Pølse i brød

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pølse i brød er en vanlig matrett i barnebursdager i mange vestlige land.

Pølse i brød er hurtigmat som har blitt en viktig matkultur i mange land, også i norsk matkultur. Det er blant annet vanlig å spise denne typen mat under feiringen av barnebursdager, Sankthans, og i Norge også på 17. mai.

I Norge er wienerpølse og grillpølse de to mest utbredte pølsesortene brukt til pølse i brød. Pølse i brød ble vanlig i Norge på 1950-tallet, og pr. 2016 spises det i Norge 46 000 tonn pølser i året. 17. mai er dagen der det spises mest, og hver nordmann spiser i snitt tre pølser denne dagen.[1] Noen steder i landet er varianten pølse i lompe mer utbredt, her erstattes brødet med en potetlompe. I Bergen kalles pølse i brød for en hotdog.[2]

I Mellom-Europa er den tyske stekepølsa, bratwurst, trolig best kjent.

Krydder og garnityr[rediger | rediger kilde]

En bratwurst med sennep og mye annet tilbehør.

Bruk av sennep som krydder på pølse i brød (såkalt hot dog) ble første gang observert på Verdensutstillingen i St. Louis i 1904, da gul fransk sennep ble introdusert i markedet av R.T. French Company. I dag kjent under varemerket French's.

I Norden er det vanlig å omsette varme pølser på gatekjøkken, bensinstasjoner, kiosker og andre serveringssteder. Variasjoner i serveringen handler ofte om det utvalg av garnityr salgsstedet tilbyr. Vanlig pølsegarnityr er rå løk, stekt løk (sprøstekt eller varm), ketchup, sennep, potetsalat, rekesalat, ost og bacon med mer.

Varianter[rediger | rediger kilde]

  • Pølse i vaffel er en sjelden variant, først og fremst kjent fra Mossedistriket.
  • Innbakt pølse (også kjent som fransk hot dog)
  • Pølse i pinnebrød
  • Kradser er pølsebrød uten pølse, som serveres fra danske pølsevogner
  • Choripán (baguett fylt med grillet chorizo) er en søramerikansk variant som stammer fra Argentina, men som også er utbredt i andre søramerikanske land som Uruguay, Chile og Paraguay.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Du spiser trolig 115 pølser i året». Stavanger Aftenblad. 29. februar 2016. Besøkt 29. mai 2017. 
  2. ^ «- Å trekke gode pølser er en kunst». Dagens Næringsliv. 16. mai 2008. Besøkt 1. juni 2017.