IUCNs rødliste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stær (eksempel)
IUCNs rødliste
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sturnus vulgaris
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: stær,
stare
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spurvefugler
Familie: Stærfamilien
Slekt: Sturnus
IUCNs rødliste: [1][2]
ver 3.1
Utryddet Utryddet i vill tilstand Kritisk truet Sterkt truet Sårbar Nær truet LivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Nasjonal rødliste (Norge): [3]
Regionalt utryddet Regionalt utryddet i vill tilstand Kritisk truet Sterkt truet Sårbar Nær truet LivskraftigStatus iucn3.1 reg-NT-no.svg

NT — Nær truet

Habitat: åpne landskap
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for iucns rødliste

IUCNs rødliste (egentlig Verdens naturvernunions rødliste for trua arter), også kjent som rødliste og internasjonal rødliste med mer, er den offisielle rødlisten over trua arter i verden. IUCNs rødliste er en internasjonal liste over verdens truede dyrearter og deres trusselbilde og konserveringsbehov, der hver art klassifiseres i henhold til populasjonens status, noe som blant annet medfører kategorisering etter bestemte forhåndsdefinerte kriterier.

Den internasjonale rødlista (som denne artikkelen omhandler) må ikke forveksles med nasjonal rødliste, selv om disse bygger på de samme kategorier og kriterier. Sistnevnte gjelder kun innenfor en nasjons geografiske grenser. En arts rødlistestatus kan derfor være forskjellig internasjonalt og nasjonalt. Eksempelvis blir ulvens rødlistestatus internasjonalt regnet som livskraftig (LC), mens den i nasjonal rødliste står oppført som kritisk truet. Den internasjonale rødlista kan derfor hevdes å være summen av alle de nasjonale rødlistene og all annen informasjon IUCN har om en arts evne til å overleve, nå og for framtiden.

Species Survival Commission (SSC)[rediger | rediger kilde]

Species Survival Commission (SSC) er et organ i Verdens naturvernunion (IUCN), et vitenskapelig nettverk av mer enn 10 000 frivillige eksperter, fordelt i mer enn 140 spesialistgrupper. SSCs oppgave er å føre tilsyn med all verdens arters tilstand og trusler, herunder også oppføring på IUCNs rødliste. SSCs spesialistgrupper jobber med bestemte grupper eller arter.

Nye vurderinger for oppføring på rødlista skjer i henhold til kategoriene og kriteriene i gjeldende versjon. Det gjelder også oppdateringer av vurderinger gjort i henhold til tidligere versjoner av lista.

Revisjonshistorikk[rediger | rediger kilde]

IUCN har utarbeidet kategorier og kriterier for rødlisting av trua arter siden 1963. Disse har gjennomgått flere større og mindre revideringer gjennom årene:

  • Version 1.0: Mace and Lande (1991)
  • Version 2.0: Mace et al. (1992)
  • Version 2.1: IUCN (1993)
  • Version 2.2: Mace and Stuart (1994)
  • Version 2.3: IUCN (1994)
  • Version 3.0: IUCN/SSC Criteria Review Working Group (1999)
  • Version 3.1: IUCN (2001)

Den første rødlista for fugler kom alt i 1988, men den første fullstendige lista forelå først flere år senere. Den inneholdt 5 205 arter, som alle ble kategorisert i henhold til kriteriene i version 2.3: IUCN (1994). Det førte til at 25 prosent av alle pattedyr og 11 prosent av alle fugler på lista fikk status som truet, i en eller annen grad.[4] En oppdatering av rødlisten 12. september 2007 inneholdt 41 415 arter, hvorav 16 306 ble regnet som utryddelsestruet i en eller annen grad. Det var cirka 200 flere arter enn året før.

Alle tidligere revideringer er utdaterte med hensyn til nye klassifiseringer av arter, men forrige versjon kan allikevel fortsatt være i bruk på noen arter. Disse artene blir fortløpende oppdatert i henhold til gjeldende versjon, når artens status oppdateres av SSC.

IUCN rødlistekategorier og kriterier[rediger | rediger kilde]

Versjon 3.1 IUCN (2001)[rediger | rediger kilde]

Versjon 3.1 IUCN (2001) er gjeldende versjon av IUCNs rødlite, og som sådan tatt i bruk fra 2001.[4] Fram til denne revideringen kom gjaldt versjon 2.3.[4]

