Asalslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Asalslekten
Rogn (Sorbus aucuparia)
Rogn (Sorbus aucuparia)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sorbus
L.
Norsk(e) navn: asalslekten,
rogn og asal
Hører til: Malinae,
rosefamilien,
Rosales
Antall arter: 100–150
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: tempererte strøk på den nordlige halvkule
Delgrupper:

se teksten

Asalslekten (Sorbus) er en planteslekt i eplefamilien, og omfatter om lag 100–200 arter hvorav flere er endemiske i Norden. Man kan klassifisere den under eplefamilien (kjernefruktfamilien), eller betrakte denne som en underfamilie (Maloideae) i rosefamilien.

Dette er en svært utbredt slekt i Europa, og enkelte forskere deler den inn i underslekter: Sorbus, Aria, Micromeles, Cormus, Torminaria, og Chamaemespilus. I Norge kjenner vi artene rogn (Sorbus aucuparia) og rognasal (Sorbus hybrida), som tilhører Sorbus-underslekten, samt en rekke endemiske arter lokalt i landet. I alt vokser 16 asal-arter i Norden, hvorav 12 i Norge.

Asal-artene har noen felles kjennetegn. De har lappete, finnete, eller sagtakkete blad som alltid er skruestilte. De mangler torner på greinene, og har 5-tallige blomster. Kronbladene til blomsten er flate og betydelig lengre enn begeret. Antall støvbærere er høyt, normalt 15–25. Frukten er et bær-liknende eple som er inntil 3 cm stort, og har 2–3 atskilte kammer eller rom. Med unntak av rogn og sølvasal (Sorbus aria), er alle de norske artene apomiktiske, med en liten geografisk utbredelse. De er i Norge dermed endemiske til små regioner og mange av de norske, endemiske artene er lite utforsket.

Delgrupper[rediger | rediger kilde]

Systematikk og norske navn i denne oversikten følger Salvesen (2009). Arter som forekommer i Norge er satt i fete typer, og bare et utvalg av de utenlandske artene er tatt med.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Sorbus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Sorbus – detaljert artsinformasjon