David Ginola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
David Ginola
David Ginola Deauville 2014 2.jpg
FødtDavid Désiré Marc Ginola
25. januar 1967 (52 år)
Gassin
Barn Carla Ginola
Beskjeftigelse Fotballspiller, programleder, skuespiller, modell
Nasjonalitet Frankrike

David Ginola (født 25. januar 1967 i Gassin i Provence-Alpes-Côte d'Azur), er en tidligere fransk fotballspiller. Han er også kjent som modell og skuespiller. Han startet sin fotballkarriere i 1985 i Sporting Toulon Var, og spilte for en rekke franske klubber før han ble kjøpt opp av Newcastle for 2,5 millioner pund i 1995. Her ble hans varemerke som en teknisk god fotballspiller etablert.

Etter hvert fikk han også for vane å komme på kant med sine managere. Etter to år i Newcastle røk han uklar med manager Kenny Dalglish[1], og ble solgt til Tottenham i juli 1997.

Det var i perioden som Tottenham-spiller at han i 1999 ble valgt til PFA Player of the Year og Football Writers' Association Footballer of the Year. Han vant også sitt eneste klubb-trofé hos Tottenham, da de vant ligacupen i 1999. Ginola ble i juli 2000 kjøpt opp av Aston Villa for 3 millioner pund. Han var ikke fornøyd med at Tottenham solgte ham, og sa at nyheten om salget hadde slått ham ned som en bombe.[2]

I januar 2002 ble han utestengt i to kamper og bøtelagt en sum på 22 000 pund da han tråkket på en motstander og begynte å kjefte på fjerde-dommeren fordi han ble utvist. [3] I 2002 gikk han til Everton hvor han spilte kun fem kamper før han i mai samme år annonserte at han la opp som aktiv fotballspiller.

Ginola har spilt i to filmer etter at han sluttet med fotballen, Mr Firecul og The Last Drop, og han var stemmeskuespiller i den franske versjonen av Nemo.[4] Han var også modell for hårpleiefirmaet L'Oréal, og har også reklamert for Renault. I 2008 ble Ginola prisbelønt for en rosévin fra hans vingård i Provence.[5]

Meritter[rediger | rediger kilde]

Paris SG

  • Fransk ligamester: 1994
  • Fransk cup-vinner: 1993, 1995
  • Fransk liga-cup-vinner: 1995

Tottenham Hotspur

Individuelle utmerkelser:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]