Pølse i brød

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pølse i brød er en vanlig matrett i barnebursdager i mange vestlige land.

Pølse i brød er hurtigmat som har blitt en viktig matkultur i mange land. Det er blant annet vanlig å spise denne typen mat under feiringen av barnebursdager.

I Mellom-Europa er den tyske stekepølsa, bratwurst, trolig best kjent.

Krydder og garnityr[rediger | rediger kilde]

En bratwurst med sennep og mye annet tilbehør.

Bruk av sennep som krydder på pølse i brød (såkalt hot dog) ble første gang observert på Verdensutstillingen i St. Louis i 1904, da gul fransk sennep ble introdusert i markedet av R.T. French Company. I dag kjent under varemerket French's.

I Norden er det vanlig å omsette varme pølser på gatekjøkken, bensinstasjoner, kiosker og andre serveringssteder. Variasjoner i serveringen handler ofte om det utvalg av garnityr salgsstedet tilbyr. Vanlig pølsegarnityr er rå løk, stekt løk (sprøstekt eller varm), ketchup, sennep, potetsalat, rekesalat, ost og bacon med mer.

Varianter[rediger | rediger kilde]

  • Pølse i vaffel er en sjelden variant, først og fremst kjent fra Mossedistriket.
  • Fransk hot dog (også kjent som monte frank) er en pølse som plasseres i et lofflignende brød som er uthult og varmet opp på en slags stanganordning slik at brødet får en lett sprø overflate. Før pølsen kommer på plass kan pølsebrødet fylles med eksempelvis ketchup, sennep eller annen dressing eller garnityr.
  • Pølse i pinnebrød
  • Kradser er pølsebrød uten pølse, som serveres fra danske pølsevogner
  • Choripán (baguett fylt med grillet chorizo) er en søramerikansk variant som stammer fra Argentina, men som også er utbredt i andre søramerikanske land som Uruguay, Chile og Paraguay.

Norge[rediger | rediger kilde]

Pølse i brød er blitt en viktig matkultur også i norsk matkultur. Det er blant annet vanlig å spise denne typen mat under feiringen av barnebursdager, Sankthans og på 17. mai.

I Norge er wienerpølse og grillpølse de to mest utbredte pølsesortene brukt til pølse i brød. Pølse i brød ble vanlig i Norge på 1950-tallet, og pr. 2016 spises det i Norge 46 000 tonn pølser i året. 17. mai er dagen der det spises mest, og hver nordmann spiser i snitt tre pølser denne dagen.[1] Noen steder i landet er varianten pølse i lompe mer utbredt, her erstattes brødet med en potetlompe. I Bergen kalles pølse i brød for en hotdog.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Du spiser trolig 115 pølser i året». Stavanger Aftenblad. 29. februar 2016. Besøkt 29. mai 2017. 
  2. ^ «- Å trekke gode pølser er en kunst». Dagens Næringsliv. 16. mai 2008. Besøkt 1. juni 2017.