Hopp til innhold

Terry Cooper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Terry Cooper
Født12. juli 1944[1][2]Rediger på Wikidata
Brotherton
Død31. juli 2021[3]Rediger på Wikidata (77 år)
BeskjeftigelseFotballspiller, fotballtrener Rediger på Wikidata
BarnMark Cooper
NasjonalitetStorbritannia

Terence «Terry» Cooper (født 12. juli 1944, død 31. juli 2021) var en britisk tidligere fotballspiller og manager født i Knottingley i Yorkshire i England.

Han var en stilfull og høyt respektert venstreback i det store Leeds United F.C.-laget i 1960- og 1970-årene.

Cooper ble ikke oppdaget som unggutt på den vanlige måten. Han bare møtte opp på treningsfeltet til Leeds en dag med fotballstøvler i en papirpose og spurte om å få prøvespille. Han imponerte tilstrekkelig til å få lærlingkontrakt.

Opprinnelig var han venstreving, men ble kontvertert til venstreback av Don Revie da han signerte kontrakt som 17-åring. Etter gradvis oppjustering overtok han trøye nummer 3 permanent i 1966. Cooper dro fordeler av sin fortid som ving, og bidro til å «finne opp» overlappingen og støttet vingen Eddie Gray på den måten.

I 1968 vant Leeds League Cup mot Arsenal F.C.Wembley. En stygg kamp ble avgjort av Coopers flotte volley etter at en corner ble halvveis klarert. deretter deltok laget i Messebycupen samme sesong.

I 1969 fikk Cooper sin debut for England under manager Alf Ramsey mot Frankrike. England vant 5-0 og Cooper bidro med en superb individuell forestilling. I 1970 var Cooper fast på landslaget under VM i Mexico, som endte i kvartfinalen med 2-3 tap for Vest-Tyskland.

I april 1972 fikk han et stygt benbrudd i en ligakamp borte mot Stoke City. Han var borte fra fotball i 20 måneder, og spilte aldri på landslaget igjen. I 1974 fikk han kun èn kamp i ligaen, og gikk dermed glipp av et ligamesterskap.

Cooper ble solgt til Middlesbrough i 1975, kjøpt av tidligere lagkamerat Jack Charlton. Han spilte senere for Bristol City F.C. i ett år, og ble spillende manager i Bristol Rovers F.C.. deretter var han assistent-manager i Doncaster Rovers F.C., og en ny periode i Bristol City. Han var også manager for Birmingham City F.C. mellom to perioder i Exeter City F.C..

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ FBref, FBref spiller-ID 70762608[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ transfermarkt.com, Transfermarkt spiller-ID 229539[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.leedsunited.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata