Hopp til innhold

Stovner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stovner Senter med omgivelser, 2007.
Stovner (2015)

Stovner (tradisjonelt uttalt Stomner, av norrønt Stufnar, «trestubber») er et strøk i Bydel Stovner nordøst i Oslo.

Stovnerområdet har en historie som jordbruksbygd. Tidlig på 1900-tallet begynte det en viss utbygging av Stovner og nabostrøket Høybråten. Villastrøket fra denne tiden kalles nå Gamle Stovner, eller Nedre Stovner, da det ligger mot dalbunnen i sør. Området grenser her til Høybråten og Haugenstua, delt av Østre Aker vei.

I sørvest ligger Smedstua, og i vest er nedre Rommen med en rekke anlegg for idrett og aktivitet samt flere næringsbygg. I nord ligger Rommen, med Tokerud og Vestli i nordøst. I øst grenser Stovner til Gjelleråsmarka som inneholder grensen til Akershus.

Fossum kirke ved Stovner senter

Fra 1965 vedtok kommunen en ytterlige utbygging av området. I 1974 kom Stovner T-banestasjon, og i 1979 kom Stovner videregående skole og Stovner kirke. Stovner politistasjon og Stovner senter på hver sin side av Fossumveien.

Bydelen er for tiden[når?] under oppgradering i regi av Groruddalssatsingen, og blir oppusset. Gjennom programmet har Fossumparken kommet til. I tillegg er Stovner Senter både utvidet og oppusset, samt. en ny skole på Tokerud. For tiden[når?] er det planlagt en ny riving og reising av ny skole, på den gamle skoletomta på Vestli. [trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]