Grorud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°57′21,208″N 10°52′50,801″Ø

Grorud (til venstre) og Romsås fra luften.

Grorud er et strøk med villaer, rekkehus og blokker i bydel Grorud i Groruddalen i Oslo. Området er fra gammelt av et industritettsted med kobbergruver og granittsteinbrudd, men også sagbruk, høvleri, samt tekstil og jernvareproduksjon. Vannkraft fra Alna gjorde dette mulig.

Øvre og nedre Grorud[rediger | rediger kilde]

Trondheimsveien fra brua mellom Grorud senter og idrettsparken.

Grorud er naturlig delt i øvre og nedre Grorud, der den bratte Grorudlia danner skillet. På den øvre delen ligger Grorud senter med innfartsparkering, busstasjon, Grorud T-bane-stasjon, Grorud kirke, Grorud skole og Grorud idrettspark. Øvre Grorud er også tilholdssted for lokalavisen Akers Avis Groruddalen. Trondheimsveien, riksvei 4, skjærer gjennom det øvre området fra vest mot øst. I området rundt nedre Grorud ligger Grorud jernbanestasjon, Groruddalen skole og den gamle tekstilfabrikken. Østre Aker vei går her. Nedre Grorud blir ofte omtalt som "Gamle Grorud".

Historie[rediger | rediger kilde]

I granittsteinbruddene omkring Grorud ble det tatt ut nordmarkitt i en variant som har fått eget navn, grorudgranitt. Arbeidsplassene som industrien i området skapte, og den økte tilgjengeligheten jernbanestasjonen som ble etablert i 1854 gav, gjorde området attraktivt. I 1900 bodde det 837 mennesker på Grorud. I 1930 var innbyggertallet økt til 2 000.[1] Grorud skole åpnet i 1900. Grorud kirke ble innviet i 1902, etter lokalbefolkningens ønske bygget i områdets egen stein. Fra 1950 kom det utbygginger i området, og stjerneblokker ble satt opp. Tidlig på 1960-tallet ble Grorud senter åpnet, og i 1966 ble Grorud endestasjon for Grorudbanen, dalens første t-banelinje.

Kjente personer fra Grorud[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

OslostubbDenne Oslorelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.