Devizes Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Devizes Castle
Inngangen til Devizes Castle
LandStorbritannia[1]
StedDevizes
Kart
Kart
Devizes Castle
51°21′03″N 1°59′53″V

Devizes Castle var opprinnelig en historisk middelalderfestning i den engelske byen Devizes i Wiltshire som ble revet i slutten av den engelske borgerkrigen. Dagens «festning» er nostalgisk rekonstruksjon som ble bygget på 1800-tallet.

Den første festningen på dette stedet ble bygget i 1080 av Osmund, biskop av Salisbury. Denne festningen brant ned i 1113 og ble deretter bygget på nytt i stein av Roger, biskop av Salisbury, i 1120. Han okkuperte det under kong Henrik I av England og på nytt under kong Stefan av England. Roger stilte seg på Stefans side under den første engelske borgerkrigen. Festningen ble erobret og gjenerobret til den forble en eiendom under kronen og ble brukt som et fengsel under kongene Henrik II og Henrik III.

I 1643 under den andre engelske borgerkrigen ble festningen okkupert av rojalistiske soldater og deretter beleiret av parlamentariske tropper under ledelse av sir William Waller. Imidlertid tre dager senere i slaget ved Roundway Down ble Wallers hær beseiret av de rojalistiske styrkene. Festningen og byen forble under kontroll av rojalistene under militært styre ved sir Charles Lloyd som forsvarte byen mot gjentatte angrep og bombardement av parlamentarikerne. I september 1645 invaderte Oliver Cromwell med store styrker og tungt artilleri og beleiret festningen til den kapitulerte etter å ha blitt beskutt i stykker.

I mai 1648 ble festningen revet ned som følge av parlamentarisk orden. Alt som gjenstår av middelalderfestningen er den opprinnelige jordhaug, omrisset av festningsgraven og spor av grunnmuren til den store hallen.

Dagens «festning» eller slott ble bygget av Leach-familien på 1800-tallet i en såkalt ny-normannisk eller gotisk stil som har ingenting med de tidligere bygningene å gjøre. Bygningen er i dag delt inn i leiligheter i privat eie og er ikke åpent for offentligheten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fry, Plantagenet Somerset, The David & Charles Book of Castles, David & Charles, 1980. ISBN 0-7153-7976-3

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]