Huseby leir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gardens drilloppvisning 17. mai 2003 i Huseby Leir

Huseby leir, eller Gardeleiren, ligger på Nordre Huseby vest i Oslo kommune, og er hovedkvarter for Hans Majestet Kongens Garde.

Husebyleiren er en spesiell leir i militær sammenheng, da den er bygd i to plan. På bakkenivå har man kontorer og brakker, mens man under leiren har et 0-plan med oppstillingsplasser for alle kompaniene samt parkerkeringsplasser for alle militære kjøretøy, mannskapsmesse, innendørs skytebane, våpendepot, tøydepot, systue, bensinstasjon, idrettshall og ekserserplass.[1]

Etter endt rekruttskole ved Gardeskolen (6. gardekompani) flyttes de fleste rekrutter til Huseby, for å påbegynne utdannelsesperioden til sine respektive stillinger.

Innkvartering[rediger | rediger kilde]

De vernepliktige soldatene blir fordelt på forlegningsbygg kalt «kuber». I 2016 og 2017 ble 26 kuber pusset opp innvendig for å tilpasses allmenn verneplikt.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Huseby leir ble bygget i 1984 på samme sted som Gardens gamle leir, en tidligere tysk brakkeleir fra andre verdenskrig.

Leiren er en moderne leir, men har forfalt noe pga. bygningstekniske feil som har ført til mugg og store fuktskader i vegger og tak, noe som førte til at gardistene måtte spise i idrettsanlegget i ca. en mnd da taket i mannskapsmessen raste sammen sommeren 2008. I perioden 2002 til 2005 ble det foretatt en total renovering av leiren.

Gardeskolen flyttet i 2006 ut av Rena leir og inn på Terningmoen leir og øvelsesområdet ved Elverum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 24. mai 2019. Besøkt 24. mai 2019. 
  2. ^ «Forlegninger tilpasset Kongens menn og kvinner». www.forsvarsbygg.no (norsk). Besøkt 6. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]