Røa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Røa
Røa senter.JPG
Røa senter
Basisdata
BydelBydel Vestre Aker
KommuneOslo
Grenser tilGrini i Bærum, Ullernåsen, Hovseter
NavnebakgrunnRøa-gårdene
Beliggenhet

Røa
59°57′N 10°39′Ø

Røa er et boligstrøk og tidligere bydel nord for Ullernåsen og øst for Lysakerelva i den vestlige delen av Oslo, og grenser til Bærum i vest. På 1800-tallet var Røa et jordbruksområde som hadde mølle og sagbruk, men området ble utparsellert fra tidlig på 1900-tallet. Utbyggingen skjøt fart i 1920-årene, og området ble etablert forstad da Røabanen med Røa stasjon kom i 1935. Strøket var, og er fremdeles, hovedsakelig bebygd med småhus, men endel rekkehus og boligblokker er oppført etter 2. verdenskrig. Ved bydelsreformen i 2004 ble bydelen Røa (bydelsnummer 24) slått sammen med Vinderen, og er nå en del av bydelen Vestre Aker.

Navnets opprinnelse er en norrøn flertallsform av ruð, som betyr «rydning», altså betyr navnet «rydningene». Rød eller Røed er også navnet på gårder som har ligget i Røa-området.

Røa sentrum[rediger | rediger kilde]

Røa sentrum ligger ved krysset mellom Vækerøveien og Griniveien (rv. 168) og inneholder butikker, postkontor, bank, vinmonopol, apotek, og bibliotek. Sistnevnte ligger i Samfunnshus Vest, som er samfunnshus for Vestre Aker og Ullern Bydel. Biblioteket er del av Deichmanske bibliotek, og er et av to allmenbibliotek i Oslo vest (det andre ligger ved Majorstuen – biblioteket ved Smestad er et skolebibliotek som også er åpent for publikum).

Røa kirke ligger 500 meter nord for Røakrysset, langsmed Vækerøveien.

Utbygging[rediger | rediger kilde]

Røa kirke

Etter at en ny reguleringsplan ble lagt frem 22. april 2004, er Røa sentrum under modernisering og utbygging. Den nye reguleringsplanen åpnet for 600 nye boliger, og 20 500 m² til forretninger, kontorer, bevertning og allmennyttige formål.

Det foregår en aksjon for å få Griniveien i tunnel under Røa sentrum.

Sport[rediger | rediger kilde]

Innen sport er Røa mest kjent for sitt kvinnefotballag. Røa IL ligger i toppserien for kvinner og vant både serien og cupfinalen i 2004, 2008 og 2009. I 2006 vant laget cupen etter å ha slått Asker 3-2 i cupfinalen, og i 2010 vant Røa cupfinalen 7-0 mot Trondheims-Ørn. I tillegg vant Røa serien i 2007. De har også et herrelag.

Røa har tidligere vært en storklubb innen bandy, men de spiller nå i 1.divisjon. Innenfor ski har Røa skihopperen Olav Hansson og langrennsløperen Martin Johnsrud Sundby.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Mot slutten av 2016 vil Røa Rockekjeller & Art Centre stå ferdig. I tillegg til innspillinger med lokale Oslo-band, vil det i RR&AC jevnlig bli arrangert utstillinger med Lilleaker-kunstneren Bjørn Myklebust og hans Lars Ulrich-tegninger.

Kollektivtrafikk[rediger | rediger kilde]

Røa stasjon

Røabanen passerer i tunnel under Røa sentrum, på vei videre mot endestasjonen Østerås. Per februar 2007 er Røa endestasjon for busslinjene 41, som kommer fra Skansebakken i Sørkedalen, 47 A og B, som trafikkerer nærområdene mellom Røa, Ullerntoppen og Bogstad og 735, som kommer fra Nesbru i Asker. Busslinje 32 (Voksen skogKværnerbyen) har også holdeplass på Røa.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Oppvokst på Røa:

Har vært eller er bosatt på Røa:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]