  • EX = Utryddet (Extinct).
    Arten har opphørt å eksistere.
  • EW = Utryddet i vill tilstand (Extinct in the wild)
    Brukes om arter som er antatt å være utryddet i vill tilstand, men som fortsatt overlever i fangenskap.
  • CR = Kritisk truet (Critically Endangered)
    Arter som er direkte truet og som har 50 % risiko for å dø ut fra 10 til 100 år fram i tid.
  • EN = Sterkt truet (Endangered)
    Arter som har høy risiko for å dø ut, nærmere bestemt 20 % risiko for å dø ut fra 20 til 100 år fram i tid.
  • VU = Sårbar (Vulnerable)
    Arter som er truet og har 10 % risiko for å dø ut innen 100 år.
  • NT = Nær truet (Near Threatened)
    Hensynskrevende arter som ikke tilhører kategori CR, EN eller VU, men som på grunn av tilbakegang krever spesielle hensyn og tiltak. I Norge har disse artene 5 % sannsynlighet for å dø ut innen 100 år.
  • LC = Livskraftig (Least concern)
    Dette er arter som ikke er direkte truet.
  • DD = Mangelfullt datagrunnlag (Data deficient)
    I denne kategorien havner arter som mangler nødvendig informasjon til å vurdere trusselbildet. Som oftest er dette arter som allikevel ville havnet på rødlista, dersom kunnskapen om dem var tilstrekkelig.
  • NE = Ikke evaluert (Not evaluated).
    Arten har av ukjente årsaker ikke blitt evaluert/vurdert. Det kan være flere årsaker til dette, for eksempel at arten er relativt nyoppdaget og derfor mangler anerkjennelse som egen art av IUCN eller den er utdødd for så lenge siden at den ikke er interessant å kategorisere.

Versjon 2.3 IUCN (1994)[rediger | rediger kilde]

Versjon 2.3 IUCN (1994) er en tidligere versjon av IUCNs rødliste, som var i bruk i perioden 1994–2000.[4] Selv om denne versjonen ikke lenger er i bruk, er fortsatt mange arter klassifisert i henhold til denne versjonen.[4]

  • EX = Utryddet (Extinct).
    Arten har opphørt å eksistere.
  • EW = Utryddet i vill tilstand (Extinct in the wild)
    Brukes om arter som er antatt å være utryddet i vill tilstand, men som fortsatt overlever i fangenskap.
  • CR = Kritisk truet (Critically Endangered)
    Arter som er direkte truet og som har 50 % risiko for å dø ut fra 10 til 100 år fram i tid.
  • EN = Sterkt truet (Endangered)
    Arter som har høy risiko for utdøing, nærmere bestemt 20 % risiko for å dø ut fra 20 til 100 år fram i tid.
  • VU = Sårbar (Vulnerable)
    Arter som er truet og har 10 % risiko for å dø ut innen 100 år.
  • LR = Lav risiko (Lower risk)
    Denne kategorien omfatter arter som har et lavere risikogrunnlag. Kategorien brukes alltid sammen med en av tre underkategorier:
    • LR/cd = Trenger bevaringsvern (Conservation Dependent)
      Dette er arter som i seg selv ikke kvalifiserer som sårbare, men trenger spesielt bevaringsvern, enten som arts- eller habitatvern, for å klare seg.
    • LR/nt = Nær truet (Near Threatened)
      Dette er arter som i seg selv ikke trenger bevaringsvern, men som er nær ved å bli kategorisert som sårar (VU).
    • LR/lc = Livskraftig (Least Concern)
      Dette er arter som ikke trenger verken bevaringsvern eller kan kategoriseres som sårbar (VU).
  • LC = Livskraftig (Least concern)
    Dette er arter som ikke er direkte truet.
  • DD = Data utilstrekkelig (Data deficient)
    I denne kategorien havner arter som mangler nødvendig informasjon til å vurdere trusselbildet. Som oftest er dette arter som allikevel ville havnet på rødlista, dersom kunnskapen om dem var tilstrekkelig.
  • NE = Ikke evaluert (Not evaluated).
    Arten har av ukjente årsaker ikke blitt evaluert/vurdert. Det kan være flere årsaker til dette, for eksempel at arten er relativt nyoppdaget og derfor mangler anerkjennelse som egen art av IUCN eller den er utdød for så lenge siden at den ikke er interessant å kategorisere.

Årsaker til utrydding av arter[rediger | rediger kilde]

Arter som havner på rødlista har som regel en negativ bestandsutvikling, men årsakene kan være mange. I de fleste tilfeller skyldes det tap av habitat, for eksempel gjennom avskoging eller at landområder tas i bruk til andre formål, eksempelvis som nye jordbruksarealer eller boligformål. Andre årsaker er forurensning og klimaendringer. Også overbeskatning er et problem for mange arter, spesielt for arter som utnytes kommersielt.

Arter som havner på rødlista blir kategorisert etter ulike kriterier og får en status, som over tid kan endre seg. Dette arbeidet ledes av SSC, gjennom spesialgrupper som jobber med spesielle grupper eller arter. Nedenfor finnes en grunnleggende oversikt over ulike kategorier som tildeles. Hver kategori kan dessuten tildeles en rekke ulike tilleggskoder av ulik betydning. Disse blir ikke videre presentert her, men det finnes en (engelsk) forklaring på IUCN rødlistes hjemmesider.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International. 2004 Sturnus vulgaris. In: IUCN 2006. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 05 August 2007.
  2. ^ BirdLife International. 2016. Sturnus vulgaris. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22710886A87847984. Downloaded on 07 August 2017.
  3. ^ Artsdatabanken (2007) Artsdatabanken. 8. mai 2007 Sturnus vulgaris. Arkivert 27. september 2007 hos Wayback Machine. Lenke lagt til 5. august 2007
  4. ^ a b c d e IUCN (2017) IUCN Red List Categories and Criteria: Version 3.1. Second edition (2012). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017-1. <http://www.iucnredlist.org> Arkivert 27. juni 2014 hos Wayback Machine.. Downloaded on 7 August 2017.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]