Alan Ball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For regissøren, manusforfatteren og produsenten, se Alan Ball (regissør).
Alan Ball
Alan Ball (cropped).jpg
Født12. mai 1945[1]
Farnworth
Død25. april 2007[2] (61 år)
Warsash
Utdannet ved Farnworth Grammar School
Beskjeftigelse Fotballspiller, fotballtrener
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Medlem av Den britiske imperieordenen

James Alan Ball (født 12. mai 1945 i Farnworth, Lancashire, død 25. april 2007) var en engelsk fotballspiller. Han var yngste spiller på Englands landslag da det ble verdensmester på hjemmebane i 1966.

Spillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Ball debuterte for Blackpool i 1962, og spilte 116 ligakamper for klubben. Selv om han spilte for et av de svakere lagene i ligaen, ble Balls arbeidskapasitet og ballfordelingsevne lagt merke til av Englands landslagstrener Alf Ramsey, og Ball debuterte på landslaget i 1965, tre dager før han fylte 20 år.

Alan Ball var en sterkt medvirkende til at England sikret seg verdensmestertittelen, og han ble lagt merke til av flere av storklubbene. Senere i 1966 gikk han til Everton for en rekordsum på 110 000 britiske pund.

Everton kom til finalen i FA-cupen i 1968, men tapte for West Bromwich Albion. I 1970 sikret laget ligatittelen i skarp konkurranse med Leeds United.

I 1970 var Ball med i troppen som dro til VM i Mexico, der England ble slått ut i kvartfinalen. Mot slutten av 1971 gikk Ball fra Everton til Arsenal for 220 000 pund, igjen ny overgangsrekord.

Ball ble værende i Arsenal til og med 1976, da han ble solgt til Southampton. Han hjalp Southampton tilbake til toppdivisjonen i 1978. Etter oppholdet i Southampton dro Ball til USA, hvor han spilte for Vancouver Whitecaps.

Trenerkarriere[rediger | rediger kilde]

Han dro tilbake til Blackpool for å bli spillende manager, men etter en kort periode gikk han til Southampton for å spille sammen med de tidligere landslagskollegene Mick Channon og Kevin Keegan. Ball spilte for Southampton i øverste divisjon til han var 37. Da gikk han til Bristol Rovers, der han avslutter spillerkarrieren. Han spilte totalt 975 offisielle kamper i løpet av karrieren.

Ball fortsatte som manager, først for Portsmouth, som han tok opp i toppdivisjonen i 1987. Han forlot Portsmouth i 1989 og tilbrakte to år i Stoke City og en kort periode i Exeter City.

I 1994 kom Ball tilbake til Southampton som manager, før han året etter ble hentet til Manchester City. Her opplevde Ball ingen suksess, og klubben rykket ned til andre divisjonsnivå. Han sluttet etter tre kamper den påfølgende sesongen. I 2000 ble han utnevnt til medlem av ordenen Order of the British Empire av Dronning Elizabeth.

Han døde av et hjerteinfarkt 61 år gammel da han forsøkte å slukke en brann i hagen sin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]