Burger King

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Burger King
Burger King logo.svg
Burgerkingheadquarters.jpg
Org.formAksjeselskap
BransjeGastronomi
Etablert1953
HovedkontorMiami-Dade County
Produkt(er)Hamburger, pommes frites, brus, pølse i brød, dessert
Grunnlegger(e)James McLamore, David Edgerton
Styreleder Alexandre Behring
Adm. dir. Bernard Hees
Antall ansatte34 248 (2011)
Salgsinntekter363 000 000 dollar
Omsetning1 970 000 000 amerikansk dollar (2012)
Nettstedhttps://www.bk.com/
Angus XT Burger

Burger King er en amerikansk kjede av hurtigmatrestauranter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første restauranten, ved navn Insta-Burger King, ble åpnet 28. juli 1953 i Jacksonville i Florida. Den første restauranten til dagens selskap ble åpnet i 1954 i Miami i Florida av de to BK-pionerene James McLamore og David Edgerton, som begge hadde gått på Cornell University School of Hotel Administration. McLamore hadde besøkt brødrene Dick og Mac McDonalds McDonald's restaurant i San Bernardino i California. De innså at deres løpende bånd-konsept hadde stort potential, og bestemte seg for å skape en egen versjon. Denne versjonen var å grille kjøttet over åpen flamme, bruke ferske grønnsaker og annet, og servere store porsjoner pommes frites.

Deres signaturprodukt ble til allerede i 1957, kalt Whopper. En Whopper består i utgangspunktet av grillet biff i drøyt hundregramsklassen, et lite nyristet hamburgerbrød, i lokket er det majones, salat og to skiver tomat. På bunnen er det kjøtt, fire skiver sylteagurk, tre ringer ketchup og løk.

På 1960-, 70- og 80-tallet byttet Burger King eiere en rekke ganger og mot slutten av 1990-årene og i begynnelsen av 00-tallet gikk mange restauranter dårlig og ble stengt.

I 2006 ble Burger King introdusert på New York-børsen. I slutten av 2008 var Burger King den nest størsta hamburgerkjeden etter McDonald's og den fjerde største hurtigmatskjeden etter Yum! Brands, McDonald's og Subway.

Burger King har i dag[når?] mer enn 11 350 restauranter i 57 land, hvorav 75 prosent er i USA. Den nordligste Burgerking-restauranten i verden er i Tromsø.

Burger King selger blant annet diverse hamburger-varianter, BK Chicken Tenders, Original Chicken Sandwich, Enormous Omelet Sandwich og Meat'normous Omelet Sandwich.

Norge[rediger | rediger kilde]

Interiøret i en Burger King restaurant på Tiller Torget i Trondheim i 2016.
Burger King på Karl Johans gate

Burger King åpnet sine fire første restaurant i Norge i 1988.[1] Siden har kjeden etabler restauranter i de fleste større tettsteder i Norge. Blant annet hadde den i 2017 seks serveringssteder i Trondheim og 11 i Oslo.[2]

Selskapet Umoe Catering AS har eid rettighetene til konseptet i Norge fra 2002. Aksjene i Umoe Catering AS eies 90% av Umoe AS og 10% av selskapets ledelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nye tropper inn i hamburgerkrigen». DN. 13.5.1989. «For ett år siden startet Burger King med fire restauranter i Norge i samarbeid med Visit Invest og Kings Food Holding som franchisingtager og som operasjonsleder. De overtok lokalene der SAS tidligere og hamburgerkjeden Clock / NKL sist hadde prøvd seg og mislykket.» 
  2. ^ «Restauranter». www.burgerking.no (norsk). Besøkt 19. mars 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]