av grevskapet Wiltshire, grenser som har vært de samme siden angelsaksisk tid.[2]

Det andre leddet, «-bury-», er en form av betegnelsen borough, som har beslektede ord i mange språk, eksempelvis tyske «-burg» og greske «-pyrgos». Det henviser til forståelsen av en befestet høyde, som bygdeborg, eller en befestet by, borg. I Wiltshire indikerte en slik endelse ofte en bygdeborg fra bronsealderen eller jernalderen, og et slikt sted finnes umiddelbart over Westburys hvite hest.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Westburys hvite hest sett fra åssiden.

Westbury er lokalisert helt vest i Wiltshire, nær grensen av Somerset. Den ligger ved den nordvestlige enden av Salisburysletten, 29 km sørøst for byen Bath, omtrentlig 8 km sør for administrasjonsbyen Trowbridge[2] og 7 km nord for garnisonsbyen Warminster. Andre byer i nærheten er Frome, Devizes, Salisbury og Bristol. Nærliggende landsbyer er Bratton, Chapmanslade, Dilton Marsh, Hisomley, Edington, Upton Scudamore, North Bradley, Rudge, Standerwick, Hawkeridge, Heywood og Yarnbrook.

Det er flere forsteder, inkludert Frogmore, Bitham Park, The Meads og The Ham (alle på nordsiden), Chalford, Leigh Park og Westbury Leigh (på sørsiden). Westbury Leigh er generelt betraktet som en landsby adskilt fra Westbury, selv om det har blitt tilstående til byen. Leigh Park er et distrikt som har blitt utviklet siden slutten av 1990-tallet og som er tilstående til Westbury Leigh. Her er det et stort medisinsk senter, en samfunnshall, og kjøpesenteret Tesco Express.

All Saints' church ( Allehelgenskirken).

Byen kalles noen ganger Westbury-under-the-Plain for å skille den fra andre steder med samme navn; den ligger under den nordvestlige kanten av Salisburysletten. I det området kan man se det byen er mest kjent for, Den hvite hest i Westbury. Man mener at det store bildet av en hest først ble skåret inn i kalkbakken for å minnes Alfred den stores seier over danene i slaget ved Edington, ikke langt fra Westbury, i 878. Den opprinnelige formen var antagelig nokså annerledes enn slik den fremstår i dag. I 1778 ble den restaurert, og ble da gjort til en rolig, gressende hest. Man mener at den opprinnelige formen var en løpende hest.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Wiltshire Community History – Census». Wiltshire Council.
  2. ^ a b Barfoot & Wilkes (1793), s. 735.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]