Huseby leir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gardens drilloppvisning 17. mai 2003 i Huseby Leir

Huseby leir, eller Gardeleiren, ligger på Nordre Huseby vest i Oslo kommune, og er hovedkvarter for Hans Majestet Kongens Garde (med unntak av 6. gardekompani).

Husebyleiren er en spesiell leir i militær sammenheng, da den er bygd i to plan. På bakkenivå har man kontorer og brakker, mens man under leiren har et 0-plan med oppstillingsplasser for alle kompaniene samt parkerkeringsplasser for alle militære kjøretøy, mannskapsmesse, innendørs skytebane, våpendepot, tøydepot, systue, bensinstasjon, idrettshall og ekserserplass.[1]

Etter endt rekruttskole ved Gardeskolen (6. gardekompani) flyttes de fleste rekrutter til Huseby, for å for alvor påbegynne utdannelsesperioden for å bli i stand til å fylle sine respektive stillinger; en stor andel av hvilke er vaktgardist-stillinger.

Innkvartering[rediger | rediger kilde]

De vernepliktige soldatene blir fordelt inn i tropper, og hver tropp har sin egen "kube". Ut ifra dette rommet går det dører inn til felles dusj og bad, ulike fasiliteter slik som vaskerom, samt til sovesaler. Rommene har en kapasitet på ca 12 soldater pr. stk. og hvert enkelt rom har et felles arealet med TV stue, der soldatene kan slappe av og sosialisere på fritiden. Leiren har også, i likhet med flere andre militærleirer i Norge, et velferdstilbud. Her er leirens mannskap velkomne for å se på film, spille videospill, slappe av, nyte litt komfort eller bare slå av en hyggelig prat med sine kollegaer, utenfor arbeidstiden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Huseby leir ble bygget i 1984 på samme sted som Gardens gamle leir, en tidligere tysk brakkeleir fra andre verdenskrig.

Leiren er en moderne leir, men har forfalt noe pga. bygningstekniske feil som har ført til mugg og store fuktskader i vegger og tak, noe som førte til at gardistene måtte spise i idrettsanlegget i ca. en mnd da taket i mannskapsmessen raste sammen sommeren 2008. I perioden 2002 til 2005 ble det foretatt en total renovering av leiren.

Fremtid[rediger | rediger kilde]

Det er ingen planer om å utvide eller legge ned leiren. Gardeskolen flyttet i 2006 ut av Rena leir og inn på Terningmoen leir og øvelsesområdet ved Elverum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 24. mai 2019. Besøkt 24. mai 2019.