Trowbridge (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Trowbridge
Trowbridge
Trowbridge rådhus sett fra Fore Street
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: West Wiltshire
Admin. grevskap: Wiltshire
Seremon. grevskap: Wiltshire
Status By (town)
Befolkning 28 163 (2001)

Trowbridge er en by i grevskapet Wiltshire, England. Den er administrasjonsby både for grevskapet og for distriktet West Wiltshire.

Den ligger ved elven Biss vest i Wiltshire. Tidligere var ullproduksjon viktigste næringsvei, men den siste fabrikken la ned i 1982.

Den tidligste skriftlige referansen til byen finnes i Domesday Book (1086). Man kan ut fra navnet som er oppgitt der se at byens navn kommer fra gammelengelsk treow-brycg, som betyr trebro eller bro ved et tre.

Trowbridge slott ble reist i det 12. århundre. Det er i dag ingen synlige spor etter selve slottet, men i byplanen kan man se at en av gatene i sentrum, Fore Street, følger en kurve som tilsvarer slottets vollgrav. Stedet hvor slottet lå er nå dekket av et kjøpesenter. Utgravninger som ble foretatt før senteret ble bygget viste at det fantes en saksisk bosetning der, og man fant spor etter en kirke fra ca. 850, med en kirkegård ved siden av. Gravstener fra denne står nå i St James's Church og Trowbridge museum.

I 1200 fikk Trowbridge charter som markedsby. Den begynte da å vokse, og fra det 14. århundre var tøyproduksjon, og særlig ulltøy, den største industrien. En rettsprotokoll fra 1306 refererer til dette; en mann fra byen ble det året hengt for å ha stjålet et stykke tøy fra en lokal mølle.

Etter borgerkrigen begynte man å produsere medley, et lett stoff laget av spansk ull som var farget før det ble spunnet. Dette førte til store inntekter i de neste 150 årene. Den industrielle revolusjon førte også til økt velstand, og byen vokste kraftig i begynnelsen av det 19. århundre. Flere fabrikkeiere fikk reist staselige hjem i byen, og flere av disse er bevart.