Asalslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Asalslekten
Europeisk rogn, Sorbus aucuparia.
Europeisk rogn, Sorbus aucuparia.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sorbus
L., 1753
Norsk(e) navn: asalslekten
Hører til: Eplefamilien,
Rosales,
Rosidae
Antall arter: 100-200
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:

se teksten

Asalslekten (Sorbus) er en planteslekt i eplefamilien, og omfatter om lag 100–200 arter hvorav flere er endemiske i Norden. Man kan klassifisere den under eplefamilien (kjernefruktfamilien), eller betrakte denne som en underfamilie (Maloideae) i rosefamilien.

Dette er en svært utbredt slekt i Europa, og enkelte forskere deler den inn i underslekter: Sorbus, Aria, Micromeles, Cormus, Torminaria, og Chamaemespilus. I Norge kjenner vi artene rogn (Sorbus aucuparia) og rognasal (Sorbus hybrida), som tilhører Sorbus-underslekten, samt en rekke endemiske arter lokalt i landet. I alt vokser 16 asal-arter i Norden, hvorav 12 i Norge.

Asal-artene har noen felles kjennetegn. De har lappete, finnete, eller sagtakkete blad som alltid er skruestilte. De mangler torner på greinene, og har 5-tallige blomster. Kronbladene til blomsten er flate og betydelig lengre enn begeret. Antall støvbærere er høyt, normalt 15–25. Frukten er et bær-liknende eple som er inntil 3 cm stort, og har 2–3 atskilte kammer eller rom. Med unntak av rogn, er alle de norske artene apomiktiske, med en liten geografisk utbredelse. De er i Norge dermed endemiske til små regioner og mange av de norske, endemiske artene er lite utforsket.

Noen kjente arter[rediger | rediger kilde]

Nedenfor gjengis en utvalg av arter innenfor asalslekten, med norske navn der de er gitt, og ellers noen synonyme engelske navn. Utbredelse for de norske forekommende artene er også angitt, og arter som forekommer i Norge er satt i fete typer:

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lie, Johannes og Dagny Tande, Norsk flora, versjon 2007, 7.utgaven. ISBN 978-82-521-6029-1.
  • Stenberg, Lennart & Bo Mossberg, Steinar Moen (norsk red.), Gyldendals store nordiske flora, Gyldendal, Oslo 2007. ISBN 978-82-05-32563-0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Sorbus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Sorbus – detaljert artsinformasjon