Hopp til innhold

Trowbridge (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trowbridge
Trowbridge rådhus sett fra Fore Street
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktWest Wiltshire
Admin. grevskapWiltshire
Seremon. grevskapWiltshire
StatusBy (town)
PostnummerBA14
Retningsnummer01225
Befolkning33 108 (2011)
Høyde o.h.58 meter
Kart
Trowbridge
51°19′12″N 2°12′25″V

Trowbridge er en by i grevskapet Wiltshire, England. Den er administrasjonsby både for grevskapet og for distriktet West Wiltshire. Den ligger ved elven Biss vest i Wiltshire, 13 km sørøst for Bath i Somerset, som den er adskilt fra ved Mendip Hills, kalksteinsåser som ligger 4,8 km i vest. Det verdslige sognet Trowbridge har en befolkning på 33 108 innbyggere i henhold til folketellingen i 2011.[1] Sognet består av bosetningene Longfield, Lower Studley, Upper Studley, Studley Green og Trowle Common. Tilstøtende sogn er Staverton, Hilperton, West Ashton, North Bradley, Southwick og Wingfield; de nærmeste byene er Bradford on Avon, Westbury, Melksham og Devizes. Tidligere var ullproduksjon viktigste næringsvei, men den siste fabrikken la ned i 1982.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den eldste skriftlige omtalen av byen finnes i Domesday Book (1086). Opprinnelsen til navnet er uklart, men det er foreslått at det er avledet fra angelsaksisk treow-brycg, som betyr «trebro» eller «bro ved et tre», kanskje en referanse til broen over elven Bliss.[2][3]

Trowbridge Castle ble reist på 1100-tallet. Det er i dag ingen synlige spor etter selve festningen, men i byplanen kan man se at en av gatene i sentrum, Fore Street, følger en kurve som tilsvarer slottets vollgrav. Stedet hvor festningen lå er nå dekket av et kjøpesenter. Utgravninger som ble foretatt før senteret ble bygget viste at det fantes en saksisk bosetning der, og man fant spor etter en kirke fra ca. 850, med en kirkegård ved siden av. Gravstener fra denne står nå i St James's Church og Trowbridge museum.

I 1200 fikk Trowbridge charter som markedsby. Den begynte da å vokse, og fra 1300-tallet var tekstil- og tøyproduksjon, og særlig ulltøy, den største industrien. En rettsprotokoll fra 1306 refererer til dette; en mann fra byen ble det året hengt for å ha stjålet et stykke tøy fra en lokal mølle.

Etter borgerkrigen begynte man å produsere medley, et lett stoff laget av spansk ull som var farget før det ble spunnet. Dette førte til store inntekter i de neste 150 årene. Den industrielle revolusjon førte også til økt velstand, og byen vokste kraftig i begynnelsen av 1800-tallet. Flere fabrikkeiere fikk reist staselige hjem i byen, og flere av disse er bevart.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Trowbridge - 2011 Census». Neighbourhood Statistics. Office for National Statistics.
  2. ^ Town Official Guide, Trowbridge Town Council, 2008
  3. ^ Origins of the name Trowbridge, Strum.co.uk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]