Grorud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grorud (til venstre) og Romsås fra luften.

Grorud er et strøk med villaer, rekkehus og blokker i bydel Grorud i Groruddalen i Oslo. Området er fra gammelt av et industritettsted med kobbergruver og granittsteinbrudd, men også sagbruk, høvleri, samt tekstil og jernvareproduksjon. Vannkraft fra Alna gjorde dette mulig. Eldre bygninger er blant annet Grorud kirke, Grorud skole og tilgrensende bygninger og villaer, Grorud prestegård med hageanlegg og Grorud jernbanestasjon. Her er det både bade- og fiskemuligheter. Mesteparten av Grorud bydel ligger i den nordvestlige skråningen av Groruddalen og de fleste villaene her har god utsikt over dalen. Grorudparken, anlagt i forrige tiår, ligger langs Alna i denne hellingen. På Gamle Grorud (Nedre Grorud) finner man også Bekkensten gård som har gitt navnet til Bekkenstenveien og som i nyere tid er restaurert.

Øvre og nedre Grorud[rediger | rediger kilde]

Trondheimsveien fra brua mellom Grorud senter og idrettsparken.

Grorud er naturlig delt i øvre og nedre Grorud, der den bratte Grorudlia danner skillet. På den øvre delen ligger Grorud senter med innfartsparkering, busstasjon, Grorud T-bane-stasjon, Grorud kirke, Grorud skole og Grorud idrettspark. Øvre Grorud er også tilholdssted for lokalavisen Akers Avis Groruddalen. Trondheimsveien, riksvei 4, skjærer gjennom det øvre området fra vest mot øst. I området rundt nedre Grorud ligger Grorud jernbanestasjon, Groruddalen skole og den gamle tekstilfabrikken. Østre Aker vei går her. Nedre Grorud blir ofte omtalt som "Gamle Grorud".

Historie[rediger | rediger kilde]

I granittsteinbruddene omkring Grorud ble det tatt ut nordmarkitt i en variant som har fått eget navn, grorudgranitt. Arbeidsplassene som industrien i området skapte, og den økte tilgjengeligheten jernbanestasjonen som ble etablert i 1854 gav, gjorde området attraktivt. I 1900 bodde det 837 mennesker på Grorud. I 1930 var innbyggertallet økt til 2 000.[1] Grorud skole åpnet i 1900. Grorud kirke ble innviet i 1902, etter lokalbefolkningens ønske bygget i områdets egen stein. Fra 1950 kom det utbygginger i området, og en rekke blokker med et stjerneformet grunnriss ble satt opp i det som fikk navnet Stjerneblokkveien. Tidlig på 1960-tallet ble Grorud senter åpnet, og i 1966 ble Grorud endestasjon for Grorudbanen, dalens første t-banelinje.

Kjente personer fra Grorud[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Oslo komm.svgDenne Oslorelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.