Tony Book

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tony Book
Født4. sep. 1934[1]Rediger på Wikidata (88 år)
BathRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fotballspiller, fotballtrenerRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
SportFotballRediger på Wikidata
PosisjonBack
Klubb(er)Bath City F.C. (19561964), Manchester City FC (19661974), Toronto City (19641964), Frome Town F.C. (19551956), Plymouth Argyle FC (19641966)Rediger på Wikidata

Anthony Keith Book (født 4. september 1934 i Bath) er en engelsk tidligere fotballspiller og trener. Han er mest kjent for sin tid som spiller for Manchester City og som trener for samme klubb. Han ble kåret til Football Writers' Association Footballer of the Year i 1969 sammen med Dave Mackay, den eneste gangen prisen er blitt delt mellom to spillere.

Han startet karrieren i amatør-klubben Frome Town og gikk senere over til Bath City hvor han spilte 406 kamper før han i 1963 fulgte med manageren til Bath City, Malcolm Allison til Canada, der han spilte i tre måneder for Toronto City.[2]

Plymouth[rediger | rediger kilde]

Da Book kom hjem fra Canada, ble han straks hentet til Plymouth der Malcolm Allison nå var manager. Etter 81 ligakamper for Plymouth fulgte han nok en gang med Allison til en ny klubb, denne gangen Manchester City som var inne i en storhetsperiode i klubbens historie. Allison var assistent til manager Joe Mercer som var skeptisk til Book, ettersom han var blitt 30 år. Mercer mente han ikke var noe å satse på, men ble overtalt av Allison til å prøve Book i forsvaret. Argumentet Allison brukte, var at Mercer selv hadde blomstret opp etter overgangen fra Everton til Arsenal da Mercer var blitt 32 år gammel.

Manchester City[rediger | rediger kilde]

Som spiller[rediger | rediger kilde]

Og Book blomstret også opp i Manchester-klubben. Allerede etter en sesong ble han valgt til lagkaptein, og ble av den grunn bare kalt skip av sine lagkamerater. I sin første sesong som kaptein ledet han Manchester City til ligamesterskapet i 1967-68. En skadet akilles gjorde at han måtte stå over de første fire månedene av sesongen etter, men var tilbake tidsnok til å lede klubben fram til FA-cupseier i 1969.

Året etter vant Manchester City både Cupvinnercupen og ligacupen. Dette var første gangen en engelsk klubb vant både et hjemlig og europeisk trofé samme år. Han er til dags dato den mest suksessfulle kapteinen for Manchester City, med fire vunnede troféer. I 1974 la han opp som spiller etter 242 ligakamper og fire mål.

Som manager[rediger | rediger kilde]

Etter en kort periode i 1973 som midlertidig manager i Manchester City, fikk han jobben som assisterende manager under Ron Saunders, som ble ansatt som manager sommeren 1974. Saunders fikk sparken etter bare et halvt år i jobben, og Book tok nå over som manager.

En av hans første kamper som sjef var den beryktede kampen mot by-rival Manchester United hvor Denis Law, som året før hadde spilt for United, scoret 1-0 målet til City med et hælspark. Dette startet et forferdelig leven på stadion, som ble invadert av sinte United-supportere og jublende City-supportere. Målet betydde at det ikke lenger fantes noen teoretisk mulighet for United å beholde plassen i den øverste divisjonen, og at nedrykk nå var en realitet.

Men Manchester City var inne i en av sine beste perioder, og vant i 1976 ligacupen, noe som gjorde at Book ble den første personen som vant ligacupen både som spiller og manager. Book fortsatte som manager til 1979 da han ble erstattet av sin tidligere mentor Malcolm Allison, og hadde diverse andre funksjoner for klubben fram til 1997.[3]

Ærespresident[rediger | rediger kilde]

Tony Book er nå pensjonist, men er innehaver av to æresbevisninger. Den ene er ærespresident i Manchester City,[4] og den andre er som livstidspresident i Manchester Citys supporterklubb.[5]

Meritter[rediger | rediger kilde]

Som spiller[rediger | rediger kilde]

Manchester City FC

Som manager[rediger | rediger kilde]

Manchester City FC

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ transfermarkt.com, Transfermarkt spiller-ID 176898, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Tony Book». Manchester City Supporters hjemmeside. Arkivert fra originalen 13. september 2012. Besøkt 10. januar 2009. 
  3. ^ «Soccerbase: Tony Books managerkarriere». Arkivert fra originalen 15. november 2004. Besøkt 10. januar 2009. 
  4. ^ «Club Directors and Officials». Manchester Citys offisielle nettsted. Besøkt 10. januar 2009. 
  5. ^ «About the OSC». Manchester City Offisielle supporterklubb. Arkivert fra originalen 22. august 2007. Besøkt 10. januar 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]